Ελλάδα|12.02.2019 15:39

Ένας στους τρεις μαθητές σταματάει να μαθαίνει στα 65 ντεσιμπέλ

Newsroom

Το 1/3 των μαθητών παρουσιάζει γνωστική ανεπάρκεια, σε περίπτωση που το σχολείο του γειτνιάζει με επιβαρυμένους κυκλοφοριακά οδικούς άξονες, από τους οποίους παράγεται θόρυβος πάνω από 65 ντεσιμπέλ.

Το παραπάνω στοιχείο προέρχεται από μελέτη του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την εταιρεία ENVA Σύμβουλοι Περιβάλλοντος Α.Ε., για τα επίπεδα του κυκλοφοριακού θορύβου και των επιπτώσεων που έχει η ηχορύπανση στη μαθησιακή διαδικασία εντός των σχολικών συγκροτημάτων. 

Πραγματοποιήθηκαν 24ωρες μετρήσεις οδικού κυκλοφοριακού θορύβου σε πέντε σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης, τα οποία γειτνιάζουν με επιβαρυμένους κυκλοφοριακά οδικούς άξονες και φοιτούν σε αυτά 1.200 μαθητές. Οι μετρήσεις έγιναν στα εξής σχολικά συγκροτήματα: 34ο Δημοτικό, 63ο  Νηπιαγωγείο-Αρριανού 3 και Ιασωνίδου, 4ο Ειδικό Δημοτικό,30ο Γυμνάσιο-Μαζαράκη 1, 45ο Δημοτικό, 61ο Νηπιαγωγείο-Ολυμπιάδος 94, 24ο ΓΕΛ-Κωνσταντίνου Καραμανλή 52, και 87ο Δημοτικό-25ης Μαρτίου 1 και Μ. Κάλλας.

Οι μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή ηχοπετασμάτων σε επιλεγμένες θέσεις στα σχολικά συγκροτήματα μπορεί να έχει καταλυτική επίδραση, τόσο στη μείωση του οδικού κυκλοφοριακού θορύβου όσο και στη βελτίωση της υγείας των μαθητών, με ένα ποσοστό της τάξης του 25% να μην εμφανίζει στο μέλλον γνωστική ανεπάρκεια.

Η μελέτη του κυκλοφοριακού θορύβου και των επιπτώσεών του στα σχολεία, με ταυτόχρονη πρόταση μέτρων αντιμετώπισης, σχεδιάζεται να συνεχιστεί και σε άλλα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

δήμος Θεσσαλονίκηςθόρυβοςμαθητέςσχολεία