Ελλάδα|17.06.2022 07:25

Καρτέλ κοκαΐνης: Οι 4 Βρετανοί, η υπογραφή «23» και ο… ΛεΜπρον

Ευλαμπία Ρέβη

Τις… διαδρομές της κοκαΐνης αναζητούν οι Αρχές της Θεσσαλονίκης, για να διαλευκάνουν πλήρως την υπόθεση με το καρτέλ από την Κολομβία και τους τέσσερις Βρετανούς συλληφθέντες που προφυλακίστηκαν και βρίσκονται στις φυλακές Διαβατών. Και οι τέσσερις, οι οποίοι έπεσαν στα χέρια της Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης την περασμένη Παρασκευή, 10 Ιουνίου, επέλεξαν το δικαίωμα της σιωπής κατά την παρουσία τους στον ανακριτή, όμως, οι ποσότητες κοκαΐνης που φέρονται να διακίνησαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας «μιλούν».

Καρτέλ κοκαΐνης: Τι ερευνούν οι αρχές

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr οι αστυνομικοί που χειρίζονται την πολύκροτη υπόθεση παγκόσμιου χαρακτήρα έχουν εστιάσει την έρευνά τους στα πακέτα κοκαΐνης που κατά τους τελευταίους μήνες έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας με το λογότυπο του βασιλικού στέμματος και τον αριθμό «23» στα χρώματα του μοβ και του κίτρινου, τα οποία συνδυαστικά παραπέμπουν στο σήμα κατατεθέν του Αμερικανού σούπερ σταρ του NBA, ΛεΜπρόν Τζέιμς.

Όπως λένε στο ethnos.gr αστυνομικοί της Ασφάλειας, «κλειδί» για τη συνέχεια των ερευνών ενδεχομένως αποτελεί η σύλληψη 45χρονου Βρετανού υπηκόου στις 28 Μαΐου 2022 στο Λουτράκι, ο οποίος είχε φτάσει στη χώρα μας μόλις στις 26 του ίδιου μήνα από τη Μάλαγα της Ισπανίας. Για τον συγκεκριμένο άνδρα οι ελληνικές Αρχές έλαβαν σήμα από την αμερικανική DEA και μετά από έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. στο διαμέρισμά του στην Κόρινθο κατασχέθηκε ποσότητα κοκαΐνης βάρους 57 κιλών και 215 γραμμαρίων η οποία ήταν διαμοιρασμένη σε συνολικά 49 συσκευασίες με το λογότυπο του «βασιλιά» του NBA. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο 45χρονος έφτασε στην Ελλάδα για να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση των ναρκωτικών ουσιών, όμως τον πρόλαβαν οι «εξελίξεις».

Το φορτίο μέρος του οποίου βρέθηκε στο διαμέρισμα του 45χρονου στο Λουτράκι εκτιμάται ότι έφτασε στη χώρα μας μέσα σε κοντέινερ με μπανάνες από το Εκουαδόρ τον περασμένο Φεβρουάριο. Τέτοιου είδους πακέτα έχουν αρχίσει να κατάσχονται από τις ελληνικές Αρχές από τον Μάρτιο, ενώ ανάμεσα σε άλλα ξεχωρίζει η υπόθεση των δύο «ορφανών» πακέτων κοκαΐνης βάρους 2,5 κιλών που βρήκαν στα τέλη Μαΐου εθελοντές στη Σκιάθο καθώς καθάριζαν την παραλία του Αγίου Παντελεήμονα.

Και μπορεί τα δύο πακέτα να μην έφεραν την σφραγίδα «23», αλλά αστυνομικές πηγές εκτιμούν ότι συνδέονται με το καρτέλ από την Κολομβία. Δύο μήνες νωρίτερα αστυνομικοί στη Ζάκυνθο πέρασαν χειροπέδες σε έναν 37χρονο υπήκοο Αλβανίας που παρέλαβε δέμα από το ΚΤΕΛ το οποίο περιείχε ένα κιλό κοκαΐνης με το ανωτέρω λογότυπο. Ο 37χρονος ήταν ο παραλήπτης, αλλά οι έρευνες για τον αποστολέα του πακέτου παραμένουν άκαρπες.

Την 1η Απριλίου 2022 αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών σε έρευνες που έκαναν σε Αθήνα, Ζωγράφου και Βουλιαγμένη πέρασαν χειροπέδες σε τρεις Αλβανούς και έναν Έλληνα που βρέθηκαν στην κατοχή τους 10 κιλά κοκαΐνης. Το κοινό στοιχείο με όλες τις άλλες υποθέσεις είναι ότι τέσσερα από τα δέκα πακέτα που κατασχέθηκαν είχαν και πάλι την ίδια υπογραφή με… άρωμα NBA.

Τελευταία φορά που οι Αρχές απασχολήθηκαν με παρόμοιο πακέτο ήταν μόλις στις 7 Ιουνίου, τρεις ημέρες πριν από την μεγάλη επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης και τις συλλήψεις των τεσσάρων Βρετανών. Συγκεκριμένα σε δύο από τις συσκευασίες κοκαΐνης που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στο διαμέρισμα του 32χρονου Αλβανού πιστολέρο στην περιοχή του Φοίνικα Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη οι αστυνομικοί είδαν για πολλοστή φορά μπροστά τους το λογότυπο του βασιλικού στέμματος με τον αριθμό «23»  στα χρώματα του μοβ και του κίτρινου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. κλήθηκε στο σημείο, όταν το κέντρο της Άμεσης Δράσης έλαβε κλήση για άνδρα που με τα δύο ανήλικα παιδιά του στο σπίτι είχε αρχίσει να πυροβολεί και να σπέρνει τον τρόμο εντός και εκτός της πολυκατοικίας του. Στην προσπάθειά του, μάλιστα, να διαφύγει την ώρα που η γυναίκα του ήταν στο μαιευτήριο για να φέρει στον κόσμο το τρίτο τους παιδί προκάλεσε τροχαίο ατύχημα! Κατά την έρευνα που έγινε στο σπίτι του οι αστυνομικοί βρήκαν πάνω από 23 κιλά κάνναβης, 1.200 γραμμάρια κοκαΐνης και 16.000 ευρώ. Μαζί με τον 32χρονο συνελήφθη και ο 29χρονος αδελφός του, ενώ αυτή ήταν η πρώτη φορά που δέμα με την συγκεκριμένη υπογραφή βρέθηκε στην κατοχή ατόμου με μόνιμο τόπο κατοικίας.

«Στα 269 δέματα συνολικής ποσότητας κοκαΐνης 300 κιλών με αξία άνω των 10 εκατ. ευρώ που κατασχέθηκαν κατά τις συλλήψεις των τεσσάρων Βρετανών, ηλικίας 38, 45, 38 και 52 ετών, είχαν δύο σφραγίδες, μία με κεφαλαία γράμματα τα αρχικά EPS και μία με τη λέξη UNICO. Και οι δύο, όμως, είναι οι σφραγίδες του κυκλώματος από τα εργαστήρια που χρησιμοποιεί στην Κολομβία. Κανένα δέμα δεν βρέθηκε να έχει στο εξωτερικό του κάποια υπογραφή, την οποία συνήθως βάζουν μετά οι επόμενοι στην ιεραρχία είτε του ίδιου κυκλώματος είτε άλλων συνεργαζόμενων. Οι ενδείξεις που έχουμε είναι πολύ σοβαρές ότι βρίσκονται πίσω από τις διακινήσεις με το στοιχείο “23” και όλα τα στοιχεία αναμένεται να προστεθούν στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες», τονίζουν στο ethnos.gr καλά πληροφορημένες πηγές.

Σημειώνεται ότι βάσει της επίσημης ανακοίνωσης της ΕΛ.ΑΣ., οι τέσσερις συλληφθέντες φέρονται να συνδέονται με την ποσότητα 654 κιλών κοκαΐνης αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ που εντοπίστηκαν τον περασμένο Απρίλιο από τις ιταλικές Αρχές στο λιμάνι Τζόια Ταούρο. Είχαν βρεθεί μέσα σε 50 κοντέινερ με μπανάνες με παραλήπτη εταιρεία εισαγωγών που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με τελικό προορισμό την Θεσσαλονίκη, ενώ μεγάλο φορτίο κοκαΐνης από το Εκουαδόρ είχε κατασχεθεί σε αποθήκη φρούτων στη Βέροια τον περασμένο Φεβρουάριο.

Όλες οι ειδήσεις

Μητσοτάκης για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία: Σημαντική εθνική επιτυχία - Η Ελλάδα δεν είναι πια το «μαύρο πρόβατο»

Τετ α τετ Δένδια με Τσαβούσογλου: Η «κοινωνική χειραψία» και ο σύντομος διάλογος για τον... καφέ

Γενί Σαφάκ: Σκληρός ο Ακάρ απέναντι στον Παναγιωτόπουλο

Πανελλαδικές 2022: Ανοίγει η πλατφόρμα για τα αποτελέσματα μέσω SMS

Ταξί: Αυξάνονται τα κόμιστρα - Ποιες είναι οι νέες τιμές

σύλληψηαστυνομικοίσυλλήψειςαστυνομίακύκλωμα κοκαΐνηςειδήσεις τώρακοκαΐνη