Ελλάδα|22.06.2022 21:09

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις κατά του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ: Γιατί το ΤΕΕ ζητεί την απόσυρσή του

Newsroom

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ ζητά και το ΤΕΕ με απόφαση - ψήφισμα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, στην οποία κάνει λόγο για «σύντομη και προσχηματική διαβούλευση» και για ένα σχέδιο νόμου που «δημιουργεί ένα ασφυκτικό καθεστώς λειτουργίας στα Πανεπιστήμια». 

Οπως επισημαίνεται στην απόφαση, η Αντιπροσωπεία του Τ.Ε.Ε συμμερίζεται τη μαζική κατακραυγή των Συγκλήτων, των διδασκόντων και των φοιτητών απέναντι στο νομοσχέδιο και ζητεί την άμεση απόσυρσή του.

Το Τ.Ε.Ε διακηρύττει ότι υπερασπίζεται το δημόσιο, δημοκρατικό και αυτοδιοίκητο χαρακτήρα των ελληνικών πανεπιστημίων, όπως και τις ενιαίες αδιάσπαστες πενταετείς σπουδές μηχανικού.

«Η σύντομη και προσχηματική διαβούλευση καθιστά τη διαδικασία τυπική και πρόσφορη μόνο για αποσπασματική ή γενικόλογη κριτική. Το νέο νομοσχέδιο είναι υπερρυθμιστικό και αντί να οδηγεί σε μεταρρύθμιση δημιουργεί ένα ασφυκτικό καθεστώς λειτουργίας στα Πανεπιστήμια».

Σύμφωνα με το ΤΕΕ, το νομοσχέδιο δεν εμπιστεύεται τις δυνάμεις του Πανεπιστημίου και αντί να θεσπίσει διαδικασίες εξέλιξης και αναβάθμισης των μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΔΥ, καθιερώνει ελαστικές σχέσεις εργασίας και αποδυναμώνει την εκπαιδευτική αποστολή τους.

«Απορρύθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου»

Όσον αφορά στους φοιτητές, το ΤΕΕ σημειώνει πως τα πολλαπλών ταχυτήτων πτυχία, τα διαφορετικών επιπέδων και περιεχομένων προγράμματα σπουδών δημιουργούν αξεπέραστα προβλήματα αναγνώρισης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. 

«Η όλη απορρύθμιση του Δημοσίου, ποιοτικού Πανεπιστημίου συντελεί στην απορρύθμιση της άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού και εν τέλει βλάπτει το δημόσιο συμφέρον», καταλήγει το ψήφισμα.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το ΤΕΕ αντιτίθεται σε νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας. Τον Ιανουάριο του 2020 είχε ζητήσει ξεκάθαρα από την ηγεσία σου υπουργείου να αποσύρει τις διατάξεις, με τις οποίες εξισώνονται οι απόφοιτοι των κολεγίων με τους διπλωματούχους μηχανικούς κάνοντας λόγο για «εμπορευματοποίηση της παιδείας» με ρύθμιση, με την οποία αίρεται στην πράξη το άρθρο 16 του Συντάγματος για την υπεράσπιση της Δημόσιας Παιδείας.

Όλες οι ειδήσεις

Η αύξηση των κρουσμάτων φέρνει τέταρτη δόση για όλους; Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή των ειδικών

Ηχηρή απάντηση της Σακελλαροπούλου στις προκλητικές αιτιάσεις βουλευτή από την Τουρκία

Χαμός μετά τις καταγγελίες Μητροπολίτη για δήθεν θαύματα σε ναό του Λυκαβηττού – Η απάντηση του ιερέα

«Κόκκινο Ποτάμι»: Ξεκίνησαν τα γυρίσματα της πολυαναμενόμενης σειράς – Έρχονται καταιγιστικές εξελίξεις – Δείτε φωτογραφίες

ειδήσεις τώραΤΕΕνομοσχέδιουπουργείο ΠαιδείαςΑΕΙ