Ελλάδα|03.07.2022 16:39

Φωτιά τώρα και στην Αχαΐα - Καίει δασική έκταση

Newsroom

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στην περιοχή Πόρτες Αχαΐας, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να τίθενται ξανά σε συναγερμό σήμερα.

Για κατάσβεση κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Εικόνα από την Αχαΐα και την πυρκαγιά που σημειώνεται στην περιοχή Πόρτες:

Την ίδια ώρα, μεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη και στη Λευκάδα.

Υπενθυμίζεται πως σε έκτακτη ενημέρωση προχώρησε το απόγευμα του Σαββάτου η Πυροσβεστική Υπηρεσία, λόγω του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κλίμακα 4) για σήμερα, Κυριακή 3 Ιουλίου.

Όπως τόνισε αρχικά η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με τον χάρτη εκδήλωσης πυρκαγιάς προβλέπεται για την Κυριακή, υψηλός κίνδυνος ιδιαίτερα στη νότια Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου. Μάλιστα, όπως είπε, η Κυριακή θα είναι η «πρώτη πολύ δύσκολη ημέρα της αντιπυρικής περιόδου».

Σημειώνεται ότι στη μάχη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών ρίχνονται σχεδόν 200 Ευρωπαίοι πυροσβέστες στο πλαίσιο του προγράμματος προ-εγκατάστασης πυροσβεστών (pre-positioning pilot project) που ξεκίνησε την Παρασκευή.

Οι περιοχές που προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για την Κυριακή 3 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Όλες οι ειδήσεις 

Μεγάλη φωτιά στη Λευκάδα - Επιχειρούν ισχυρά εναέρια μέσα

Πανελλήνιες 2022: Οι «παγίδες» και οι ευκαιρίες που κρύβει το μηχανογραφικό - Ποια τμήματα δεν «δίνουν» δυνατότητα μετεγγραφής

Κτηνωδία στην Καβάλα: Θανάτωσαν 12 σκυλιά σε κτηνοτροφική μονάδα

«Πειρατική» NOTAM από την Τουρκία: Δεσμεύει περιοχή στο κεντρικό Αιγαίο για δύο μήνες

φωτιάειδήσεις τώραΑχαΐαφωτιά τώραπυροσβεστική