Ελλάδα|04.07.2022 14:24

Φωτιά στο Σχηματάρι: Μάχη για την κατάσβεση ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι - Προληπτική εκκένωση στο Δήλεσι - Τι λέει πυροσβέστης στο ethnos.gr

Κώστας Ασημακόπουλος
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Οι πρώτες εικόνες από το πύρινο μέτωπο / ethnos.gr
Οι πρώτες εικόνες από το πύρινο μέτωπο / ethnos.gr
Οι πρώτες εικόνες από το πύρινο μέτωπο / ethnos.gr
Οι πρώτες εικόνες από το πύρινο μέτωπο / ethnos.gr

Συνεχής και διαρκείας είναι η μάχη εθελοντών και πυροσβεστών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Σχηματάρι που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, 101 πυροσβέστες και 18 οχήματα έχουν κινητοποιηθεί, ενώ ανάμεσά τους είναι και 28 Ρουμάνοι πυροσβέστες που έχουν έρθει στη χώρα για να ενισχύσουν το Πυροσβεστικό Σώμα. Στη μάχη έχουν ριχτεί και έρικσον και καναντέρ.

Η εικόνα στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, στα σύνορα μεταξύ Τανάγρας και Ωρωπού, είναι καλύτερη, ωστόσο στην περιοχή εξακολουθούν να δίνουν μάχη οι πυροσβέστες ώστε το μέτωπο να ελεγχθεί πλήρως. Πυροσβέστης που μίλησε στο ethnos.gr ανέφερε πως στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και πως το σημείο ανάμεσα στο δρόμο στο Δήλεσι και το Σχηματάρι είναι ένα κομβικό σημείο που πρέπει να σταματήσει η φωτιά, καθώς από την πάνω πλευρά υπάρχουν σπίτια και δασική έκταση.

Λίγο μετά τις 15:00, τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Δήλεσι του Δήμου Τανάγρας, σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κωνσταντίνο Θεοφιλόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης στην περιοχή Αγίου Γεωργίου στο Δήλεσι Δήμου Τανάγρας. Παράλληλα, εστάλη στους πολίτες και προειδοποιητικό μήνυμα του 112 ώστε να είναι σε επιφυλακή.

Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις εστίες. Η περιοχή δεν είναι πευκόφυτη και οι φλόγες καίνε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Στη μάχη για την κατάσβεσή της έχουν ριχτεί και τρακτέρ.

 «Μόνο οι Αφγανοί και τα τσιγγανόπουλα βοήθησαν»

Την ώρα που ο ρεπόρτερ του OPEN Γιάννης Ζιάκας βρισκόταν σε ζωντανή μετάδοση βρισκόμενος στο μέτωπο της πυρκαγιάς, άνδρας ο οποίος ήταν περαστικός και ο οποίος συμμετέχει εθελοντικά στην κατάσβεση της φωτιάς, δήλωσε στην κάμερα: «Μόνο οι Αφγανοί και τα τσιγγανόπουλα βοήθησαν, όλοι οι Έλληνες πίνουν φραπέδες στις παραλίες. Οι κάτοικοι κάθονται και τα τσιγγανόπουλα έτρεχαν σαν τρελά να βοηθήσουν για να σωθούν τα σπίτια». Μάλιστα πρόσθεσε ότι «η Πολιτική Προστασία είναι ανύπαρκτη», επισημαίνοντας, «πάλι καλά που ήταν εδώ τα παιδιά που δουλεύουν στα χωράφια οι Μπαγκλαντεσιανοί και οι Ινδοί και βοήθησαν». 

Διακοπή σιδηροδρομικής κυκλοφορίας

Με λεωφορεία θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια της Hellenic Train Οινόη - Αυλίδα - Χαλκίδα μέχρι νεοτέρας, όπως ανακοίνωσε η εταιρία καθώς εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή, διακόπηκε η σιδηροδρομική κυκλοφορία με εντολή της Πυροσβεστικής μεταξύ Οινόης - Χαλκίδας.

Σημειώνεται ότι συνεχίζεται η μάχη εθελοντών και πυροσβεστών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Σχηματάρι που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, 101 πυροσβέστες και 18 οχήματα έχουν κινητοποιηθεί, ενώ ανάμεσά τους είναι και 28 Ρουμάνοι πυροσβέστες που έχουν έρθει στη χώρα για να ενισχύσουν το Πυροσβεστικό Σώμα. Στη μάχη έχουν ριχτεί και έρικσον και καναντέρ.

ειδήσεις τώραΔήλεσιφωτιά τώραφωτιάΣχηματάριπυροσβεστική