Ελλάδα|13.02.2019 19:40

Γερμανικό ενδιαφέρον για το πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά»

Newsroom

Την πρόθεση υποστήριξης της γερμανικής κυβέρνησης στη διαδικασία ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά στη δυτική Θεσσαλονίκη και στη μετατροπή του σε υπερτοπικού χαρακτήρα μητροπολιτικό πάρκο αλλά και σε τόπο μνήμης εξέφρασε στο δήμαρχο Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη, ο πρόξενος και αναπληρωτής γενικός πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Κάρστεν Μίλλερ, κατά τη διάρκεια επίσκεψή του στον ιστορικό χώρο.

Οι κ. Μίλλερ και Δεμουρτζίδης αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη σημασία ανάδειξης τοπόσημων εγκλεισμού και  μαρτυρίου της σύγχρονης ιστορίας, ενώ ο πρόξενος αναφέρθηκε και σε αντίστοιχα παραδείγματα της Γερμανίας.

Το πρώην στρατόπεδο ήταν χώρος συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, όπου κρατήθηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν Έλληνες, ενώ είναι συνυφασμένο και με την ιστορία της βορειοδυτικής πλευράς της πόλης, αφού εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες την περίοδο 1914 – 1919 αλλά και πυροπαθείς μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917. 
Ο κ. Μίλλερ, συνοδευόμενος από ιστορικούς, μουσειολόγους, αλλά και ομάδα μηχανικών, επισκέφθηκε το επίμηκες κτίριο Α2 του πρώην στρατοπέδου, το οποίο προορίζεται να μετατραπεί σε μουσειακό χώρο. 

Ενημερώθηκε σχετικά με τους στόχους του δήμου για το στρατόπεδο και ειδικότερα για τα έργα πρασίνου που έχουν δρομολογηθεί και τα οποία πρόκειται να μετατρέψουν τον υπαίθριο χώρο στο μεγαλύτερο πάρκο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. 
Επίσης, ενημερώθηκε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος της έρευνας ιστορικών, που χρηματοδοτήθηκε από το γερμανικό προξενείο και από το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών και ότι τα αποτελέσματά της φωτίζουν την άγνωστη έως σήμερα κατοχική ιστορία του στρατοπέδου, το οποίο αποτέλεσε το βασικό τροφοδότη για τα εκτελεστικά αποσπάσματα.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Δεμουρτζίδηςδήμος Παύλου ΜελάΓερμανοί