Ελλάδα|11.07.2022 07:25

«Συλλέκτες κατοικίδιων»: Το κάνουν από αγάπη προς τα ζώα ή κρύβεται κάτι άλλο; Τι λέει στο ethnos.gr η πρόεδρος του σωματείου «Αδέσποτος Πλανήτης»

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ως «συλλέκτες» χαρακτηρίζονται από τους φιλόζωους, οι άνθρωποι που συγκεντρώνουν δίπλα τους και φιλοξενούν στο σπίτι τους ένα μεγάλο αριθμό κατοικίδιων, όπως η γυναίκα στη Θεσσαλονίκη που είχε σαράντα γάτες, αλλά οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη, επειδή διέμενε με την ανήλικη κόρη της σε ένα μη καθαρό περιβάλλον εξαιτίας της ύπαρξης των πολλών ζώων.

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr η πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου «Αδέσποτος Πλανήτης», Ελένη Γραμματοπούλου, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτοί οι άνθρωποι φροντίζουν τα ζώα με αγάπη και με αγνές προθέσεις, αλλά δεν ξέρουν τον τρόπο να το κάνουν σωστά, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, οι γείτονες αλλά και τα ζώα.

Μπορεί να μην έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις, κατά τις οποίες κάποιοι παίρνουν στο σπίτι τους μεγάλο αριθμό ζώων, ωστόσο, υπάρχουν, με τους περισσότερους να επιλέγουν να φροντίζουν γάτες.

Η κ. Γραμματοπούλου, συνιστά, σε όσους αντιληφθούν κάποιον να έχει στο σπίτι του μεγάλο αριθμό κατοικίδιων ζώων, τα οποία δεν μπορεί να φροντίσει σωστά, να ειδοποιήσει φιλοζωική εταιρεία, προκειμένου να επέμβει και να λύσει το πρόβλημα, με πειθώ και με επιχειρηματολογία.

«Αυτοί οι άνθρωποι, οι συλλέκτες, όπως εμείς τους ονομάζουμε, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων το κάνουν με καλή διάθεση και από αγάπη για τα ζώα, αλλά, δυστυχώς, δεν ξέρουν τον τρόπο να τα φροντίζουν σωστά. Οι περισσότεροι συλλέκτες δεν μπορούν να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις. Νομίζουν ότι αρκεί να τα ταΐζουν, αλλά δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Όσοι γνωρίζουν ένα τέτοιον άνθρωπο, πρέπει να ενημερώσουν φιλόζωους, για να βοηθήσουμε. Συνήθως οι συλλέκτες είναι αντιδραστικοί, αλλά μπορούμε να τους πλησιάσουμε με αγάπη και κατανόηση. Πάντοτε υπάρχουν λύσεις», αναφέρει στο ethnos.gr η κ. Γραμματοπούλου.

Κατά την ίδια, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κατηγορούνται οι συλλέκτες από τον κοινωνικό περίγυρο και κυρίως να μη δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τέτοιες περιπτώσεις, αν εντοπιστούν. «Να μην ξεχνάμε ότι αυτοί οι άνθρωποι, παρά το λανθασμένο τρόπο τους, από αγάπη αναλαμβάνουν να φροντίσουν τα ζώα», σημειώνει η πρόεδρος του «Αδέσποτου Πλανήτη».

Συνήθως έχουν γάτες

Κατά την κ. Γραμματοπούλου, οι συλλέκτες συνήθως μαζεύουν στο σπίτι τους περισσότερα από είκοσι ζώα και στις περισσότερες περιπτώσεις επιλέγουν να φροντίζουν γάτες. Αυτό διότι οι γάτες δεν κάνουν θόρυβο, με αποτέλεσμα να μην ενοχλούνται οι περίοικοι.

«Ωστόσο, υπάρχουν και άτομα που έχουν κοντά τους μόνο ένα ζώο, αλλά και πάλι δεν μπορούν να το φροντίσουν εξαιτίας κάποιων καταστάσεων. Θα αναφέρω την περίπτωση μία ηλικιωμένης κυρίας, η οποία είχε κοντά της ένα σκυλάκι που αγαπούσε πολύ. Ωστόσο, δεν μπορούσε να πληρώσει το ρεύμα της και έμεινε άστεγη. Έτσι, δεν μπορούσε να το φροντίσει σωστά λόγω της κατάστασής της. Μόλις μάθαμε την περίπτωσή της, αναλάβαμε να τη βοηθήσουμε. Της βρήκαμε σπίτι και της πληρώσαμε το ρεύμα, ώστε η ίδια να μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια και να φροντίζει σωστά το σκυλάκι της», λέει η πρόεδρος του «Αδέσποτου Πλανήτη».

Η ίδια σημειώνει ακόμα ότι ένας συλλέκτης είναι αδύνατο να μη γίνει αντιληπτός από τον κοινωνικό του περίγυρο. Αυτό κυρίως διότι από το σπίτι βγαίνουν οσμές εξαιτίας των ζώων.

«Οσμές βγαίνουν, επειδή δεν μπορεί να φροντίσει σωστά τα ζώα. Προσωπικά, όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με το χώρο της φιλοζωίας, έφτασα να έχω στο σπίτι μου και να φροντίζω 21 σκυλιά. Κάποια στιγμή, τηλεφώνησα στην κτηνίατρο και της είπα, αν μπορεί, να έρθει στο σπίτι και να εξετάσει τα ζώα, επειδή δεν μπορούσα να τα μεταφέρω στο ιατρείο. Η κοπέλα ήταν έγκυος και στην αρχή δυσανασχέτησε. Μου είπε ότι δεν ήξερε, ποια εικόνα θα αντίκριζε. Τελικά ήρθε στο σπίτι μου και μου είπε ότι δεν πίστευε ότι θα ήταν όλα τόσο καθαρά. Αν ξέρεις τον τρόπο να φροντίζεις τα ζώα, όλα γίνονται περισσότερο εύκολα και σωστά», τονίζει η κ. Γραμματοπούλου.

γάτεςσπίτιζώαγυναίκα