Ελλάδα|01.11.2018 23:00

Κωστόπουλος για διαπιστευμένους της ΕΡΤ: Καταλήγουν στα γραφεία Τύπου των κομμάτων

Newsroom

«Άναψαν τα αίματα» κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών στη Βουλή, όπου έγινε ειδική αναφορά στο θέμα των διαπιστευμένων δημοσιογράφων στο ρεπορτάζ των κομμάτων, όταν ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ανέφερε ότι στο ρεπορτάζ του ΚΚΕ δεν έχει διαπιστευτεί συντάκτης από την ΕΡΤ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντώντας ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Β. Κωστόπουλος, εξέφρασε την άποψη ότι «ο όρος αυτός» δεν εφαρμόζεται σωστά και είναι «παρεξηγημένος όρος».  

«Δυστυχώς, όσοι πάνε διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι καταλήγουν να γίνονται μέλη του οικείου γραφείου Τύπου του κόμματος, του οποίου υποτίθεται ότι είναι διαπιστευμένοι. Είναι ένας όρος, που θέλει μια διευκρίνιση, μια συνδιαλλαγή με την ΕΣΗΕΑ και τα άλλα συνδικάτα των δημοσιογράφων, προκειμένου να δούμε, εάν αυτός ο όρος είναι ένας όρος που μπορεί να σταθεί στην τηλεόραση γενικά. Είναι ένας όρος συγκεχυμένος, μερικές φορές δημιουργεί προβλήματα και πρέπει κάποια στιγμή να μπει σε μια τάξη», είπε ο κ. Κωστόπουλος.  

Η αναφορά αυτή του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, προκάλεσε την αντίδραση τόσο της Αννέτας Καββαδία, όσο και του Μανώλη Συντυχάκη.

«Από προσωπική εμπειρία μπορώ να σας πω, αναγνωρίζοντας και την ποιότητα των ανθρώπων που δουλεύουν επάνω, ότι το να είναι κάποιος διαπιστευμένος δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι ενστερνίζεται και τις απόψεις του κόμματος που καλύπτει. Οι ανάγκες της ΕΡΤ, ειδικά στο πολιτικό ρεπορτάζ, είναι πολύ διαφορετικές από τις ανάγκες κάποιου δημοσιογράφου που δουλεύει σε ιδιωτικό κανάλι. Πρέπει να ξέρεις τις ιδιαιτερότητες του κόμματος που καλύπτεις, να έχεις μια συνεχή επαφή, ακριβώς γιατί χρειάζεται η ΕΡΤ να έχει εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ. Άρα, ειλικρινά απέχει εντελώς από την πραγματικότητα. Δεν ξέρω αν έχετε κατά νου κάποιες τέτοιες περιπτώσεις, δεν ξέρω αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν, δεν μπορείτε όμως αυτό να το επικαλείστε ως κάτι θέσφατο. Ένας δημοσιογράφος διαπιστευμένος, οφείλει να κάνει τη δουλειά του μιλώντας με τις πηγές του στο κόμμα το οποίο καλύπτει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι μέλος του συγκεκριμένου κόμματος. Αυτή είναι απαραίτητη διευκρίνιση στους συναδέλφους» είπε χαρακτηριστικά η κ. Καββαδία.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής τους ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης, συμφώνησε με την τοποθέτηση της κ. Καββαδία, ωστόσο παρατήρησε προς τον κ. Κωστόπουλο: «Είναι σαν να λέτε τώρα ότι δεν έχουμε διαπιστευμένο δημοσιογράφο για το ΚΚΕ, διότι πιθανά θα γίνει μέλος του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ».  

Ανταπαντώντας ο κ. Κωστόπουλος ανέφερε ότι επουδενί εννοούσε κάτι τέτοιο και εξήγησε πως ο ρόλος του διαπιστευμένου είναι πολύ σημαντικός, και πρώτα απ' όλα να προστατεύει και το δικαίωμα του δημοσιογράφου και το κόμμα. Γι' αυτό, είπε ο κ. Κωστόπουλος, πρέπει να γίνει αντικείμενο μιας ειδικής μελέτης, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι οργανώσεις των δημοσιογράφων προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος θεσμικός να κατοχυρώνεται και η ελευθερία του δημοσιογράφου, αλλά και ο τρόπος που θα παρέχει τις υπηρεσίες του στην ΕΡΤ όντας διαπιστευμένος σε ένα κόμμα, προκειμένου ακριβώς να εκλείψουν οι παρεξηγήσεις.

Νωρίτερα, στην εισαγωγική τοποθέτησή του στην Επιτροπή, ο κ. Κωστόπουλος έκανε λόγο για σοβαρά δείγματα αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης στη δημόσια τηλεόραση αλλά ταυτόχρονα και για εσωτερικά προβλήματα και παρολίγον απώλεια των δικαιωμάτων μετάδοσης του Μουντιάλ της Ρωσίας επί προεδρίας Διονύση Τσακνή, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι την πρώτη φορά που μετέβη στο γραφείο του στην ΕΡΤ, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, το βρήκε κλειδωμένο.

δημοσιογράφοιΕΡΤ