Ελλάδα|08.07.2022 23:17

Καιρός: Πλημμύρες και φωτιές από κεραυνούς - Πόσο θα διαρκέσει το... καλοκαιρινό κύμα κακοκαιρίας - Η πρόγνωση Μαρουσάκη

Newsroom

Ένα... καλοκαιρινό κύμα κακοκαιρίας έχει φτάσει από την Παρασκευή στην Ελλάδα, αλλά το πέρασμά του θα είναι σύντομο. Κύρια χαρακτηριστικά του οι έντονες καταιγίδες, οι κεραυνοί και οι τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Τα φαινόμενα συνεχίζονται και το Σάββατο, ενώ θα επηρεαστεί και η Αττική.

Σημαντικά ύψη βροχόπτωσης έχουν ήδη σημειωθεί σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας έως τις πρώτες βραδινές ώρες (20:00) της Παρασκευής 08/07, με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να καταγράφονται σε περιοχές του Κεντρικής Μακεδονίας. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις πρώτες βραδινές ώρες της Παρασκευής 08/07 (διάστημα 00:00 – 20:00). Το μεγαλύτερο ύψος βροχόπτωσης έχει καταγραφεί στον μετεωρολογικό σταθμό του Κιλκίς και ήταν ίσο με 72 mm, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Πρόγνωση Μαρουσάκη: Δεν αποκλείονται τα καταστροφικά φαινόμενα

Το Σάββατο τα έντονα φαινόμενα θα αρχίσουν να απασχολούν και την Εύβοια, τη Βοιωτία αλλά και την Αττική, όπου αναμένονται έντονες βροχές και καταιγίδες.

Μάλιστα, ο μετεωρολόγος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε καταστροφικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες.

Τέλος, υπογράμμισε πως το κύμα κακοκαιρίας θα αρχίσει να αποχωρεί από την Κυριακή και από τη νέα εβδομάδα προβλέπονται πιο συμβατές με την εποχή καιρικές συνθήκες.

Φωτιές από κεραυνούς στην Εύβοια

Τέσσερις πυρκαγιές προκλήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής από κεραυνό στην κεντρική και βόρεια Εύβοια. Οι φωτιές ξέσπασαν μία στη Λιχάδα και δύο στο Μακρυμάλλη, σύμφωνα με το evima.gr.

Άλλες δυο φωτιές ξέσπασαν σε Πουρνώντα και Μαντούδι.

Παράλληλα, η Εύβοια πλήττεται και από την κακοκαιρία, με έντονα καιρικά φαινόμενα να πλήττουν την πόλη της Χαλκίδας. Η βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αρκετοί δρόμοι της πόλης και να μετατραπούν σε χείμαρρους.

Εγκλωβισμός οικογένειας στη Θεσσαλονίκη

Στο αυτοκίνητό τους λόγω της έντονης βροχόπτωσης που έπληξε τη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Παρασκευής εγκλωβίστηκε ένας πατέρας με τα δύο ανήλικα παιδιά του.

Το συμβάν σημειώθηκε στο ρέμα της Πυλαίας. Τον πατέρα με τα δύο παιδιά βοήθησε ένας διερχόμενος οδηγός και απεγκλωβίστηκαν χωρίς τραυματισμούς, σύμφωνα με το thesstoday.gr.

340 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα και Κιλκίς

Την Κεντρική Μακεδονία έπληξε το μεσημέρι της Παρασκευής το νέο κύμα κακοκαιρίας και μέχρι τις 19:30 η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 340 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Πέλλας και Κιλκίς.

Στη Θεσσαλονίκη η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε τις περισσότερες κλήσεις, τουλάχιστον 160, και επενέβη για 28 αντλήσεις υδάτων και πέντε κοπές δέντρων, όπως μεταδίδει το thesstoday.gr.

Λόγω της βροχής και της συγκέντρωσης υδάτων δημιουργήθηκαν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, σε αρκετούς δρόμους, μεταξύ άλλων, στην Περιφερειακή Οδό, στην Θεσσαλονίκης -Μουδανίων και στην ανατολική είσοδο της πόλης, στη γέφυρα Βούλγαρη.

Ζημιές και φωτιά σε σπίτι στη Λάρισα από κεραυνό

Κεραυνός χτύπησε κατοικημένο σπίτι λίγο έξω από τη Λάρισα, στην οδό Καρδίτσης στο ύψος της Αγίας Παρασκευής. Οι κάτοικοι κατάφεραν να διαφύγουν εγκαίρως.

Ωστόσο, από τη φωτιά που προέκυψε λόγω του κεραυνού, προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές, όπως μεταδίδει το eleftheria.gr.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Στη διαδικτυακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος την Παρασκευή, συζητήθηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα της κάθε περιοχής και δόθηκαν οδηγίες για την αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιών από κεραυνούς, αλλά και πλημμυρικών φαινομένων.

Όπως ανέφεραν αξιωματικοί του Π.Σ. στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κύμα της κακοκαιρίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται να κινηθεί από τη Βόρεια Ελλάδα προς νότια και δυτικά, με κατεύθυνση το Ιόνιο, καθώς και προς την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Βόρειας Εύβοιας και να κορυφωθεί το Σάββατο, με χιλιάδες κεραυνούς και βροχοπτώσεις.

Σημειώνεται ότι λόγω της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων, από την Πέμπτη έχει τεθεί σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο του Πυροσβεστικού Σώματος, για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ

Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, προβλέπεται σήμερα καθώς και το Σάββατο στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που έχει εκδώσει η ΕΜΥ.

Πιο αναλυτικά:

Για σήμερα, Παρασκευή (08-07-2022), προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από τις προμεσημβρινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, βαθμιαία στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και από το απόγευμα στη Θεσσαλία. Τα φαινόμενα το βράδυ στα δυτικά θα εξασθενήσουν, ενώ τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο θα επεκταθούν στην ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια.

Το Σάββατο (09-07-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα συνεχιστούν στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια, ενώ  το μεσημέρι και το απόγευμα θα επηρεάσουν κατά τόπους όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Ύφεση των φαινομένων αναμένεται το βράδυ.

Επισημαίνεται ότι η θερμοκρασία το Σάββατο (09-07-2022) θα σημειώσει πτώση στα κεντρικά και βόρεια, της τάξης των 4 με 6 βαθμών Κελσίου και δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 23 με 26 βαθμούς και στα κεντρικά τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Όλες οι ειδήσεις

Συναγερμός για τα έντονα καιρικά φαινόμενα: Φωτιές λόγω κεραυνών - Έκτακτη σύσκεψη της Πυροσβεστικής

Πρώτο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου για φέτος στην Ελλάδα - Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Βίντεο - ντοκουμέντο από τη στιγμή της δολοφονίας του Σίνζο Άμπε - Η οργή του δράστη «δεν σχετίζεται με την πολιτική»

Κατεβάζει ρολά το Facebook στην Ευρώπη; Η απόφαση της ρυθμιστικής αρχής της Ιρλανδίας που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε

καιρός σήμεραειδήσεις τώραάστατος καιρόςκαταιγίδεςβροχέςκακοκαιρίακεραυνός