Ελλάδα|11.07.2022 19:47

Φαρμακονήσι: Και άλλες εκκρεμείς υποθέσεις για pushbacks ή αλόγιστη χρήση βίας – Έξι ΜΚΟ για την ιστορική καταδίκη από το ΕΔΔΑ

Newsroom

«Καταστράφηκα και δε θα γυρίσουν πίσω όσοι έχασα», ανέφερε ο Ενσανουλάχ Σάφι, επιζών του ναυαγίου του Φαρμακονησίου το 2014, ο οποίος στο ίδιο ναυάγιο έχασε τη γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά του.

Κληθείς στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου μη κυβερνητικών οργανώσεων για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, να σχολιάσει την απόφαση, ο κ. Σάφι, ο οποίος ήταν ένας από τους προσφεύγοντες στο ΕΔΔΑ, επανέλαβε τα όσα έζησε το βράδυ του ναυαγίου και πρόσθεσε ότι «η καρδιά μου είναι τραυματισμένη».

Ο Αμντουλσαμπόρ Αζίζι, ο οποίος επέζησε από το ναυάγιο αλλά έχασε τη γυναίκα του και το ένα παιδί του, εξέφρασε από την πλευρά του τη χαρά του για την απόφαση, ανέφερε ότι «σεβόμαστε την απόφαση του Δικαστηρίου», αλλά ζήτησε να τιμωρηθούν όσοι έφταιξαν για το ναυάγιο.

H προστασία της ανθρώπινης ζωής πριν την προστασία των συνόρων

Ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, πρώην επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα κατά την περίοδο εκείνη, σχολίασε ότι «η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι σε προτεραιότητα πριν μιλήσουμε για προστασία των συνόρων» και συμπλήρωσε ότι «όταν υπάρχουν καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η έρευνα πρέπει να είναι ενδελεχής, ανεξάρτητη, σε βάθος και προς όλες τις κατευθύνσεις».

Σύμφωνα με τη Μαριάννα Τζεφεράκου, δικηγόρο των οργανώσεων Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο και Pro Asyl, «υπάρχουν στο ΕΔΔΑ και άλλες εκκρεμείς υποθέσεις για επαναπροώθηση ή για αλόγιστη χρήση βίας από το Λιμενικό σε νεοεισερχόμενους πρόσφυγες ή για συστημικά προβλήματα στη διαδικασία διάσωσης» και κοινό σημείο όλων των υποθέσεων είναι «η απουσία αποτελεσματικής δικαστικής διερεύνησης».

Σημειώνεται ότι τη συνέντευξη τύπου οργάνωσαν στην Αθήνα οι οργανώσεις Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο και Pro Asyl, οι οποίες υποστήριξαν την προσφυγή 14 από τους επιζώντες του ναυαγίου στο ΕΔΔΑ.

Όλες οι ειδήσεις

«Αν έχεις τύχη διάβαινε»: Η μπάλα που έσωσε τον αγνοούμενο στη Χαλκιδική, είχε χαθεί πριν από 10 μέρες στη Λήμνο!

Σκάνδαλο Uber: Αναταράξεις και στην Ελλάδα - Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ

Power Pass: Πότε οι πληρωμές - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το Fuel Pass 2 - Τι είπε ο Οικονόμου

Johnny Depp - Amber Heard: Η πολύκροτη δικαστική διαμάχη μόλις έγινε... τραγούδι!

ειδήσεις τώραΕυρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του ΑνθρώπουεπαναπροωθήσειςπροσφυγικόΜΚΟναυάγιοΚαταδίκηΦαρμακονήσι