Ελλάδα|14.07.2022 11:00

Αντιδράσεις και στο ΕΚΠΑ για το νομοσχέδιο Κεραμέως - «Δίνουν» τα κλειδιά του ιστορικού κινηματοθεάτρου Ίριδας σε ιδιώτες λένε οι φοιτητές

Τίμος Φακαλής

Στο νεοκλασικό ιστορικό κτίριο της λέσχης φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ιπποκράτους που στεγάζει τη θρυλική Ίριδα και έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα μεταξύ άλλων ο Μάνος Κατράκης, ο Ανδρέας Φιλιππίδης, ο Χρήστος Τσαγανέας, ο Σταύρος Ξενίδης, ο Πέλος Κατσέλης, η Λυδία Κονιόρδου κ.ά. επικρατεί τις τελευταίες μέρες μια έντονη κινητικότητα. Αυτήν την φορά, όμως, όχι γιατί οι φοιτητές ετοιμάζονται να «σηκώσουν» μια νέα παράσταση αλλά γιατί ετοιμάζονται για… δυναμικές κινητοποιήσεις.

«Επιχειρηματίες έχουν χτυπήσει την πόρτα του πανεπιστημίου για να αναλάβουν τη διαχείριση του κτιρίου»

Όπως εξηγεί στο ethnos.gr η φοιτήτρια Χημείας του ΕΚΠΑ και μέλος του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών Μυρτώ Τρακάδα με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας μεθοδεύεται μετά από μισό αιώνα τόσο η έξωση του Ομίλου από το ιστορικό κτίριο στην οδό Ιπποκράτους όσο και η διακοπή της χρηματοδότησής του. «Αρκετές φορές στο παρελθόν επιχειρηματίες έχουν χτυπήσει την πόρτα του πανεπιστημίου για να αναλάβουν τη διαχείριση του κτιρίου. Με το νομοσχέδιο Κεραμέως ανοίγει πλέον ο δρόμος για να μπουν ιδιώτες. Γι αυτό ζητούμε και την απόσυρσή του». Η θρυλική Ίριδα, ο κινηματογραφικός τομέας της Λέσχης του ΕΚΠΑ, έχει μυήσει στην έβδομη τέχνη γενιές Αθηναίων σινεφίλ, αποτελώντας μέχρι σήμερα κοιτίδα πολιτισμού τόσο για την φοιτητική κοινότητα, όσο και για τον γενικό πληθυσμό της πόλης της Αθήνας.

Αντιπροσωπεία φοιτητών συναντήθηκε με τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθ. Δημήτριος. Καραδήμας του ΕΚΠΑ ο οποίος υπογράμμισε και αυτός με τη σειρά του το σημαντικό ρόλο του ΠΟΦΠΑ, χωρίς, όμως να δεσμευθεί για την επόμενη μέρα. Συνάντηση έχουν ζητήσει για το θέμα οι φοιτητές και με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θανάση Δημόπουλο.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Το άρθρο 296 το νόμου-πλαισίου που έχει τεθεί σε διαβούλευση καταργεί την αυτοτέλεια της Λέσχης και, συνεπώς, την ανεξάρτητη διαχείριση των οικονομικών της αποθεμάτων, του προϋπολογισμού της καθώς και των κτιριακών της υποδομών. «Ως εκ τούτου, επηρεάζεται άμεσα το μέλλον του ΠΟΦΠΑ αφού το σύνολο των δράσεών του στεγάζεται εντός των χώρων της Λέσχης και στηρίζεται από αυτήν» προσθέτει η κ.Τρακάδα. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα τα κτίρια της Λέσχης δεν αποτελούν ιδιοκτησία της, αλλά παραχώρηση για χρήση από το ΕΚΠΑ προς τη Λέσχη με στόχο τη φοιτητική μέριμνα.

Πως είναι η κατάσταση σήμερα

Αυτή τη στιγμή οι δραστηριότητες της Λέσχης περιορίζονται στο κτίριο της Ιπποκράτους 15 καθώς και στο υπόγειο του κτιρίου “Κωστής Παλαμάς”, Ακαδημίας 48 και Μασσαλίας 2. Στο παρελθόν, η Λέσχη χρησιμοποιούσε και το ιστορικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στην οδό Θόλου 5 στην περιοχή της Πλάκας, σήμερα μετά από απόσυρση της παραχώρησής του από το ΕΚΠΑ, το κτίριο έχει εκμισθωθεί σε ιδιωτική εταιρία και η χρήση του για φοιτητικές δραστηριότητες γίνεται κατόπιν κράτησης και έναντι αντιτίμου από την Λέσχη ή το Πανεπιστήμιο. Αντίστοιχη, είναι η διαχείριση του χώρου εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου επί της Ακαδημίας, όπου παραδοσιακά γίνονται οι ορκωμοσίες σειράς πτυχιούχων του ΕΚΠΑ, με αποτέλεσμα ο χώρος να μισθώνεται τόσο πυκνά ημερολογιακά για εκδηλώσεις άσχετες με τις φοιτητικές δραστηριότητες, που οι σχολές δεν βρίσκουν διαθεσιμότητα για την διεξαγωγή των ορκωμοσιών. 

Δραστηριοποιούνται εθελοντικά 1.500 φοιτητές

Η Ίριδα εγκαινίασε τη λειτουργία της ως κινηματοθέατρο στη δεκαετία του 1930 και υπήρξε μία από τις πρώτες κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας. Ήδη όμως από τη δεκαετία του 1980, οπότε και ιδρύθηκε ο Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει αρχίσει να παίρνει τη σημερινή της μορφή που δεν είναι άλλη από αυτή ενός ζωντανού κυττάρου κινηματογραφικής παιδείας.

Περιλαμβάνει τέσσερις τομείς, τον Θεατρικό, τον Κινηματογραφικό, τον Χορευτικό και τον Φωτογραφικό και δραστηριοποιούνται σ΄αυτούς εθελοντικά περίπου 1.500 φοιτητές κάθε χρόνο. «Η συμμετοχή και η πρόσβαση στις δράσεις του ομίλου είναι ανοικτές και δωρεάν στο πλαίσιο του δημόσιου πανεπιστημίου, μακριά από λογικές αποκλεισμού από τον πολιτισμό και εμπορευματοποίησής του εξηγεί η κ. Τρακάδα 

Ο Θεατρικός Τομέας, με δύο θεατρικές ομάδες, ανεβάζει κάθε χρόνο θεατρικές παραστάσεις ανοιχτές στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο. Ο Κινηματογραφικός τομέας έχει ένα καθημερινό πρόγραμμα σεμιναρίων - προβολών εκπαιδευτικού χαρακτήρα και υποστηρίζει την παραγωγή ταινιών και την συμμετοχή τους σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ. Ο Φωτογραφικός τομέας παρέχει καθημερινά θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα φωτογραφίας και διοργανώνει την ετήσια έκθεση φωτογραφίας των μελών του. Ο Χορευτικός τομέας παραδίδει μαθήματα παραδοσιακών χορών και στο τέλος κάθε Ακαδημαϊκής χρονιάς οργανώνει κεντρική χορευτική παράσταση ενώ συμμετέχει και σε εκδηλώσεις άλλων φορέων σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

θέατραειδήσεις τώρανομοσχέδιοΕΚΠΑυπουργείο ΠαιδείαςΝίκη Κεραμέωςφοιτητές