Ελλάδα|14.07.2022 07:49

Σάμος: Έρευνα για την πτώση του ελικοπτέρου από την οποία δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους - «Ριπή ανέμου μας τούμπαρε»

Newsroom

Έρευνα για τα αίτια της πτώσης του πυροσβεστικού ελικοπτέρου Mi-8, η οποία είχε ως αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους ενώ επιχειρούσαν για την κατάσβεση της φωτιάς στη Σάμο και πιο συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή Πλάκα νοτιοδυτικά του νησιού, ξεκινά από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων του υπουργείου Μεταφορών.

Από την συντριβή του ελικοπτέρου έχασαν τη ζωή τους ο Έλληνας μεταφραστής που βρισκόταν μέσα στο εναέριο μέσο καθώς και ο Ρουμάνος συγκυβερνήτης. Από την τραγωδία σώθηκαν οι άλλοι δύο επιβαίνοντες, δηλαδή ο μηχανικός του ελικοπτέρου που είναι Μολδαβός και ο χειριστής επίσης Μολδαβός που ήταν ο τελευταίος που διασώθηκε καθώς κατάφερε να κολυμπήσει μέχρι την ακτή.

Οι δύο διασωθέντες είναι καλά στην υγεία τους και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του νησιού, ενώ για τα δύο θύματα αναμένεται να διεξαχθεί η διαδικασία της νεκροψίας - νεκροτομής. Το ελικόπτερο που επιχειρούσε στην κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σάμο, κατέπεσε το μεσημέρι κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Ο πιλότος του ελικοπτέρου αλλά και ο μηχανικός έχουν κάνει ορισμένες πρώτες δηλώσεις στους αστυνομικούς, περιγράφοντας το πώς οι ίδιοι βίωσαν το δυστύχημα. Ο πιλότος του ελικοπτέρου περιέγραψε ότι την ώρα που κατέβαιναν για να πάρουν νερό, ώστε να συνδράμουν στην κατάσβεση, μία ριπή ανέμου χτύπησε το ελικόπτερο με αποτέλεσμα εκείνο να αναποδογυρίσει στον αέρα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι όλα τα μέλη βρέθηκαν στη θάλασσα ζωντανοί, αλλά εξαιτίας των καιρικών συνθηκών ο ένας έχασε τον άλλον, όπως μετέδωσε στο OPEN η Ευλαμπία Ρέβη.

Στην επιχείρηση για την έρευνα και τον εντοπισμό των επιβαινόντων του ελικοπτέρου συμμετείχαν τέσσερα πλωτά σκάφη του λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό, ιδιωτικά σκάφη, δύο ελικόπτερα του πολεμικού ναυτικού και ένα της πολεμικής αεροπορίας.

Μιλώντας στο OPEN ο δήμαρχος της δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης, σημείωσε για την τραγωδία ότι σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες από το νησί αλλά και από τους Φούρνους που είχαν οπτική επαφή, το ελικόπτερο πήρε νερό από τη θάλασσα και καθηλώθηκε από τον αέρα. «Ο αέρας  χθες ήταν κάτι φοβερό. Είχες την εντύπωση ότι κάποιος σου πετούσε πέτρες. Σήκωσε πέτρες και στις έριχνε».

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου

Στις 13 Ιουλίου 2022 προσεκομίσθησαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στις 08.40μμ και 11.30μμ, δυο εκ των τεσσάρων επιβαινόντων του ελικοπτέρου που συμμετείχε στην κατάσβεση πυρκαγιάς, νοτιοδυτικά της Σάμου, στην θέση «Παλαιοχώρι», ο αλλοδαπός μηχανικός του ελικοπτέρου και ο πιλότος αντίστοιχα.

Υποβλήθηκαν σε εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο και κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία τους στο Νοσοκομείο Σάμου για περαιτέρω έλεγχο και παρακολούθηση. Έχουν διαφύγει τον κίνδυνο.

Στις 11.30μμ μεταφέρθηκαν επίσης οι σωροί των δυο άλλων επιβαινόντων στο ελικόπτερο. Αναμένεται η διενέργεια της νεκροψίας –νεκροτομής.

Το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου παραμένει σε ετοιμότητα πάντα για να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όσους έχουν ανάγκη και από την καταστροφική πυρκαγιά.

Από κολώνα της ΔΕΗ πιθανότατα η φωτιά

Για τη φωτιά στο νησί, ο ίδιος σημείωσε: «η εκκένωση των οικισμών μας βοήθησε να μην έχουμε και άλλες απώλειες πέρα από τα δύο παλικάρια που χάσαμε και σήμερα τα θρηνεί όλη η Ελλάδα. Η φωτιά καθηλώθηκε από το ότι οι άνεμοι έπεσαν και μπορέσαμε να κρατήσουμε την περίμετρο της φωτιάς ελεγχόμενη. Εικάζουμε ότι η φωτιά ξεκίνησε από κολώνες της ΔΕΗ καθώς ξέσπασε από ένα τελείως απρόσιτο σημείο».

Όπως είπε αναφερόμενος στο πύρινο μέτωπο, ο δήμαρχος δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης, η φωτιά κατά τη διάρκεια της νύχτας τέθηκε υπό έλεγχο, ωστόσο μαίνεται ακόμη σε σημεία. Τρεις οικισμοί έχουν εκκενωθεί, ενώ έχουν ζητηθεί ενισχύσεις στα μέσα κατάσβεσης. «Η φωτιά πηγαίνει ανάλογα με τη διεύθυνση και τη διάθεση του ανέμου» πρόσθεσε και έκανε λόγο για μεγάλες φυσικές καταστροφές στο νησί.

Συγκλονίζει η στιγμή διάσωσης του πιλότου

Συγκλονίζει η στιγμή της διάσωσης του Ρουμάνου πιλότου του ελικοπτέρου που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου ενώ επιχειρούσε για την κατάσβεση της φωτιάς. 

Σε βίντεο του samos24.gr εμφανίζεται ο ένας από τους δύο διασωθέντες - εκ των 4 μελών του πληρώματος - και ο οποίος μεταφέρεται με φορείο για τις πρώτες βοήθειες ενώ προηγουμένως τον είχε εντοπίσει και τον βοήθησε αλιευτικό πλοίο. 

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος διασωθείς είναι πιλότος ο οποίος αυτή την ώρα δίνει πληροφορίες για τους υπόλοιπους επιβαίνοντες στο ελικόπτερο για τις ενέργειες έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού.

Η επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής κάνει λόγο για έναν διασωθέντα ενώ νωρίτερα οι ίδιες πηγές ανέφεραν δύο δασωθέντες.

Οι δυνάμεις έρευνας και διάσωσης ενισχύονται συνεχώς από σκάφη του Λιμενικού, είναι σε ανοικτή γραμμή το Πολιτικής Προστασίας με το Ναυτιλίας.

 

Το χρονικό 

Το ελικόπτερο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή στη Σάμο κοντά στην παραλία Αγία Μαρίνα και ενώ επιχειρούσε για την κατάσβεση φωτιάς στο νησί και ενώ είχε απογειωθεί από Σάμο 16:39 και το ατύχημα συνέβη 17:55. Στην περιοχή που επιχειρούσε κατάσβεση επικρατούν άνεμοι 6 μποφόρ. Το πλήρωμα του Ε/Π ήταν ένας Ρουμάνος, δύο Μολδαβοί και ένας Έλληνας μεταφραστής.

Στην περιοχή ξεκίνησε άμεσα έρευνες το δεύτερο Mi8 και έφτασε πλοίο του λιμενικού. Ο πιλότος για άγνωστο ακόμα λόγο έχασε τον έλεγχο και το ελικόπτερο έπεσε στη θάλασσα στην περιοχή του Αγίου Μηνά. Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 6-7 μποφόρ. Οι αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα για να σώσουν το τετραμελές πλήρωμα όμως τελικά οι δύο από τους τέσσερις επιβαίνοντες εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους.

 

 

Όλες οι ειδήσεις

Power Pass: Ξεκινά την Παρασκευή η καταβολή του επιδόματος ρεύματος - Αναρτήθηκαν τα ποσά

Σάμος: Έρευνα για την πτώση του ελικοπτέρου από την οποία δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους - «Ριπή ανέμου μας τούμπαρε»

Κλίμα πόλωσης μέχρι τις κάλπες: Γιατί ανεβάζει τους τόνους η κυβέρνηση

Αττική Οδός: Στο τραπέζι η ακριβότερη διέλευση τις ώρες αιχμής - Επιταχύνονται οι αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ

Αμμώδης, με ζεστά νερά και μηδαμινό κόστος: Η παραλία-όνειρο 50’ μακριά από την Αττική είναι το θερινό όνειρο των Αθηναίων

φωτιάνεκροίΣάμος