Ελλάδα|14.02.2019 12:30

Υπόθεση Σταματιάδη: Η «sus scrofa», που πρόδωσε τους δολοφόνους του

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Ηταν Μάρτιος του 2018 όταν άντρες της Ασφάλειας εντόπισαν ένα εγκαταλελειμμένο τζιπ, μάρκας Ford Maverick, κατά τη διάρκεια ερευνών για έκρηξη σε ΑΤΜ της Eurobank στις Αφίδνες. Εκπληκτοι οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι στα πίσω καθίσματα υπήρχε αίμα. Αμέσως κατάλαβαν ότι το αυτοκίνητο σχετίζεται με τους διαρρήκτες του ΑΤΜ. Ετσι συνέχισαν να το εξετάζουν εξονυχιστικά, μέχρι που βρήκαν στους υαλοκαθαριστήρες δύο κάλυκες.

Μία ημέρα μετά η Ασφάλεια Αττικής έστειλε δείγμα από το αίμα στο Ford για εξέταση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, που απεφάνθη ότι το αίμα δεν είναι από άνθρωπο. Το επόμενο βήμα ήταν το δείγμα να σταλεί σε εργαστήριο Πανεπιστημίου της Λάρισας, το οποίο στο πόρισμά του ανέφερε ότι το αίμα προέρχεται από «sus scrofa» (αγριόχοιρο). Εναν μήνα μετά, τον Απρίλιο του 2018, ληστές εισέβαλαν στο σπίτι του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη στην Κηφισιά. Ο 52χρονος, ο οποίος την ώρα της επίθεσης κοιμόταν μαζί με την οικογένειά του, αντιστάθηκε και τότε οι κακοποιοί τον τραυμάτισαν θανάσιμα με δύο σφαίρες. Από την εργαστηριακή έρευνα οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι η δολοφονία του Σταματιάδη έγινε με το όπλο από το οποίο προέρχονταν οι δύο κάλυκες που είχαν βρεθεί στο Ford στις Αφίδνες.

Ο ένας έχει συλληφθεί στο Βέλγιο, ενώ καταζητούνται άλλοι τρεις, όλοι εκτός Ελλάδος

Ετσι, αυτό που έλειπε για να φτάσει η Αστυνομία στους ληστές που σκότωσαν τον 52χρονο επιχειρηματία ήταν να συνδέσουν το όχημα με πρόσωπα. Αυτό έγινε με τη... βοήθεια του Facebook. Αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών που εξέταζαν έναν ευρύ κύκλο προσώπων (περίπου 100 ποινικούς), διαπίστωσαν ότι ένας από αυτούς με ψευδώνυμο στο Facebook είχε ανεβάσει ανάρτηση στην οποία πανηγύριζε ότι σκότωσε ένα αγριογούρουνο. Η Ασφάλεια εντόπισε ποιος ήταν ο πραγματικός κάτοχος του λογαριασμού και τον στενό κύκλο επαφών του και με τον τρόπο αυτό άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Σταματιάδη.

«Τον περασμένο Μάρτιο, πριν δηλαδή από τη δολοφονία, ο ένας από τους δράστες είχε ταξιδέψει από την Αθήνα στην Πελοπόννησο με κλεμμένο αυτοκίνητο. Κάπου ανάμεσα στην Τρίπολη και τη Σπάρτη σκότωσε με εννιάρι πιστόλι ένα αγριογούρουνο και το έβαλε στο πίσω κάθισμα. Στη συνέχεια γύρισε στην Αθήνα και επιχείρησε με συνεργό του να ανατινάξει ΑΤΜ χρησιμοποιώντας το ίδιο αυτοκίνητο. Το όχημα το εγκατέλειψε. Οχι όμως και το πιστόλι, με το οποίο πυροβόλησε τον Σταματιάδη» εξηγεί αστυνομική πηγή. Η Αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι σε επιχείρηση με την κωδική ονομασία «sus scrofa» (αγριόχοιρος) ταυτοποιήθηκαν τα τέσσερα άτομα, αλβανικής καταγωγής, που εισέβαλαν στο σπίτι του επιχειρηματία στην Κηφισιά.

Ο ένας από αυτούς συνελήφθη στις 6 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, έχοντας στην κατοχή του μια πλαστή ελληνική ταυτότητα. Ελληνες αστυνομικοί μετέβησαν στο Βέλγιο και συμμετείχαν σε επιχείρηση των βελγικών Αρχών σε κακόφημη περιοχή, όπου είχε βρει καταφύγιο ο κακοποιός. Οι τρεις συνεργοί του, οι οποίοι έφυγαν από την Ελλάδα την επομένη της δολοφονίας, αναζητούνται στην Ευρώπη. Το ποιος από αυτούς πυροβόλησε τον επιχειρηματία δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, κάτι που αναμένεται να γίνει όταν συλληφθούν οι καταζητούμενοι.

Σε βάρος και των τεσσάρων, πάντως, έχει σχηματιστεί δικογραφία για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία. Η Ασφάλεια συνέλαβε ακόμα οκτώ άτομα, επτά Αλβανούς και μία Ρουμάνα, για συμμετοχή στην ίδια εγκληματική οργάνωση, που κατηγορείται για συνολικά δύο ληστείες και 55 κλοπές. Η 34χρονη συλληφθείσα, σύμφωνα με τη δικογραφία, φέρεται να ανελάμβανε να πουλάει τα κλοπιμαία σε ενεχυροδανειστήρια της Αθήνας. Η πρώτη ληστεία της συμμορίας έγινε τον περασμένο Μάρτιο, όταν μέλη της εισέβαλαν με κουκούλες σε σπίτι γνωστού επιχειρηματία, ιδιοκτήτη εταιρείας μεταφορών, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Οπως και στην περίπτωση Σταματιάδη, έδεσαν τα μέλη της οικογένειας και τα χτύπησαν για να τους πουν πού βρίσκονται μετρητά και κοσμήματα. Στη συνέχεια έκλεψαν το αυτοκίνητο της οικογένειας, με το οποίο και διέφυγαν. Η οργάνωση διέθετε σε όλες τις επιθέσεις της τσιλιαδόρο, ο οποίος είχε πάνω του δύο ασυρμάτους. Τον έναν για να ακούει τις διαβιβάσεις της Αστυνομίας και να υποκλέπτει τα σήματα, προκειμένου να μην πέσουν οι ληστές σε κάποιον έλεγχο, και τον δεύτερο για να επικοινωνεί με τους συνεργούς του και να τους ειδοποιεί για την τυχόν επιστροφή των ενοίκων στα σπίτια τους 

ληστές των ΑΤΜΑλέξανδρος Σταματιάδης