Ελλάδα|14.02.2019 13:03

Ζακ Κωστόπουλος: Μήνυση της οικογένειας για ανθρωποκτονία από πρόθεση

Σοφία Φασουλάκη

Λίγο πριν κλείσει η κύρια ανάκριση για τον θάνατο του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου, η οικογένεια του θύµατος κατέθεσε  µήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ζητώντας την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των δύο δραστών που τον χτύπησαν για το αδίκηµα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Αφορµή της δικονοµικής αυτής κίνησης στάθηκαν οι νέες απαντήσεις που ήρθαν από τις τοξικολογικές εξετάσεις, οι οποίες επαναλήφθηκαν και -σύµφωνα µε την οικογένεια του Ζακ- καταλήγουν στο ίδιο συµπέρασµα. Οτι ο 33χρονος δεν είχε καταναλώσει ναρκωτικά ή άλλες ουσίες οι οποίες να συνδέονται µε τον θάνατό του και ότι τα χτυπήµατα των δραστών ήταν εκείνα που τον οδήγησαν να αφήσει την τελευταία του πνοή στον πεζόδροµο της οδού Γλάδστωνος.

«Πρέπει να αποδοθεί ο ορθός νοµικός χαρακτηρισµός της πράξης. Οταν κάποιος χτυπάει στο κεφάλι, γνωρίζει το ενδεχόµενο ότι το θύµα µπορεί να πεθάνει και το αποδέχεται» λέει στο «Εθνος» η δικηγόρος Αννυ Παπαρρούσου, η οποία υπέβαλε τη µήνυση σε βάρος του κοσµηµατοπώλη και του µεσίτη που χτύπησαν τον 33χρονο ακτιβιστή.

Η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου είχε προ ολίγων µηνών υποβάλει αίτηµα στον ανακριτή ζητώντας τη µετατροπή της κατηγορίας που είχε απαγγελθεί στους δύο δράστες (σ.σ.: αρχικά, και στη συνέχεια και σε βάρος 4 αστυνοµικών) από θανατηφόρα σωµατική βλάβη σε αυτήν της ανθρωποκτονίας. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η ανάκριση θα κλείσει χωρίς τη µετατροπή της αρχικής κατηγορίας.

Τη µετατροπή της κατηγορίας που είχε απαγγελθεί στον κοσµηµατοπώλη και στον 55χρονο από θανατηφόρα σωµατική βλάβη σε αυτήν της ανθρωποκτονίας ζητά η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου

Για την οικογένεια και τους νοµικούς παραστάτες της οικογένειας του 33χρονου ακτιβιστή, µένουν ακόµη ανακριτικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν, όπως για παράδειγµα να µπουν στη δικογραφία οι διαβιβάσεις του ΕΚΑΒ και της ΕΛ.ΑΣ. Ακόµη, σηµειώνουν ότι δεν έχει εντοπιστεί ο άνδρας που βρέθηκε δίπλα στον Ζακ τη στιγµή που µπήκε στον φούρνο ζητώντας νερό και ο οποίος από τα βίντεο προκύπτει ότι βρέθηκε και στον πεζόδροµο της οδού Γλάδστωνος, αλλά στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

Την ίδια ώρα, η πλευρά των κατηγορουµένων έχει επίσης παραγγείλει τη διενέργεια πραγµατογνωµοσύνης από διορισµένους τεχνικούς της συµβούλους, µε το πόρισµα να παραδίδεται σε λίγες ηµέρες στα χέρια τους. Θα έχει διαφορετικά συµπεράσµατα από αυτά των ιατροδικαστών; Μένει να δούµε πώς θα το χειριστεί η πλευρά της πολιτικής αγωγής, η οποία επιµένει ότι δεν υπήρξε ανθρωποκτόνος πρόθεση από την πλευρά των δραστών και πως ο ορθός χαρακτηρισµός της πράξης που έγινε είναι αυτός της θανατηφόρας σωµατικής βλάβης. Υπενθυµίζεται ότι και οι 4 αστυνοµικοί που ενεπλάκησαν στο περιστατικό διώκονται για το ίδιο αδίκηµα, το οποίο όµως αρνούνται, υποστηρίζοντας ότι δεν έκαναν τίποτε περισσότερο από το να εφαρµόσουν τους κανόνες που διδάσκονται.

Ζακ Κωστόπουλοςοικογένεια Ζακ ΚωστόπουλουΛΟΑΤΚΙ