Ελλάδα|15.07.2022 22:28

Κηδεύτηκε ο ψευτομουφτής στην Ξάνθη παρουσία Τούρκων αξιωματούχων

Κώστας Ασημακόπουλος

Το απόγευμα της Πέμπτης 15 Ιουλίου έγινε η κηδεία του ψευτομουφτή της Ξάνθης στο νεκροταφείο του Ασά Μαχαλέ παρουσία του προέδρου της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ που ήταν επικεφαλής 16μελούς αντιπροσωπείας.

Πέθανε μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο

Προηγήθηκε πομπή στους δρόμους της πόλης, ενώ σταμάτησαν και οι αγώνες του πανελληνίου πρωταθλήματος μπιτς βόλεϊ που διεξάγονται αυτές της ημέρες στην πλατεία της Ξάνθης.

Ο 57χρονος Αχμέτ Μετέ έδωσε πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Πέθανε το πρωί της Τετάρτης 14/4 στο σπίτι του. Κρατούσε τα ηνία της ψευτομουφτείας για 15 χρόνια και ήταν γνωστός για την ανθελληνική δράση του. Είχε δύο καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του. Πιθανός αντικαταστάτης του είναι ο Αχμέτ Χράλογλου, ο οποίος είναι 59 ετών και έχει άριστες σχέσεις με το τουρκικό προξενείο.

Το 2016, ο Μετέ παρεμπόδισε τον νόμιμο μουφτή, Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου, να τελέσει την κηδεία μουσουλμάνου στρατιώτη που υπηρετούσε στον ελληνικό στρατό και έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα, προκειμένου να κάνει εκείνος τη νεκρώσιμη ακολουθία, ενώ καταγγέλλεται ότι κατ’ εντολή του απομακρύνθηκε και η ελληνική σημαία που σκέπαζε τη σορό του άτυχου στρατιώτη. Για την υπόθεση καταδικάστηκε το 2020 σε τέσσερις μήνες φυλάκιση προκαλώντας σχόλιο του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου που είχε ταυτίσει την Ελλάδα με «τα χειρότερα καθεστώτα του κόσμου».

Επίσης το 2016, ο Αχμέτ Μετέ παρομοίασε τον τότε πρόεδρο του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, Μουσταφά Νταβούς, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη… Ραούφ Ντενκτάς. Κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της «διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια» και πέρσι του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στη χήρα του ψευτομουφτή, προκειμένου να της εκφράσει την οδύνη του και έγραψε στο συλλυπητήριο μήνυμα που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Εύχομαι το έλεος του Θεού στον Αχμέτ Μετέ Χοτζεφέντι, τον εκλεγμένο μουφτή Ξάνθης. Μεταφέρω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια, στους οικείους του εκλιπόντος δασκάλου μας και σε όλα τα αδέρφια μου που ζουν στη “δυτική” Θράκη».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Άφησαν τον αδερφό μου να πεθάνει αβοήθητος» - Ο σπαραγμός της αδερφής του αδικοχαμένου 49χρονου από την Πάτρα

Καμπανάκι από ΔΝΤ στις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν γρήγορα τα επιτόκια

Παρέμβαση εισαγγελέα μετά το σάλο με το βίντεο από «πάρτι» σε όχημα της αστυνομίας

«Η Τουρκία είναι μια απειλή για την Ελλάδα»: Τι λέει στο OPEN ο Γκας Μπιλιράκης – Ένας από τους πρωτεργάτες του αμερικανικού μπλόκου στην πώληση F-16 στην Άγκυρα

κηδείαθάνατοςμουφτήςειδήσεις τώραΞάνθη