Ελλάδα|18.07.2022 15:15

Λιγνάδης: Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό χώρο για την αποφυλάκισή του

Newsroom

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο μετά την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο σκηνοθέτης, Δημήτρης Λιγνάδης, παρότι κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο για δύο από τους τέσσερις βιασμούς για τους οποίους κατηγορούνταν. Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο αποφάσισε την αποφυλάκισή του μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης του σε δεύτερο βαθμό.

Από την Επίδαυρο έως την Καλαμάτα και την Αλεξανδρούπολη, ηθοποιοί, χορευτές, συγκροτήματα αλλά και το ίδιο το κοινό παίρνουν θέση για την υπόθεση αποφυλάκισης του σκηνοθέτη και εκφράζουν την οργή και την αγανάκτησή τους.

Την αντίδρασή τους εξέφρασαν το βράδυ της Παρασκευής από τη σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας και χορευτές, σηκώνοντας πανό μετά τη λήξη της εναρκτήριας παράστασης που ανέγραφε "Rapists must be in jail", δηλαδή "Οι βιαστές πρέπει να είναι στη φυλακή". Μάλιστα η κίνηση αυτή προκάλεσε και πολιτικές αντιδράσεις, με πυρά μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της αποχώρισης της Υπουργού, Λίνας Μενδώνης, πριν την έναρξη της παράστασης.

Πάντως, δεν ήταν μόνο οι καλλιτέχνες του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας που διαμαρτυρήθηκαν. Στη Μικρή Επίδαυρο, όπου παρουσιάστηκε το έργο «Ρίζες από βαμβάκι» της Κάλλιας Παπαδάκη, ο Χάρης Τζωρτζάκης διάβασε εκ μέρους των συντελεστών κείμενο με το οποίο ζητούν την άμεση άρση της δικαστικής απόφασης για τον Δημήτρη Λιγνάδη.

 

Κίτσου και Στάνκογλου: Διάβασαν επί σκηνής την ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών κατά Λιγνάδη

Το βράδυ του Σαββάτου (16/7) στην Αλεξανδρούπολη, στην παράσταση Ηλέκτρα, η ηθοποιός Μαρία Κίτσου με εμφανώς φορτισμένη φωνή διάβασε την ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. 

Μεταξύ άλλων, είπε: “Οι ηθοποιοί, τεχνικοί, μουσικοί, οι άνθρωποι που δουλεύουμε απόψε εδώ για όλους εσάς, από τις 13 Ιουλίου είμαστε εκτεθειμένοι. Εκτεθειμένοι σε μια χώρα όπου τέτοιες αποφάσεις καταπατούν το δικαίωμά μας στην αλήθεια, στο δίκιο, στα σώματά μας, στην κοινή λογική.

Από τις 13 Ιουλίου και για κάθε μέρα που ο Δημήτρης Λιγνάδης κυκλοφορεί ελεύθερος, όχι μόνο εμείς αλλά ολόκληρη η ελληνική κοινωνία γίνεται φυλακή. Ως άνθρωποι του πολιτισμού, πολίτες της Ελλάδας, πατεράδες και μανάδες παιδιών που μεγαλώνουν εδώ, ζητάμε την άμεση άρση του ανασταλτικού χαρακτήρα της καταδικαστικής απόφασης.

Την ίδια μέρα, στο αρχαίο θέατρο Δίου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Ολύμπου, o πρωταγωνιστής της παράστασης «Προμηθέας Δεσμώτης» , Γιάννης Στάνκογλου ένωσε τη φωνή του με τους συναδέλφους του διαβάζοντας επίσης την ανακοίνωση του ΣΕΗ. Μετά από αυτό, όλοι καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.

 

Η ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών:

«Οι ηθοποιοί, τεχνικοί, μουσικοί, οι άνθρωποι που δουλεύουμε απόψε εδώ για όλους εσάς, από τις 13 Ιουλίου είμαστε εκτεθειμένοι. Εκτεθειμένοι σε μια χώρα όπου τέτοιες αποφάσεις καταπατούν το δικαίωμά μας στην αλήθεια, στο δίκιο, στα σώματά μας, στην κοινή λογική.

Από τις 13 Ιουλίου και για κάθε μέρα που ο Δημήτρης Λιγνάδης κυκλοφορεί ελεύθερος, όχι μόνο εμείς αλλά ολόκληρη η ελληνική κοινωνία γίνεται φυλακή. Ως άνθρωποι του πολιτισμού, πολίτες της Ελλάδας, πατεράδες και μανάδες παιδιών που μεγαλώνουν εδώ, ζητάμε την άμεση άρση του ανασταλτικού χαρακτήρα της καταδικαστικής απόφασης.

Θέλουμε τα θύματα του Λιγνάδη, όσα βρήκαν το κουράγιο να μιλήσουν αλλά και όσα ακόμα το ψάχνουν, να συνεχίσουν να ζουν ανάμεσά μας χωρίς φόβο και ντροπή, η ελευθερία να αφαιρείται από αυτόν που αμετανόητα βιάζει τα παιδιά μας. Θέλουμε η γενναία απόφαση της καταδίκης του ενόχου σε 12 χρόνια φυλάκιση να είναι κυριολεκτική. Θέλουμε να ζούμε σε έναν τόπο που η δικαιοσύνη θα λάμπει αντίστοιχα της ομορφιάς του και ο ήλιος να πάψει επιτέλους να είναι νοητός. Είμαστε με τα θύματα. Ο ένοχος Δημήτρης Λιγνάδης για δυο βιασμούς παιδιών, να παραμείνει στη φυλακή».

Μενδώνη: Πιστεύω στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη - Να μην εργαλειοποιείται ο Πολιτισμός με αυτόν τον τρόπο

«Για το θέμα Λιγνάδη έχει αποφανθεί η δικαιοσύνη» ήταν η πρώτη τοποθέτηση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνης κατά την επίσκεψή της στο Ναύπλιο. Και πρόσθεσε: «Καλόν είναι εφόσον πιστεύουμε όλοι, και εγώ πιστεύω προσωπικά, στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη να μένουμε σε αυτά που έχουν αποφανθεί οι δικαστές». Ενώ για τι αντιδράσεις που εκφράζονται μαζικά από καλλιτέχνες είπε πως «καλόν είναι να μην εργαλειοποιείται ο Πολιτισμός με αυτόν τον τρόπο, ο καθένας μπορεί να κρίνει».

Παρέμβαση και στη συναυλία των ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC 

Παρέμβαση στη συναυλία του συγκροτήματος ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC - Thrax Punks, στην Καβάλα, πραγματοποίησαν ακτιβιστές, διαμαρτυρόμενοι για την αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη.

Στο πλακάτ ήταν γραμμένη η φράση «Βιαστής είναι αφού», διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση αναστολής στην εκτέλεση της ποινής του Δημήτρη Λιγνάδη.

Την κίνηση αυτή χαιρέτισαν και οι ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC - Thrax Punks, όπου δημοσίευσαν το στιγμιότυπο από την παρέμβαση στη συναυλία τους υπογραμμίζοντας σε σχόλιό τους «Ένα πολύ δυνατό λάιβ στο Akontisma γεμάτο συμβολισμούς... Μιλάμε για τα αυτονόητα... . . . *Παρέμβαση για την αποφυλάκιση του».

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώρααποφυλάκισηΔημήτρης Λιγνάδης