Ελλάδα|19.07.2022 21:31

Συγκλονίζει πρώην άστεγος: Με απέλυσαν γιατί ήμουν σε πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ - Ο δήμος Θεσσαλονίκης παραχωρεί 40 διαμερίσματα σε άστεγους

Τίμος Φακαλής

Από μικρή ηλικία δύο πρώην άστεγοι, ο Κωνσταντίνος και ο Δημήτρης παλεύουν μόνοι τους για να σταθούν στα πόδια τους, ζώντας μια ζωή με σκαμπανεβάσματα. «Όταν ζεις μια ζωή μέσα στο σκοτάδι, είναι δύσκολο να βρεις το φως. Μόνος σου όμως δεν μπορείς. Χρειάζεσαι βοήθεια» συμφώνησαν και οι δύο μιλώντας κατά τη διάρκεια παρουσίασης του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για αστέγους» στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη. 

Συνολικά θα παραχωρηθούν μέσω του προγράμματος που υλοποιείται από κοινού από την PRAKSIS, την ΑΡΣΙΣ και το δήμο Θεσσαλονίκης 40 σπίτια σε 70 άτομα που ζουν σε συνθήκες αστεγίας, δίνοντας τους ουσιαστικά την ευκαιρία να ξανασταθούν στα πόδια τους και να συνεχίζουν τις ζωές τους με αξιοπρέπεια. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Δημήτρης που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για αστέγους». Βρήκε σπίτι, είχε οικονομική στήριξη και σημαντική βοήθεια στην προσπάθειά του να κάνει μια νέα αρχή. 

Απολύθηκε γιατί συμμετέχει σε πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ

Αντίθετα, η περιπέτεια του Κωνσταντίνου συνεχίζεται καθώς πρόσφατα απολύθηκε από μαγαζί εστίασης στη Χαλκιδική επειδή ο ιδιοκτήτης έμαθε ότι συμμετέχει σε πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ. «Προσπάθησα με νύχια και με δόντια να βρω μία δουλειά. Θέλω να μπορώ να φροντίζω τον εαυτό μου με αξιοπρέπεια». Με δάκρυα στα μάτια εξιστόρησε την νέα περιπέτεια που βιώνει. Μέχρι πριν λίγες μέρες δούλευε ως ψητάς στη Χαλκιδική και μάλιστα ήταν από τα άτομα που δεν παρατούσαν το πόστο τους μόλις ολοκληρωνόταν το ωράριό τους. Χωρίς να έχει προηγηθεί τίποτα, κάποια στιγμή το αφεντικό του τον ενημέρωσε πως έπρεπε να σταματήσει, γιατί, όπως είπε, έμαθε ότι συμμετέχει σε πρόγραμμα στον ΟΚΑΝΑ. Αποτέλεσμα ήταν να μείνει ξανά στους δρόμους, ενώ πλέον είναι νέος οφελούμενος του προγράμματος. 

Το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία»

Μέσα από το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» που υλοποιεί ο δήμος Θεσσαλονίκης ως τελικός δικαιούχος με φορείς διαχείρισης την ΑΡΣΙΣ και την PRAKSIS παρέχεται επιδότηση ενοικίου ύψους 250 ευρώ, επιδότηση οικοσκευής 1000 ευρώ (από 750 ευρώ που ίσχυε) για 24 μήνες, επιδότηση εργασίας, κάλυψη λογαριασμών κοινής ωφέλειας 1.000 ευρώ (από 750 ευρώ) και ψυχοκοινωνική στήριξη. Οι ωφελούμενοι φιλοξενούνται μέχρι και 24 μήνες σε 40 σπίτια, πολλά από τα οποία το προηγούμενο διάστημα αξιοποιήθηκαν για τη στέγαση προσφύγων μέσω του REACT.

Ζέρβας: Είναι σημαντικό να πάρουν πάλι τη ζωή στα χέρια τους

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία» αγγίζει τις 700.000 ευρώ. «Ο δήμος Θεσσαλονίκης βρίσκεται πάντα κοντά στους ευάλωτους συμπολίτες μας. Είναι σημαντικό να πάρουν πάλι τη ζωή στα χέρια τους, να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα και όλα αυτά με εξασφάλιση στέγης και εργασίας που αποτελούν ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Δημητριάδης:  Σε λειτουργία και κοινωνικό κομμωτήριο στο Βαρδάρη

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Σωκράτης Δημητριάδης αναφερόμενος στο πρόγραμμα που ξεκίνησε πιλοτικά τη λειτουργία του ήδη από το 2014, τόνισε ότι οι συγκεκριμένες δομές θα υποστηρίζονται πλήρως από όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες και προγράμματα του δήμου, όπως το Κοινωνικό Ιατρείο, το ΤΕΒΑ, το Κοινωνικό Συσσίτιο κτλ, τονίζοντας ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης επιδιώκει τη συνεργασία με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, για να υπάρχει πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινωνικών ζητημάτων. Σύμφωνα με  τον Δημητριάδη το επόμενο διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους «Γιατρούς του Κόσμου» θα λειτουργήσουν ένα νέο Κοινωνικό Ιατρείο και ένα Κοινωνικό Κομμωτήριο στην περιοχή της πλατείας Βαρδαρίου. 

Για μια μεγάλη συνεργασία που ως στόχο έχει να βοηθήσει τους αστέγους να ξεπεράσουν οικονομικά, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα μίλησε η εκπρόσωπος της Praksis Στεφανία Πανταζή, ενώ στη σπουδαιότητα του προγράμματος, που, όπως είπε, πλέον έχει θεσμοθετηθεί, αποτελώντας μια σημαντική βοήθεια για τους ανθρώπους που θέλουν να επανενταχθούν, αναφέρθηκε η εκπρόσωπος της Άρσις Νανά Μιχαλοπούλου.

Έρχεται η πλατφόρμα της κοινωνικής κατοικίας

Θέμα λίγων εβδομάδων είναι να βγει στον αέρα και η πλατφόρμα κοινωνικής και προσιτής κατοικίας (Social Housing) η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα τρέξει στους δήμους Θεσσαλονίκης και Αθήνας.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα δημιουργηθεί μια δεξαμενή κατοικιών για την αξιοποίηση του αδρανούς κτιριακού αποθέματος της πόλης η οποία θα δοθεί σε ευάλωτες οικογένειες με κοινωνικά κριτήρια.

Στην πλατφόρμα θα εκδηλώνουν από τη μια πλευρά το ενδιαφέρον τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων με αδρανή ακίνητα και από την άλλη, υποψήφιοι ενοικιαστές αυτών των ακινήτων.

«Βρισκόμαστε στη φάση υπογραφής της σχετικής προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Εργασίας και σε πρώτη φάση θα διατεθούν πιλοτικά 50 κατοικίες στη Θεσσαλονίκη και 50 στην Αθήνα» επισήμανε ο κ. Ζέρβας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΣωκράτης ΔημητριάδηςΚωνσταντίνος Ζέρβαςδήμος Θεσσαλονίκηςάστεγοι