Ελλάδα|20.07.2022 02:42

Φωτιά στην Πεντέλη: Μάχη για να σωθεί το Παίδων – Μήνυμα από 112 για εκκένωση προς Βριλήσσια – Καίγονται σπίτια

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi

Μια τεράστια μάχη με τις φλόγες βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πεντέλη, με τη μεγάλη φωτιά να απειλεί το νοσοκομείο Παίδων, ενώ κατά πληροφορίες ορισμένα σπίτια στην Παλαιά Πεντέλη έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Από το 112 εστάλη τις πρώτες πρωινές ώρες στους κατοίκους της περιοχής για να εκκενώσουν προς τα Βριλήσσια, ενώ η φωτιά κατευθύνεται προς τον Γέρακα.

Λίγη ώρα αργότερα και συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα εστάλη εκ νέου μήνυμα προς τους κατοίκους των βόρειων και ανατολικών περιοχών του Γέρακα για εκκένωση προς την Αγία Παρασκευή.

Καίγονται σπίτια στην Παλαιά Πεντέλη

Στις 02:30 τη νύχτα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, είπε ότι καίγονται σπίτια στην Παλαιά Πεντέλη, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει εικόνα για το πόσα είναι αυτά, αλλά και για το μέγεθος των ζημιών.

Επιπρόσθετα, οι φλόγες, με σύμμαχο τον δυνατό αέρα που πνέει στην περιοχή πολιορκούν στην κυριολεξία το συγκρότημα του νοσοκομείου, ενώ επιστρατεύτηκε και το ειδικό ερπυστριοφόρο «Τυφώνας».

Ποιες περιοχές εκκενώθηκαν

Την ίδια ώρα, δραματικές ώρες βιώνουν οι κάτοικοι στο Ντράφι και τους γύρω οικισμούς που εκτείνονται στην Πεντέλη λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε αργά το απόγευμα της Τρίτης. Η φωτιά λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων ξέφυγε γρήγορα από τον έλεγχο των πυροσβεστών, παρά την τεράστια κινητοποίηση, ενώ έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Ντράφι, Διώνη και Δασαμάρι, όπως επίσης και το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

16 απεγκλωβισμοί μέχρι στιγμής

Εξάλλου σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο Ντράφι, στην συμβολή των οδών Παπαδιαμάντη και Καβάφη πληρώματα της Άμεσης Δράσης από δυο περιπολικά απεγκλώβισαν τουλάχιστον 15 ηλικιωμένους, με τα δύο οχήματα της αστυνομίας να περνούν κυριολεκτικά μέσα από τις φλόγες.

Στην περιοχή της Ανθούσας ένας ιερέας είχε εγκλωβιστεί στην οδό Θήρας με 15 σκυλιά. Χρειάστηκε η επέμβαση της ομάδας ΔΙΑΣ για να τον απεγκλωβίσουν αλλά και μιας φιλοζωικής που απομάκρυναν τα ζώα και τα μετέφεραν σε ασφαλές σημείο.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη»

Μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN η δήμαρχος Πεντέλης Κατερίνα Κεχαγιά, σημείωσε πως η εικόνα είναι δύσκολη στην περιοχή. «Στόχος είναι να προλάβουμε την κατάσταση», είπε και συνέχισε: «Δεν υπάρχουν καταστροφές σπιτιών και περιουσιών. Προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή και εκκενώσαμε τα πρώτα σπίτια που ήταν πολύ κοντά στη φωτιά». Η φωτιά κατεβαίνει νότια προς την Ανθούσα, σημείωσε. Η δήμαρχος τόνισε πως η φωτιά ξέσπασε από την περιοχή του Ντραφίου, μέσα σε ένα ρέμα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνούς ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ έχει διαπιστωθεί ότι τουλάχιστον δύο σπίτια έχουν καταστραφεί. Νωρίτερα μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφερόμενος στο μικροκλίμα που αναπτύσσει η πυρκαγιά στα πευκόφυτα και ανομοιογενώς εδαφολογικά επίπεδα, τόνισε ότι «δυστυχώς εξαπλώνεται σαν χταπόδι και πολλαπλασιάζονται τα μέτωπα».

Στον πρότυπο οικισμό του Ντραφίου, απ' όπου έχουν απομακρυνθεί όλοι οι κάτοικοι από νωρίς το απόγευμα, δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση. Πολλοί πυλώνες έχουν καταστραφεί και σε πολλά σημεία το δίκτυο έχει υποστεί βλάβες.

Μάχη με το χρόνο και τους ανέμους

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN από τις περιοχές που υπάρχουν μέτωπα της φωτιάς έχουν απομακρυνθεί οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι ενώ δεν υπάρχουν κλήσεις στο ΕΚΑΒ για εγκλωβισμένους.

Εκατοντάδες πυροσβέστες επί ποδός

Κατά την βραδινή ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής ανέφερε πως έχουν αναπτυχθεί 420 πυροσβέστες, με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 85 οχήματα. Στο πεδίο επιχειρούν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Παράλληλα, όπως μετέδωσε η Μίνα Καραμήτρου στο OPEN, έρχονται από τη Μακεδονία ακόμη 250 δασοκομάντος για να ενσωματωθούν στην ομάδα που επιχειρεί στο πεδίο.

Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει υδροφόρες και μηχανήματα έργου, ενώ ισχυρές παραμένουν οι δυνάμεις που επιχειρούν από εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος και τις εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει την ειδική ομάδα Δευκαλίων με 22 στελέχη και η Ελληνική Αστυνομία έχει αναπτύξει δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα 282 αστυνομικούς με 90 οχήματα με στόχο την ασφαλή διέλευση των κατοίκων από τις οδούς και την προστασία των κατοικιών.

Μέχρι στιγμής, καμία κλήση δεν έχει δεχθεί το κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ για τραυματισμούς ή αναπνευστικά προβλήματα λόγω της πυρκαγιάς.

Επί ποδός βρίσκονται και 280 αστυνομικοί, για φύλαξη σπιτιών και εκκενώσεις. Άλλοι 80 αστυνομικοί κάνουν περιπολίες για τη φύλαξη σπιτιών που έχουν εγκαταλειφθεί.

Μεγάλες καταστροφές

Διακοπή κυκλοφορίας

Υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας σε μερικούς δρόμους της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, η διακοπή κυκλοφορίας λόγω της φωτιάς στην Πεντέλη αφορά τους παρακάτω δρόμους:

  • Περιφερειακή Οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του 414 ΣΝΕΝ έως τη θέση 'Αγιος Πέτρος
  • Στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι
  • Στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και Φίλωνος προς Ντράφι
  • Στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη
  • Στη Λεωφόρο Ανθούσας από το ύψος της λεωφόρου Μαραθώνος προς Πεντέλης
  • Στην οδό Καλλισίων και Γράμμου προς Ντράφι
  • Στη Λεωφόρο Δωριέων και Πελασγών
  • Στη Λεωφόρο Ανθούσας και Ντράφι
  • Στη Λεωφόρο Ανθούσας και Καλαβρύτων
  • Στην οδό Καλλισίων και Φειδίου προς Ντράφι
  • Στην οδό Καλλισίων κσι Ικάρου προς Ντράφι

Μικρή εξασθένηση ανέμων τις επόμενες ώρες αλλά μετά νέα επιδείνωση

Σύμφωνα με το meteo.gr, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι άνεμοι θα κοπάσουν για λίγες ώρες ωστόσο θα ενταθούν εκ νέου, ενώ υπογραμμίζεται ο κίνδυνος να ξεσπάσει νέο μέτωπο.

  • Στην ευρύτερη περιοχή και με βάση μετρήσεις από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr πνέουν Β/ΒΑ άνεμοι με μέσες εντάσεις που φτάνουν τα 5-6 μποφόρ και ριπές που προσεγγίζουν τα 50-60 km/h.
  • Με βάση την ανάλυση των τελευταίων διαθέσιμων προγνωστικών δεδομένων και για τις αμέσως επόμενες ώρες (19.07 18:00 - 20.07 04:00/05:00) περιμένουμε μικρή εξασθένιση των ισχυρών ανέμων και ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης σε επίπεδα μεγαλύτερα του 10%, βελτιώνοντας έτσι τις δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες που τώρα επικρατούν.
  • Ωστόσο, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν εκ νέου από τις πρώτες πρωινές ώρες 04:00/05:00 (Τετάρτη 20.07.2022), οπότε και περιμένουμε εκ νέου ενίσχυση της έντασης των ανέμων και αύξηση της ευφλεκτότητας της νεκρής καύσιμης ύλης έως και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 20.07.2022.
  • Λόγω των μεγάλων εντάσεων του ανέμου και των ισχυρών ριπών, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών), ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο.
Βριλήσσιαφωτιάειδήσεις τώραφωτιά τώραΠεντέλη