Ελλάδα|20.07.2022 18:15

Φωτιά στα Μέγαρα - Μαρουσάκης: Πνέουν άνεμοι 7 και 8 μποφόρ - «Πιθανό να έχουμε απότομες ενισχύσεις»

Newsroom

Άσχημες είναι οι καιρικές συνθήκες στη φωτιά των Μεγάρων, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη. Το μέτωπο της πυρκαγιάς κινείται πλέον προς το Αλεποχώρι.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την περιοχή των Μεγάρων, «έχουμε έναν πολύ ισχυρό άνεμο, βορειοανατολικός, που φτάνει τα 7 ακόμα και τα 8 μποφόρ», τόνισε ο μετεωρολόγος.

Θα παρουσιάσει μια μικρή εξασθένηση τις επόμενες ώρες, θα πέσει δηλαδή στα 6 με 7 μποφόρ. Στη συνέχεια, προς τις πρώτες ώρες της αυριανής ημέρας «θα είμαστε κοντά στα 5 με 6 μποφόρ». Φαίνεται δηλαδή, σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, πως θα επιμείνει αυτό το βορειο-βορειοανατολικό ρεύμα που επικρατεί στα Μέγαρα.

Μάλιστα, ο μετεωρολόγος τόνισε πως και σε αυτή την περίπτωση «λόγω του έντονου θερμικού φορτίου είναι πιθανό να έχουμε απότομες ενισχύσεις σε ό,τι αφορά τον βορειοανατολικό άνεμο, αλλά και αλλαγές στη διεύθυνσή του». 

Όπως πρόσθεσε, καλύτερα τα νέα είναι για τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης, όπου φαίνεται να υποχωρεί ο έντονος άνεμος.

Αγώνας για να μην ξεφύγει προς Αλεποχώρι

Μεγάλη και άνιση μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στα Μέγαρα καθώς η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι καίει εκτός ελέγχου, με τον καιρό να μην είναι σύμμαχος των πυροσβεστών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ενημέρωσης, στην περιοχή πνέουν άνεμοι 6 με 7 μποφόρ, με το πύρινο μέτωπο να κινείται τόσο προς το Αλεποχώρι, όσο και προς τα Μέγαρα. Η φωτιά κατακαίει σε εκτάσεις δασικές και γεωργικές με ακαθάριστα λιοφυτα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 34 οχήματα, καθώς και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Επιχειρούν επίσης επτά αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, εκ των οποίων ένα για εναέριο συντονισμό.

Παράλληλα, αποφασίστηκε νέα εκκένωση οικισμού, αυτή τη φορά του χωριού Παπαγιαννέικα, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα είχε εκκενωθεί και το Ζάχουλη. Μάλιστα, όπως μετέδωσε η Γεωργία Λαγού στο OPEN, ένας αστυνομικός μεταφέρεται σε κέντρο υγείας λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.

Νωρίτερα εκκενώθηκε προληπτικά ο οικισμός Ζάχουλη με κατεύθυνση προς το Αλεποχώρι. Μάλιστα αργά το απόγευμα, εστάλη μήνυμα του χωριού Παπαγιαννέικα προς Μέγαρα. 

Διακοπές κυκλοφορίας

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Μέγαρα έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή Βένιζα.

Συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην ανώνυμο οδό στο ύψος της συμβολής της με την επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου με σήμανση προς Άνω Αλεποχώρι, καθώς στην επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος της συμβολής της με την ανώνυμη οδό προς Άνω Λούμπα έως το ύψος της ανώνυμου οδού προς το οικισμό Πευκενέα.

Η φωτιά ξέσπασε, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στις 13:41 ενώ στις 14:35 ενημερώθηκαν οι κάτοικοι μέσω του σχετικού μηνύματος. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι έχουν ήδη κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ