Ελλάδα|22.07.2022 07:10

Φωτιά στον Έβρο: Απειλεί το δάσος της Δαδιάς το πύρινο μέτωπο - Επιχειρούν ξανά τα εναέρια μέσα

Newsroom

Εξαιρετικά δύσκολη ήταν η νύχτα για τον Έβρο, καθώς η πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς εξακολουθεί να κατακαίει το πυκνό πευκοδάσος στις παρυφές του εθνικού πάρκου, προκαλώντας ανυπολόγιστη φυσική καταστροφή. Οι φλόγες το βράδυ έφτασαν στο ώριμο πευκοδάσος εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς. Ο δήμαρχος του Σουφλίου κ. Παναγιώτης Καλακίκος δήλωσε στο OPEN ότι η κατάσταση θεωρείται πολύ δύσκολη.

Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε περίπου στις 14.30 στην περιοχή του φράγματος της Λύρας Σουφλίου, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ενισχύθηκαν περισσότερο και πλέον συνδράμουν και τα εναέρια μέσα.

Η δημοσιογράφος του DELTA TV, Κατερίνα Καλεντερίδου τόνισε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN ότι η φωτιά έχει φτάσει στον πυρήνα του δάσους και έκανε λόγο για τρεις εστίες φωτιάς. Τόνισε ότι πρόκειται για μία δύσβατη περιοχή στην οποία δεν έχει πρόσβαση κανένα αυτοκίνητο και πρόσθεσε ότι υπάρχουν υπόνοιες για εμπρησμό.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης αποφασίστηκε η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών μέσα στον εθνικό Δρυμό και πιο συγκεκριμένα στις ταΐστρες των αρπακτικών πουλιών για να προστατευτεί όσο γίνεται αυτή η τεράστιας οικολογικής σημασίας περιοχή, ενώ δημιουργήθηκε αντιπυρική ζώνη και περιμετρικά του οικισμού της Λευκίμμης για να προστατευτεί.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Ανθόπουλο, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα διευθυντή Δασών Έβρου, με την έλευση της νύχτας η φωτιά είχε καθηλωθεί λόγω των πολύ ασθενών ανέμων στην περιοχή.

Ωστόσο το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει το γεγονός ότι οι φλόγες κινούνται νοτιοδυτικά σε πυκνό και ώριμο πευκοδάσος εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς.

Για την κατάσβεση της φωτιάς, επιχειρούν  291 πυροσβέστες με 65 οχήματα και 9 πεζοπόρα τμήματα. Από αέρος επιχειρούν ήδη τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, ένα εκ των οποίων έχει συντονιστικό ρόλο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

φωτιάειδήσεις τώραδάσοςΈβροςΣουφλί