Ελλάδα|23.07.2022 15:00

Υπόθεση Λιγνάδη – Δικηγόρος καταγγελλόντων: Η έφεση του εισαγγελέα ανοίγει το δρόμο για επανεξέταση από ανώτερους δικαστές

Newsroom

Παρέμβαση για την άσκηση έφεσης έκανε ο συνήγορος των καταγγελλόντων του Δημήτρη Λιγνάδη, υποστηρίζοντας ότι αυτή η κίνηση από πλευράς της Εισαγγελίας Εφετών, δίνει τη δυνατότητα επανεξέτασης της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, από άλλους δικαστές. Ο συνήγορος αφήνει αιχμές για τη στάση του Δημήτρη Λιγνάδη, λέγοντας ότι χρησιμοποιεί τη Δικαιοσύνη a la carte.

Ολόκληρη η δήλωση του Γιάννη Βλαχου

Τα θύματα του πρωτοδίκως καταδικασθέντα Δ. Λιγνάδη δεν έχουν προστάτες εκτός της Δικαιοσύνης. Σ' αυτήν απευθύνθηκαν, σ' αυτήν προσβλέπουν, αυτήν εμπιστεύονται, διότι ως εντολοδόχος του Ελληνικού Λαού έχει υποχρέωση να δικαιώνει τους αδικημένους και να προστατεύει την Κοινωνία. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο καταδίκασε τον Δ. Λιγνάδη για δύο βιασμούς ανηλίκων και τον αθώωσε για ένα τρίτο έγκλημα, ενώ ανέστειλε την εκτέλεση της ποινής του και τον άφησε ελεύθερο. Τα θύματα, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, απογοητευθήκαν τόσο από τις δυσανάλογα χαμηλές ποινές σε σχέση με την απαξία των εγκλημάτων, όσο κι από την απελευθέρωσή του.

Ο μηνυτής, για το έγκλημα σε βάρος του οποίου αθωώθηκε ο κατηγορούμενος, παραπονέθηκε για παράνομη μεταχείρισή του κατά την ακροαματική διαδικασία, για σοβαρότατη προσβολή της προσωπικότητάς του, για κακή εκτίμηση των αποδεικτικών μέσων, για μη δίκαιη δίκη και ζήτησε από την Εισαγγελία Εφετών την προσβολή της απόφασης με έφεση, ώστε να κριθεί εκ νέου η καταγγελία του και να επανορθωθεί η αδικία σε βάρος του. Η Δικαιοσύνη απονέμεται από τους λειτουργούς της, που ως ανθρώπινα όντα είναι ατελή και κάποιες φορές υποπίπτουν σε λάθη. Όμως η Δικαιοσύνη είναι θεσμός υψίστης ασφαλείας και διαθέτει αυστηρότατες διαδικασίες, με τις οποίες επανεξετάζει και διορθώνει τυχόν εσφαλμένες αποφάσεις της. Η άσκηση έφεσης κατά της πρωτοβάθμιας απόφασης από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών δίνει την δυνατότητα επανεξέτασης της υπόθεσης από ανώτερους δικαστές. Με αυτούς τους κανόνες λειτουργεί ο θεσμός της Δικαιοσύνης. Τους σεβόμαστε, για να πορευόμαστε ευνόμως, ως Κοινωνία, ως Κράτος.

Δυστυχώς ο κατηγορούμενος εξυμνεί τους εκπροσώπους της Δικαιοσύνης μόνον στον βαθμό και στο προσωπικό επίπεδο που τον «εξυπηρετεί», ενώ επιδεικνύει ανάρμοστη ασέβεια στον Θεσμό, ερμηνεύοντας αυθαιρέτως την καταδίκη του ως δήθεν αθώωση και προσβάλλοντας διαρκώς, σκαιώς κι αδίκως τους λειτουργούς της, πρωτίστως τους ευσυνείδητους εισαγγελείς που διερεύνησαν και στήριξαν τις κατηγορίες.

Γιάννης Βλάχος

22. 07. 2022

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

έφεσηβιασμοίΔημήτρης Λιγνάδηςειδήσεις τώρα