Ελλάδα|25.07.2022 09:37

Φωτιά: Σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα στη Δαδιά – Γιατί αισιοδοξούν οι πυροσβέστες – Η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα σε Ηλεία και Λέσβο

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές στις μεγάλες φωτιές σε ΈβροΗλεία και Λέσβο  που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Η εικόνα στο μέτωπο της Δαδιάς

Η φωτιά στη Δαδιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στον πυρήνα του εθνικού πάρκου. Τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν να επιχειρούν με καθυστέρηση λόγω δυσμενών συνθηκών, ενώ αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός ότι σε ορισμένα σημεία βρίσκονται σε εξέλιξη βροχοπτώσεις.

Αυτή την ώρα επιχειρούν ένα Mi8 και 2 Airtractors. Στο βορειοανατολικό μέτωπο προς Λυκόφως τα πράγματα πάνε καλύτερα.  Επίσης, πραγματοποιείται σύσκεψη υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη.

Η εικόνα από τη φωτιά στα Κρέστενα

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές ενημέρωσης, στα Κρέστενα η φωτιά κινείται νότια νοτιοανατολικά προς Σμέρνα και Γρύλλο, και Σκιλλουντία σε τρεις γλώσσες. Προς Γρύλλο δεν ανησυχεί, προς Σμέρνα έχουν γίνει χωματουργικά έργα και την αντιμετωπίζουν με επίγειες δυνάμεις και εναέρια και προς Σκιλλουντία ετοιμάζουν τη γραμμή άμυνας με χωματουργικά. Επιχειρούν 2 Erickson, 2 CL215 και 2 Air Tractors.

Ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος μεταβαίνει εκτάκτως στα Κρέστενα όπου στις 11:00 θα πάει στο Δημαρχείο και στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.

Πυροσβέστες και δασοκομάντος, δημιούργησαν με τη βοήθεια μηχανημάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας, αντιπυρικές ζώνες για να κρατήσουν μακριά τη φωτιά σε Σκιλλουντία, Βρίνα και Σμέρνα.

Επί ποδός και στη Λέσβο

Τρίτη μέρα μάχης στα βουνά της νότιας Λέσβου με το μέτωπο της φωτιάς σήμερα, για πυροσβέστες, εθελοντές, εργαζομένους στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής.

Το βράδυ που πέρασε με υπεράνθρωπη προσπάθεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν η φωτιά να μην μπει μέσα στα εκκενωμένα χωριά της Βρίσας στην ανατολική πλευρά της φωτιάς και Σταυρός στη δυτική πλευρά. Στόχος με την βοήθεια των αεροπυροσβεστικών μέσων, μέχρι το μεσημέρι να ελεγχθούν τα μέτωπα. «Δεν έχει αέρα, ας ελπίσουμε πως μέχρι νωρίς το απόγευμα θα έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε τα μέτωπα» λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου Ανδρέας Αξής.

Παρά τις προσπάθειες η μεγάλη φωτιά έχει κάψει 13.000 στρέμματα, έχει καταστρέψει σπίτια και η Λέσβος μετράει πληγές. Το χωριό Βρίσα έχει χτυπηθεί αλύπητα τον Ιούλιο του 2017 από ισχυρό σεισμό. Οι κάτοικοι -όσοι επέστρεψαν αποκαθιστώντας τις ζημιές που είχαν υποστεί οι ιδιοκτησίες τους- υποχρεώθηκαν να ξαναεγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Στο σημείο επιχειρούν 81 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 υδροφόρα οχήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες από την τοπική αυτοδιοίκηση. Επιχειρούν από αέρος 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά εκδόθηκαν τα εξής μηνύματα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων: Στις 23/7, στις 11:25, από την περιοχή Βατερά Λέσβου για την προληπτική απομάκρυνσή τους στην περιοχή Πολιχνίτο. Χτες, στις 13:30 από Βρύσα προς Πολιχνίτο και στις 15:10 από Σταυρό και κατεύθυνση προς Βατερά και Πολιχνίτο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΛέσβοςΔάσος ΔαδιάςπυροσβεστικήΗλείαειδήσεις τώραφωτιά τώραφωτιά