Ελλάδα|25.07.2022 21:00

Φωτιές: Μάχη με τις φλόγες και αγωνία για τη Δαδιά - Η κατάσταση σε Λέσβο και Ηλεία

Newsroom

Δύο είναι τα πύρινα μέτωπα που απασχολούν -κυρίως- τις πυροσβεστικές δυνάμεις για ακόμη ένα 24ωρο, με τις υπόλοιπες φωτιές στην Ελλάδα να ευτυχώς έχουν οριοθετηθεί ή να έχουν καλύτερη εικόνα. Χαρακτηριστικό της δύσκολης κατάστασης, η εικόνα στο δάσος της Δαδιάς, το οποίο καίγεται για πέμπτη μέρα.

Δάσος της Δαδιάς: Καίει για 5η ημέρα η φωτιά

Όπως μετέδωσε το OPEN, νοτιοδυτικά στο ύψος του Φυλακτού προς Λευκίμμη, βρίσκεται το κύριο μέτωπο της φωτιάς και επικεντρώνεται η μάχη των πυροσβεστών που παλεύουν να περιορίσουν την καταστροφή που για 5η μέρα καίει το δάσος της Δαδιάς.

Στην περιοχή υπάρχει πυκνός καπνός αλλά και εστίες φωτιάς που κατά διαστήματα δυναμώνουν και υψώνονται φλόγες. «Υπάρχουν δυσκολίες λόγω τους εδάφους, της πυκνής βλάστησης και των πολλών εστιών» ανέφερε ο περιφερειάρχης ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος. Περισσότερα από 25.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη με βάση την ανάλυση των πρώτων δορυφορικών εικόνων.

Η μάχη είναι δύσκολη τόσο για τις επίγειες όσο και για τις εναέριες δυνάμεις, όπως μεταδίδει το OPEN από το πύρινο μέτωπο. Μάλιστα, ο βόρειος άνεμος δυσκολεύει ιδιαίτερα την κατάσταση, με αποτέλεσμα να κατευθύνει την πυρκαγιά προς τα νότια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παραμένει άθικτο η ζώνη Α1 Προστασίας Φύσης του Πάρκου, ενώ και η Α2 παραμένει άκαυτη μιας και η φωτιά είναι έρπουσα. Την ίδια ώρα μικρό μέτωπο υπάρχει στο χωριό Λυκόφη ενώ έκλεισε και η Εθνική Οδός.

Λέσβος: 10 καμμένα σπίτια στα Βατερά

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Ρογκάδα και Βρίσα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για τρίτη ημέρα στη Λέσβο. Δραματικές στιγμές έζησαν οι κάτοικοι σε Βρίσα, Σταυρό και Βατερά, όπου κάηκαν τουλάχιστον δέκα σπίτια, ενώ οι κάτοικοι δεν έχουν γυρίσει ακόμα πίσω μετά και τη χτεσινή εκκένωση. «Πιστεύω αν είχαν έρθει νωρίτερα τα εναέρια μέσα θα προλάβαιναν τη ζημιά» είπε στο OPEN κάτοικος της Βρίσας. Μόλις η φωτιά τεθεί υπό έλεγχο θα ξεκινήσει και η έρευνα για τα ακριβή αίτια της φωτιάς.

Σε ύφεση η φωτιά στην Ηλεία - Απείλησε χωριά

Χάρις τις προσπάθειες των πυροσβεστών η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο στην Ηλεία που ξεκίνησε από την περιοχή Μακρινίτσα και έφτασε μέχρι και τη Βρίνα. Μάχη με τις αναζωπυρώσεις έδιναν όλη την ημέρα οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής. 

Χαλκιδική: Οριοθετήθηκαν οι φωτιές - Φόβοι για αναζωπυρώσεις

Καλά τα νέα και για τη φωτιά στη Χαλκιδική όπου ξεκίνησε από κεραυνό. Οι πύρινες εστίες σε Μόλα Καλύβα και στη Φούρκα οριοθετήθηκαν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN. Και στον ορεινό όγκο της Σιθωνίας ξέσπασαν δύο πυρκαγιές οι οποίες επίσης αντιμετωπίστηκαν γρήγορα και οριοθετήθηκαν. 

Εύβοια: Συνελήφθη 60χρονος για πρόκληση εμπρησμού στην

Ένας 62χρονος προσήχθη σήμερα, Δευτέρα, ως ύποπτος για φωτιές στο Αλιβέρι Ευβοίας. Λίγη ώρα μετά, ομολόγησε τις πράξεις του. Ειδικότερα, το μεσημέρι της Δευτέρας έπειτα από αναφορές πολιτών ο άνδρας προσήχθη στο ανακριτικό τμήμα του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αλιβερίου, ως ύποπτος για τέσσερις εμπρησμούς στην περιοχή του Αγίου Λουκά στο Αλιβέρι της Εύβοιας.

Ο άνδρας, κατά τη διάρκεια της προανάκρισης από τους αστυνομικούς ομολόγησε πως εκείνος έβαλε και τις τέσσερις πυρκαγιές στον δήμο Κύμης Αλιβερίου, σύμφωνα με πληροφορίες του evima.gr.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα εκδηλώθηκαν τέσσερις πυρκαγιές σε Κύμη, Οριό, Άγιο Λουκά και στο Αλιβέρι στον δρόμο προς τα Βελούσια, ωστόσο, τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο μετά την άμεση επέμβαση των πυροσβεστών.

141 φωτιές το τελευταίο τριήμερο

«Οι πυρκαγιές είναι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αντιμετωπίζουμε εκατοντάδες πυρκαγιές. Μόνο το τελευταίο τριήμερο είχαμε 141 φωτιές. Οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο. Αυτό δεν έγινε στην τύχη αλλά γιατί ακολουθείται το πλάνο που έχουμε ετοιμάσει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη, σημειώνοντας ότι είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση της φωτιάς στη Δαδιά. «Η προσπάθεια εστιάζεται στο νοτιοδυτικό μέτωπο», τόνισε. Επίσης, μίλησε για τις πυρκαγιές στον Σταυρό της Λέσβου και στην Κρέστενα. «Θα καλούσαμε όλους να δίνουν έμφαση στην ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία», συμπλήρωσε.

«Από την περυσινή δυσάρεστη εμπειρία πήραμε μαθήματα. Σε ένα τέτοιας έκτασης φαινόμενο, οι επιπτώσεις είναι αναπόφευκτες. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Η συνολική εικόνα είναι δύσκολη αλλά σαφώς καλύτερη από πέρυσι. Δεν θριαμβολογούμε αλλά ούτε θεωρητικολογούμε. Έχουμε καταφέρει να μην θρηνούμε ανθρώπινες απώλειες και να θέτουμε τις πυρκαγιές υπό έλεγχο πιο σύντομα», επεσήμανε ο κ. Οικονόμου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηλείαειδήσεις τώραΛέσβοςΔάσος ΔαδιάςΈβροςφωτιέςΕύβοια