Ελλάδα|27.07.2022 22:06

Jack Fenton: «Σκοτάδι» στο πώς συνέβη η τραγωδία με το ελικόπτερο - Οι διαφορετικές εκδοχές, «κλειδί» η κάμερα ασφαλείας

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Δυστύχημα στα Σπάτα με νεκρό Βρετανό Τουρίστα / Λιάκος Γιάννης - Intime news

Δύο ημέρες μετά από το φρικτό ατύχημα με ελικόπτερο στα Σπάτα, εξακολουθεί να επικρατεί σύγχυση σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη και ο 22χρονος Τζακ Φέντον (Jack Fenton) διαμελίστηκε.

Η οικογένεια και οι φίλοι του ισχυρίζονται πως δεν υπήρχαν πρωτόκολλα και αρνούνται την εκδοχή των ελληνικών Αρχών ότι ο 22χρονος αψήφησε τους κανονισμούς ασφαλείας. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Mega, όλα συνέβησαν μέσα σε 30 δευτερόλεπτα: Ο 22χρονος κατέβηκε από τη δεξιά πλευρά του ελικοπτέρου και περπάτησε με συνοδεία προσωπικού προς ασφαλές σημείο. Ενώ είχε απομακρυνθεί 20 μέτρα από το ελικόπτερο, άρχισε να επιστρέφει, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο και προσπάθησε να περάσει σκυφτός, κάτω από την ουρά του ελικοπτέρου, με αποτέλεσμα να τον διαμελίσει ο έλικας που βρισκόταν στην αριστερή πλευρά.

Ωστόσο, σημειώνεται πως το παραπάνω δεν έχει επιβεβαιωθεί και είναι πληροφορίες του μέσου, την ώρα που η πλευρά του θύματος έχει «ακυρώσει» σχετικές εκδοχές και αναμένεται επίσημη θέση σχετικά με το τι συνέβη.

«Κλειδί» η κάμερα ασφαλείας

Η κάμερα ασφαλείας στο ελικοδρόμιο των Σπάτων αναμένεται να ρίξει «φως» στις συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο 22χρονος Βρετανός.

Η κάμερα αποτελεί στοιχείο - «κλειδί» και σε αυτή θα μπορούσε να φαίνεται τι συνέβη. Η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων έχει ζητήσει από την αστυνομία να παραλάβει το υλικό, χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν η κάμερα κατέγραφε, όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1.

Οργή από την αδερφή του για το δυστύχημα στα Σπάτα - «Ανοησίες όσα λέγονται»

Και η αδερφή του 22χρονου Τζακ Φέντον (Jack Fenton) που σκοτώθηκε στο δυστύχημα με το ελικόπτερο στα Σπάτα, «ακυρώνει» την εκδοχή των ελληνικών Αρχών για το πώς σημειώθηκε η τραγωδία.

Ειδικότερα, η αδερφή του θύματος εκφράζει οργή για τους ισχυρισμούς ότι αψήφησε απερίσκεπτα τους κανονισμούς ασφαλείας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Υπενθυμίζεται πως οι ελληνικές Αρχές υποστήριξαν την Τρίτη ότι ο 22χρονος έσπευσε προς τον έλικα του ελικοπτέρου για να βγάλει μια selfie και σκοτώθηκε ακαριαία.

Ωστόσο, η μικρότερη αδελφή του, Ντέιζι, διαψεύδει τις αναφορές ως «ανοησίες», λέγοντας ότι ο αδελφός της ήταν «προσεκτικός και επιφυλακτικός», αλλά δεν είχε ενημερωθεί σωστά από τον πιλότο Χρήστο Φραγκοπαναγή ή το προσωπικό εδάφους, οι οποίοι συνελήφθησαν και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

«Το όσα λέγονται ότι έτρεξε πίσω προς τον έλικα και παραβίασε τα πρωτόκολλα, είναι σκουπίδια. Γιατί; Γιατί δεν υπάρχουν πρωτόκολλα. Δεν τους είπαν ποτέ τι να μην κάνουν» λέει συγκεκριμένα η 20χρονη.

Οι καταγγελίες των φίλων του

Η παραπάνω δήλωση έρχεται μετά και τις αναφορές των φίλων του θύματος, οι οποίοι δεν στηρίζουν την εκτίμηση των Αρχών πως το θύμα έτρεχε προς το μέρος του ελικοπτέρου, κρατώντας το κινητό του.

Ειδικότερα, ο 20χρονος Τζακ Στάντον Γκλιβς, που επέβαινε στο ελικόπτερο με δύο ακόμη αγόρια, αρνείται την εκδοχή της αστυνομίας για το δυστύχημα: «Δεν δόθηκαν οδηγίες κατά την έξοδο από το ελικόπτερο και κανείς δεν μας συνόδευσε στο σαλόνι. Το μόνο που έκαναν ήταν να μας ανοίξουν τις πόρτες», αναφέρει στη Daily Mail.

«Αποβιβαστήκαμε μόνοι μας και κανείς δεν εμπόδισε τον Τζακ να πάει στο πίσω μέρος του ελικοπτέρου. Κανείς μας δεν έφτασε στο σαλόνι πριν συμβεί το ατύχημα. Άκουσα να λένε ότι ο Τζακ μιλούσε στο τηλέφωνό του και έτρεξε πίσω στο ελικόπτερο και αυτό είναι εντελώς αναληθές. Δεν μιλούσε στο τηλέφωνό του και δεν ξέρω γιατί στράφηκε προς το πίσω μέρος του ελικοπτέρου» προσθέτει ο 20χρονος

Σημειώνεται, παράλληλα, πως ο πιλότος και τα δύο μέλη του πληρώματος εδάφους κατέθεσαν σήμερα και θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για αμέλεια ή ανθρωποκτονία από αμέλεια αν είπαν στους επιβάτες να αποβιβαστούν ενώ δεν ήταν ασφαλές.

«Έτρεξε πίσω προς το ελικόπτερο»

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, Ιωάννης Κονδύλης υποστήριξε πως ο 22χρονος μιλούσε στο κινητό και κινήθηκε γρήγορα προς το ελικόπτερο

«Και οι τέσσερις επιβάτες είχαν αποβιβαστεί και συνοδεύονταν σε ιδιωτικό σαλόνι αναμένοντας μια ιδιωτική πτήση για το Λονδίνο. Αλλά καθώς βρίσκονταν στο σαλόνι, το θύμα ξέφυγε και επέστρεψε στην πίστα τρέχοντας προς το ελικόπτερο με γρήγορο ρυθμό. Προχωρούσε γρήγορα προς το ελικόπτερο, αψηφώντας το προσωπικό εδάφους που του φώναζε "Σταμάτα! Σταμάτα!"» είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι: «Τηρήθηκαν όλοι οι κανονισμοί σύμφωνα με τους οποίους απαιτείται η αποβίβαση να γίνεται είτε όταν οι ρότορες του ελικοπτέρου έχουν σταματήσει εντελώς, είτε όταν το εξειδικευμένο πλήρωμα συνοδεύει τους επιβάτες κατά την αποβίβαση».

Τέλος, είπε ότι «Οι επιβάτες χρησιμοποίησαν τόσο την αριστερή όσο και τη δεξιά πόρτα για να αποβιβαστούν. Συνοδεύτηκαν όλοι με ασφάλεια στο σαλόνι καθισμάτων».

«Είμαστε συντετριμμένοι - Ήταν το πιο υπέροχο αγόρι»

Συντετριμμένη είναι η μητέρα του νεαρού η οποία διέψευσε ότι εκείνη και σύζυγος της επέβαιναν στο δεύτερο ελικόπτερο. «Μάθαμε τι συνέβη στις 10 μ.μ. το βράδυ. Είμαστε εντελώς συντετριμμένοι. Ήταν το πιο υπέροχο αγόρι. Νομίζω ότι ο πιλότος είναι υπό κράτηση, αλλά από ό,τι φαίνεται ήταν ένα φρικτό ατύχημα. Ο Τζακ είχε ταξιδέψει στην Ελλάδα με μερικούς φίλους του, ένα ζευγάρι που γιόρταζε τα γενέθλιά του εκεί. Ο Τζακ και οι φίλοι του είχαν πάρει ελικόπτερο από την Αθήνα προς τη Μύκονο χωρίς κανένα πρόβλημα και έτσι στον γυρισμό έκαναν πάλι το ίδιο, πήραν ελικόπτερο από τη Μύκονο πίσω στην Αθήνα. Είχε κατέβει με ασφάλεια όταν προσγειώθηκε στην Αθήνα, αλλά για κάποιο λόγο πήγε πίσω από το ελικόπτερο και ο πίσω έλικας τον σκότωσε. Ήταν ακαριαίο» είπε η ίδια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

συντριβή ελικοπτέρουελικόπτεροΣπάταειδήσεις τώρανεκρός