Ελλάδα|28.07.2022 19:20

Γιάννης Μιχαηλίδης: Το σκεπτικό της απόρριψης του αιτήματος αποφυλάκισης - «Προσχηματικά καλή» διαγωγή, σύμφωνα με τους δικαστές

Newsroom

Επικίνδυνο να τελέσει νέα αδικήματα κρίνουν τον  Γιάννη Μιχαηλίδη οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας που απέρριψαν το αίτημα της αποφυλάκισής του. Οι δικαστές θεωρούν ότι η συνέχιση της κράτησης του Μιχαηλίδη είναι επιβεβλημένη και πως η καλή διαγωγή που έχει δείξει κατά τον πρόσφατο χρόνο είναι «προσχηματικά καλή».

Ο 34χρονος, ο οποίος βρίσκεται στην 67η μέρα απεργίας πείνας, κρατούμενος για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης είχε συλληφθεί ως ο «τοξοβόλος του Συντάγματος». Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται ιδιαίτερα μάλιστα ιδιαίτερα σοβαρή από τους γιατρούς.

Το χρονικό

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης μετήχθη στις αγροτικές φυλακές της Τίρυνθας, λαμβάνοντας εκπαιδευτικές άδειες ώστε να συνεχίσει τις σπουδές του στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ωστόσο στις 7 Ιουνίου απέδρασε:

«...Και ακολούθως προέβη στην ανάπτυξη επανειλημμένης και ιδιαιτέρως σοβαρής εγκληματικής δράσεως σε μεγάλη ακτίνα δράσης σε όλη την επικράτεια, τελώντας – εκτός των άλλων – ληστεία κατά συναυτουργία και κατά συρροή, κλοπή κατ’ εξακολούθηση με διάρρηξη, παράνομη κατοχή και μεταφορά πολεμικού τουφεκίου και υποπολυβόλου» αναφέρουν οι δικαστές. Ο κρατούμενος υποστηρίζει ότι ο λόγος που πήρε την απόφαση να αποδράσει ήταν όταν ενημερώθηκε πως στο εξής δεν θα έπαιρνε εκπαιδευτικές άδειες και έτσι δεν άλλη διέξοδο από την απόδραση».

«Πλην όμως» αναφέρεται στο βούλευμα, «ουδόλως αναφέρεται στην μεγάλη και ιδιαίτερη επικίνδυνη δράση που ανέπτυξε, αμέσως σχεδόν, την απόδρασή του, παρά μόνο ισχυρίζεται ότι ο καταζητούμενος, δεν είχε άλλο τρόπο να επιβιώσει, ωστόσο, αυτή η επιλογή του να αποδράσει και να προχωρήσει ένα νέο κύκλο βαριάς εγκληματικής δραστηριότητας, αδικαιολόγητης αναφορικά με τον λόγο τον οποίο επικαλείται στο υπόμνημά του και στην έφεσή του, καταδεικνύει σαφώς τόσο την σταθερή ροπή του προς το έγκλημα, με στοιχεία έντονης αντικοινωνικής συμπεριφοράς, όσο και το ότι η πολυετής παραμονή του στο κατάστημα κράτησης από την 1/2/2013 εως και την 7/6/2019 δεν συνέβαλε καθόλου στο σωφρονισμό του».

Οι δικαστές επισημαίνουν ακόμη ότι η διαγωγή του κρατούμενου στη φυλακή δεν ήταν η πρέπουσα, καθώς είχε τιμωρηθεί με ποινή του περιορισμού σε ειδικό κελί κράτησης για πέντε ημέρες και την ποινή των 35 βαθμών  συνολικά για τις πράξεις της άσκησης βίας, της απείθειας και τον ύβρεων κατά μελών του προσωπικού).

Αντιδράσεις

«Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας αποτελεί για όλους μας δυσάρεστη έκπληξη.  Οι αντοχές του κράτους δικαίου κατέρρευσαν εκκωφαντικά. Η ανθρωπιά και η ευαισθησία απέδρασαν από την ελληνική Δικαιοσύνη. Το διακύβευμα της απόφασης αυτής, η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια, θα εξαντλήσουμε σε κάθε επίπεδο τη θεσμική λειτουργία της Δικαιοσύνης με την προσδοκία ότι θα πρυτανεύσει η αναγκαία λογική, αφού για εμάς το διακύβευμα είναι να μην χαθεί η ανθρώπινη ζωή. Οι επιλογές που θα κάνουμε υπαγορεύονται από την αναγκαιότητα αυτή» ανέφεραν σε δήλωσή τους οι συνήγοροι του Μιχαηλίδη, Θ. Μαντάς και Γ. Κακαρνιάς, σημειώνοντας ότι θα εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα για να μην κινδυνεύσει η ζωή του κρατουμένου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγωνία τέλος για χιλιάδες υποψήφιους - Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στις σχολές

Ακρίβεια στο ρεύμα: «Φρένο» στα πάγια - Τι θα προβλέπει η ρύθμιση που κατατίθεται σήμερα

Μητσοτάκης σε Ερντογάν για τουρκική προκλητικότητα: Καλύτερα να αναβιώσει την οικονομία της χώρας του, παρά την Οθωμανική Αυτοκρατορία

Forward: Nέο κεντρώο κόμμα στις ΗΠΑ επιχειρεί να «σπάσει» τον δικομματισμό

ειδήσεις τώρααίτημα αποφυλάκισηςδικαστέςΓιάννης Μιχαηλίδης