Ελλάδα|29.07.2022 14:33

Ενεργειακή επάρκεια: Τι είπαν στη Βουλή ο Διευθυντής της ΔΕΣΦΑ και ο Πρόεδρος της ΡΑΕ

Αλέξανδρος Διαμάντης

Καμπανάκι κινδύνου εξέπεμψε από τη Βουλή ο Διευθυντής Υποδομών του ΔΕΣΦΑ, Νίκος Κατσής σε ό,τι αφορά στην επάρκεια σε φυσικό αέριο, μολονότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος της ΡΑΕ συμφώνησαν ότι η χώρα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

«Το συνολικό έλλειμμα αν υπάρξει διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα είναι της τάξεως των 50 τεραβατωρών, εκ των οποίων όμως οι 24 αφορούν Βουλγαρία», είπε παρουσιάζοντας το χειρότερο σενάρια για τη χώρα μας. Σύμφωνα με τον ίδιο σημαντική παράμετρος για τη μείωση του ελλείμματος είναι η Ρεβυθούσα, απ’ όπου να πυκνώσουν οι εκφορτώσεις το ζήτημα δεν θα είναι μεγάλο.

«Δεν είναι εύκολο να διασφαλιστούν αυτές οι επιπλέον ποσότητες και να έρθουν τα φορτία», είπε και ξεκαθάρισε ότι  όλες οι χώρες θα έχουν πρόβλημα. «Θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε ένα σχεδόν μηδενικό έλλειμμα, αν έφταναν οι ποσότητες», συμπλήρωσε. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κ. Κατσή άλλοι τρόποι μείωσης ελλείμματος θα μπορούσε να είναι η  αύξηση εισαγωγών από τη Μεσημβρία, η μείωση εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, η  χρήση μονάδων παραγωγής με ντίζελ και τέλος, να βρεθεί τρόπος να μειωθεί ποσότητα προς Βουλγαρία. 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας υπογράμμισε ότι έχει καταρτιστεί ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει 16 σενάρια επικινδυνότητας

«Τα πλέον κρίσιμα είναι η διακοπή φυσικού αερίου από Ρωσία, καθώς και σενάρια κυβερνοεπιθέσεων», τόνισε και επανέλαβε ότι η ΕΕ κατατάσσει χαμηλά τη χώρα μας ως προς την επικινδυνότητα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ενέργειαΔΕΣΦΑΒουλήΕυρωπαϊκή Ένωσηειδήσεις τώρα