Ελλάδα|15.02.2019 19:51

Στον ανακριτή πρώην στελέχη της ΑΤΕ για δάνεια 134 εκατ. ευρώ

Newsroom

Το κατώφλι του ανακριτή Διαφθοράς Σωτήρη Τσουβαλά θα περάσουν 13 πρόσωπα, προκειμένου να απολογηθούν για δάνεια ύψους 134 εκατ. ευρώ, που φέρονται να δόθηκαν από την Αγροτική Τράπεζα την περίοδο 2002-2005, χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις στην εταιρεία εσωρούχων-ενδυμάτων SEX FORM, η οποία πτώχευσε το 2008.

Τα 13 πρόσωπα καλούνται να απολογηθούν κατά περίπτωση για τα αδικήματα της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα αλλά και της άμεσης συνέργειας σε αυτή και της ηθικής αυτουργίας στην απιστία. Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκεται ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ Δημήτρης Μηλιάκος, μέλη του Γενικού Συμβουλίου Χορηγήσεων της Τράπεζας που ενέκριναν τα δάνεια καθώς και βασικοί μέτοχοι της εταιρείας.

Τα δάνεια της ΑΤΕ ελέγχθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος, µετά την εισαγγελική παραγγελία που είχε δοθεί το 2015, καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι δίνονταν δανειοδοτήσεις χωρίς εξασφαλίσεις, σε προβληµατικές εταιρείες. Από το πόρισµα της ΤτΕ, που αφορούσε μεταξύ άλλων και το κολοσσιαίο δάνειο ύψους σχεδόν 134 εκατ. ευρώ προς την άλλοτε ισχυρή ελληνική εταιρεία εσωρούχων-ενδυµάτων Sex Form, προέκυπτε πως η ζημία της Τράπεζας από τα «θαλασσοδάνεια» που χορήγησε την περίοδο 2000-2012 αγγίζει  τα 5 δις ευρώ.

Έκτοτε ξεκίνησε έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος και το πόρισμα σχετικά με την SEX FORM, έδειξε σημαντικές παρατυπίες στη διαδικασία χορηγήσεων προς την εταιρεία αλλά και αδυναμία προσδιορισμού του που κατέληξε το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού από τους μετόχους.

Η συνεργασία της Sex Form µε την ΑΤΕ ξεκίνησε το 2002. «Η τράπεζα στήριξε χρηµατοδοτικά, µε ικανού ύψους δάνεια, επενδυτικές επιλογές των µετόχων της εταιρείας για την αγορά µετοχών τόσο της επιλογής τους όσο και της εταιρείας, αναλαµβάνοντας µείζονες επιχειρηµατικούς κινδύνους» φέρεται να αναφέρει το πόρισμα, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι ήδη από την πρώτη χρόνια συνεργασίας είχαν εκφραστεί διαφωνίες από κάποια µέλη του Γενικού Συµβουλίου Χορηγήσεων για τη δανειοδότηση της συγκεκριμένης εταιρείας.

απολογίακατηγορούμενοιδάνειαΑΤΕ