Ελλάδα|11.08.2022 20:20

Θάσος: Βελτιωμένη η εικόνα του πύρινου μετώπου - «Μέσα σε δύο ώρες η φωτιά ήταν πια ανεξέλεγκτη»

Newsroom

Μάχη με τις φλόγες δίνουν από χθες, Τετάρτη, οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Ποταμιάς Θάσου. Η εικόνα είναι καλύτερη, σύμφωνα με τις αρμόδιες Αρχές όπως μεταδίδει το OPEN.

Ο μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή υπό τον φόβο νέων αναζωπυρώσεων. Από την Τετάρτη οχήματα του στρατού και μηχανήματα διάνοιξης δρόμων βοηθούν στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, βοηθώντας τα πεζοπόρα τμήματα να προσεγγίσουν μέσα στη δύσβατη όσο πιο κοντά γίνεται στα μέτωπα της φωτιάς. 

Υποψίες για κακόβουλη ενέργεια

«Η συχνότητα αν μη τι άλλο προξενεί υποψίες, αυτό θα το ερευνήσει το ανακριτικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ωστόσο ναι θεωρώ και εγώ ότι υπάρχουν έντονες υποψίες για  κακόβουλη ενέργεια» δήλωσε στο OPEN o αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης εξηγώντας πως την προηγούμενη εβδομάδα το ίδιο σημείο είχε ξαναπάρει φωτιά.

Αλλά και κάτοικος της περιοχής, μιλώντας στην κάμερα του OPEN, υποστήριξε πως «δεν μπήκε τυχαία η φωτιά υπήρξε κάποιος ανθρώπινος δάχτυλος.

Τραυματίες δύο εθελοντές πυροσβέστες

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο εθελοντές πυροσβέστες, 26 και 44 ετών, τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας της περιοχής καθώς καταπλακώθηκαν από κλαδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.

«Μέσα σε δύο ώρες η φωτιά ήταν πια ανεξέλεγκτη»

Η Τάνια Γουλιά βρέθηκε στο νησί για ολιγοήμερες διακοπές με την οικογένειά της και δυστυχώς ήταν από τα πρώτα άτομα που αντιλήφθηκαν το κακό, λίγα λεπτά μετά το ξέσπασμα της φωτιάς.

Όπως λέει στο Grtimes.gr το συναίσθημα του φόβου κυρίεψε όλους που βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια και φώναζαν για βοήθεια.

«Τρομερό. Εκεί που κάθεσαι στο μπαλκόνι και είσαι ήρεμος ξαφνικά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα άλλαξαν όλα, πραγματικά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Είδα από την αρχή τη φωτιά, κατέγραψα με την κάμερα του κινητού μου την εικόνα και θυμάμαι λέω στο σύζυγό μου το στέλνω τώρα στην πυροσβεστική, πρέπει να γίνει άμεση παρέμβαση.

Άκουσα τις σειρήνες από τα πυροσβεστικά οχήματα γύρω στις εννιά το βράδυ απέναντι από το μπαλκόνι μου φαινόταν αρχικά μικρή η εστία, που να φανταστώ τι θα ακολουθούσε. Επίσης, άκουσα κάτι σαν εκρήξεις σε διάφορα σημεία του δάσους κοντά στο μέτωπο της φωτιάς. Φαινόταν πλέον ξεκάθαρα ότι η εξέλιξη της φωτιάς ήταν χωρίς έλεγχο. Πάγωσαν όλοι, ξαφνικά βγήκαν οι άνθρωποι από τα σπίτια φωνές παντού, βοήθεια καιγόμαστε…
Στις 6 το πρωί μας ήρθε μήνυμα από την Πολιτική Προστασία ότι εκκενώνονται τα Κινύρα, μια περιοχή του νησιού παραδεισένια με πολλά σπίτια.

Μέσα σε δύο ώρες η φωτιά ήταν πια ανεξέλεγκτη.

Ήταν νύχτα και δεν μπορούσαμε να έχουμε βοήθεια με τα αεροπλάνα Ο χρόνος κυλούσε εις βάρος μας. Η φωτιά άρχισε να ανεβαίνει πιο ψηλά στο βουνό στις κορυφές με αποτέλεσμα να πιάσει και την πίσω πλευρά του βουνού. Περιοχές δηλαδή των Κοινήρων και ίσως και το θεολόγο.

Με το ξημέρωμα της μέρας τόσο η Πυροσβεστική, οι εναέριες δυνάμεις όσο και οι απλοί άνθρωποι προσπαθούν να δώσουν όποια βοήθεια μπορούν.

Σκεφτήκαμε μήπως να φύγουμε… Τελικά, είπα "όχι δε θα φύγουμε θα μείνουμε να βοηθήσουμε όπως μπορούμε. Είναι τόσο κρίμα αυτή η καταστροφή στο νησί".

Έμαθα ότι στο ίδιο μέρος πριν δέκα μέρες πάλι βάλανε φωτιά αλλά μπόρεσαν και την σβήσανε, τώρα δεν είναι το ίδιο δυστυχώς. Μακάρι να βάλει ο Θεός το χέρι του». 

Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η πυρκαγιά είναι σε ύφεση, χωρίς ενεργό μέτωπο. Υπάρχουν μικροεστίες και καπνός. Τα εναέρια συνεχίζουν διαδοχικές προσβολές μέχρι το τελευταίο φως. Η δουλειά θα συνεχιστεί το βράδυ μέχρι την πλήρη οριοθέτηση της και την κατάσβεση των μικροεστιών.

Το πρωί, σε κάθε περίπτωση, θα ξεκινήσει το πρώτο κύμα των αεροπορικών επιχειρήσεων.

Λόγω της άμεσης και εξαιρετικής κινητοποίησης της Πυροσβεστικής η καμμένη έκταση περιορίστηκε σε περίπου 1.310 στρέμματα.

Σε αντίστοιχες πυρκαγιές στη Θάσο είχαν καεί:

  • το 1985 (15.08.1985) 90.000 στρέμματα.
  • το 1989 (18.08.1989) είχαν καεί 70.000 στρέμματα
  • και το 2016 (10.09.2016) είχαν καεί 68.850 στρέμματα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΘάσοςφωτιά