Ελλάδα|22.08.2022 20:22

Καιρός - Μαρουσάκης: Κακοκαιρία με καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και πλημμύρες - Πόσο θα διαρκέσει και ποιες περιοχές θα επηρεάσει

Newsroom

Προβλήματα προκάλεσαν τη Δευτέρα οι έντονες βροχοπτώσεις τόσο στην Αττική όσο και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Με την έναρξη της νέας εβδομάδας το σκηνικό του καιρού άλλαξε άρδην, καθώς σφοδρή κακοκαιρία έπληξε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, με ισχυρά μπουρίνια που αν και κράτησαν λίγο, προκάλεσαν τις πρώτες πλημμύρες.

Όπως μετέδωσε το OPEN, στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και οι οδηγοί προσπαθούσαν με δυσκολία να μετακινήσουν τα οχήματά τους για να μην παρασυρθούν από το νερό. Υπήρξαν επίσης αναφορές και για διακοπές ρεύματος σε όλη την περιοχή. Ισχυρή καταιγίδα έπληξε και τη Βόνιτσα Ιωαννίνων, όπου σημειώθηκε και ισχυρή χαλαζόπτωση.

Στην Αττική καταγράφηκαν έντονα φαινόμενα, κυρίως στα βόρεια το νομού και πιο συγκεκριμένα σε Κηφισιά, Λυκόβρυση και Αχαρνές. Η Πυροσβεστική δέχθηκε συνολικά 23 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ υπήρξε ολόκληρη επιχείρηση για να απεγκλωβιστεί οικογένεια που είχε κολλήσει με το αυτοκίνητό της κοντά στην γέφυρα Καλυφτάκη.

Στην σκόπελο έκαναν την εμφάνισή τους υδροστρόβιλοι, οι οποίοι όμως δεν απείλησαν το νησί και δεν δημιούργησαν προβλήματα. Έντονη κεραυνική δραστηριότητα καταγράφηκε σε πολλές περιοχές της χώρας.

Πρόγνωση Μαρουσάκη

Η κακοκαιρία που επηρεάζει την χώρα μας τις τελευταίες ώρες αναμένεται ισχυρή και με μεγάλη χρονική διάρκεια, σύμφωνα με την πρόγνωση από τον μετεωρολόγο του OPEN Κλέαρχο Μαρουσάκη. Όπως τόνισε ο μετεωρολόγος, αναμένεται να απασχολήσει πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας.

Το απόγευμα της Δευτέρας, οι ισχυρές καταιγίδες είχαν ξεκινήσει να κατευθύνονται νότια προς την περιοχή της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης και της Χαλκιδικής. Αυτό σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, συνεπάγεται ότι γη νύχτα θα είναι αρκετά δύσκολη, ιδιαίτερα για τις περιοχές που βρέχονται από το δυτικό και το βόρειο Αιγαίο, ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε και πλημμυρικά φαινόμενα.

Που οφείλεται το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας

Όπως τ’τόνισε στο Open ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας οφείλεται στο ότι οι ψυχρές αέριες μάζες που κατευθύνονται προς την περιοχή μας συγκρούονται με τον θερμό αέρα που ήδη υπάρχει στη χώρα μας και έτσι προκαλούνται καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, κεραυνούς και πλημμύρες.

Οι περιοχές που είναι στο κόκκινο

Σύμφωνα με την πρόγνωση του ειδικού, σχεδόν το σύνολο της χώρας μας βρίσκεται στο κόκκινο, για τις επόμενες ημέρες και πιο συγκεκριμένα για την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Ο κ. Μαρουσάκης τόνισε ότι θα επηρεαστεί ο ηπειρωτικός κορμός, η Στερεά Ελλάδα, η Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, η Θεσσαλία, η Μακεδονία, η Θράκη, η Αττική, το Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, ακόμα όμως και τα νότια τμήματα του Αιγαίου, δηλαδή η Κρήτη.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΜΥ

Αύριο Τρίτη (23-08-2022) κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και το μεσημέρι - απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη.

Την Τετάρτη (24-08-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα συνεχιστούν και θα επηρεάσουν από νωρίς το πρωί την ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα (εκτός από τα Δωδεκάνησα) και το μεσημέρι - απόγευμα τα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

Την Πέμπτη (25-08-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και το μεσημέρι - απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη.

Την Παρασκευή (26-08-2022), σύμφωνα με τα ως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν στις παραπάνω περιοχές αλλά προοδευτικά θα εξασθενήσουν.

χαλάζιβροχήκακοκαιρίαπλημμύρεςκαιρόςειδήσεις τώρα