Ελλάδα|30.08.2022 14:22

Υποβρύχιος γάμος στην Αλόννησο: «Τους τα είχα όλα γραμμένα, ακόμα και το "φιληθείτε"», λέει στο ethnos.gr ο δήμαρχος

Κώστας Ασημακόπουλος

Η Μυρτώ με καταγωγή από την Έδεσσα και ο Πέτρος με καταγωγή από την Κομοτηνή ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου το βράδυ της Δευτέρας 29 Αυγούστου 2022 σε βάθος 5 μέτρων στον εντυπωσιακό βυθό της παραλίας Ρουσούμ Γιαλό της Αλοννήσου. Κουμπάρος ήταν ο δήμαρχος του νησιού Πέτρος Βαφίνης ο οποίος μετά την εκλογή του πριν ακριβώς τρία χρόνια πήρε μαθήματα κατάδυσης προκειμένου να παραβρεθεί στα εγκαίνια του υποβρύχιου μουσείου Αλλονήσου. Ο πρώτος γάμος στο βυθό, στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου είναι γεγονός...

Ο δήμαρχος και οι κουμπάρες

Οπως λέει και ο λαός «μάθε τέχνη και άστηνε». Έτσι ο δήμαρχος μιας και έχει πάρει πιστοποίηση κατάδυσης μέχρι 40 μέτρα ήταν από τους βασικούς συντελεστές της γαμήλιας τελετής που έγραψε τη δική της ιστορία. Παρούσες στο βυθό ήταν οι δύο κουμπάρες, η πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού και γεωπόνος στο επάγγελμα Μαρία Αγάλλου, τρεις εκπαιδευτές καταδύσεων που εθελοντικά παρείχε το καταδυτικό κέντρο Triton Dive Centre για λόγους ασφαλείας και ο εικονολήπτης της τελετής.

«Μοναδική εμπειρία»

Όσο για τους συγγενείς και φίλους παρακολούθησαν τη γαμήλια τελετή σε live streaming από την εντυπωσιακή παραλία της Αλοννήσου όπου ο Δήμος είχε προβλέψει να υπάρχουν τα απαραίτητα για το κοινό. «Ήταν κάτι το μοναδικό. Μία ξεχωριστή εμπειρία για όλους. Εμείς είμαστε χαρούμενοι πρωτίστως διότι το χάρηκαν οι νεόνυμφοι και οι συγγενείς τους. Μετά έρχεται και η δική μας ευχαρίστηση γιατί ήταν πράγματι κάτι το ξεχωριστό για τον τόπο μας και ανοίγει μία νέα πρόταση για την προβολή του τόπου μας», είπε στο ethnos.gr o δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης.

Σε πλαστικοποιημένες καρτέλες

Αποκάλυψε επίσης σπαρταριστές λεπτομέρειες από την προετοιμασία αλλά και την διάρκεια της τελετής. «Ήταν ένας κανονικός γάμος. Δεν κατεβήκαμε στον βυθό μόνο για φωτογραφίες και βίντεο», είπε, ενώ όταν τον ρωτήσαμε για το πως κατάφερε να προφέρει το κείμενο του πολιτικού γάμου είπε: «Φυσικά δε μπορούσα να μιλήσω. Τα είχαμε όλα γραμμένα σε πλαστικοποιημένες καρτέλες. Είχαμε τα πάντα. Τα λόγια του γάμου και τις υποδείξεις προς το ζευγάρι. Όταν ήρθε η στιγμή να τους ρωτήσω "εάν τον θέλεις για σύζυγο" είχα την σχετική καρτέλα. Και το ζευγάρι κρατούσε καρτέλα με το "ναι". Για το καθιερωμένο φιλί είχα καρτέλα που έγραφε "μπορείτε να φιληθείτε». 

Οι νεόνυμφοι πήραν μαθήματα καταδύσεων

Ο Πέτρος όσο και η Μυρτώ δεν είχαν ιδέα από κατάδυση αλλά μετά τα μαθήματα που πήραν τα πήγαν περίφημα. Όταν ήρθε η ώρα του φιλιού έβγαλαν για λίγο τη βαλβίδα του οξυγόνου από το στόμα τους και φιλήθηκαν, ενώ οι συγγενείς τους ξεσπούσαν σε χειροκροτήματα στην παραλία Ρουσούμ Γιαλός της Αλοννήσου που βρίσκεται μετά το Πατητήρι.

Η αγγελία του Αγίου Βαλεντίνου

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και για το πως έπεσε η ιδέα του υποβρύχιου γάμου: "Από τη στιγμή που ξεκινήσαμε τη λειτουργία του υποβρύχιου μουσείου στην Αλόννησο έχουν πέσει πολλές ωραίες ιδέες για υποβρύχιες δραστηριότητες. Μία από αυτές ήταν ο υποβρύχιος πολιτικός γάμος. Από τότε που ανέλαβα τα ηνία του Δήμου έχουμε κάνει γάμους εν πλω, σε παραλίες, σε εξωκκλήσια, σε ανεμόμυλους. Γιατί όχι και στο μοναδικό βυθό μας; Έτσι την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου βάλαμε μία αγγελία σαν Δήμος. Υπήρξε ανταπόκριση από τον Πέτρο και τη Μυρτώ και έτσι ξεκινήσαμε. Ως Δήμος υποστηρίξαμε το ζευγάρι. Είναι σίγουρο πως μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος θα γίνουν και άλλοι υποβρύχιοι γάμοι".

Γάμος και στα 40 μέτρα

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε με χιούμορ στο βάθος που έγινε η γαμήλια τελετή: "Υπήρξαν πολύμηνες και μεγάλες προετοιμασίες. Ο γάμος έγινε σε βάθος περίπου 5 μέτρα. Θα μπορούσε να γίνει και στα 40 μέτρα εφόσον οι συμμετέχοντες έχουν την ανάλογη καταδυτική εμπειρία και πιστοποίηση. Εγώ πάντως έχω πιστοποίηση μέχρι 40 μέτρα. Πιο κάτω θα πρέπει να βρουν άλλο δήμαρχο...".

Ο στολισμός και οι απαλές κινήσεις

Η υπεύθυνη του γάμου εκ μέρους του Δήμου και Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού και Μαρία Αγάλλου αναφέρθηκε στον στολισμό: "Υπήρξαν πολύμηνες και μεγάλες προετοιμασίες. Δύο ήταν οι μεγάλες δυσκολίες που χρειάζονταν ειδικούς χειρισμούς. Ο στολισμός έγινε φυσικά με πλαστικά λουλούδια και τοποθετήθηκε με μεγάλη προσοχή αλλά και επιμέλεια στο βυθό για να στερεωθεί στην άμμο. Έπειτα όσοι κατέβηκαν έπρεπε να κάνουν πολύ ήπιες κινήσεις για να μην σηκώσουν την άμμο από το βυθό διότι θα χάναμε την καλή ορατότητα. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Πήγαν όλα τέλεια. Το αποτέλεσμα μας εντυπωσίασε όλους και χαιρόμαστε που το νησί μας προβλήθηκε για ένα ωραίο κοινωνικό γεγονός. Η Αλόννησος εξελίσσεται σε έναν διεθνή καταδυτικό προορισμό που φέτος επέλεξαν εκατοντάδες αυτοδύτες από όλο τον κόσμο. Γενικά, το νησί σημείωσε πολύ υψηλές πληρότητες σε όλη τη θερινή σεζόν που έφτασαν μέχρι το 100% για τον Αύγουστο".

Δωρεάν μαθήματα για όσους παντρευτούν μέχρι και το 2023

Ο γάμος του Πέτρου και της Μυρτούς δημιουργεί εκ των πραγμάτων και τον γαμήλιο υποβρύχιο τουρισμό στην Αλόννησο ενώ όπως είπε και ο δήμαρχος τα ζευγάρια που θα θελήσουν να παντρευτούν στο βυθό της Αλοννήσου το 2022 και 2023 θα υποστηριχτούν με όλες τις δυνάμεις του Δήμου και θα έχουν χορηγία τα 4-5 μαθήματα υποβρύχιας κατάδυσης που χρειάζονται, χορηγία του Triton Dive Centre.

γάμοςΑλόννησοςγάμος στο βυθόκατάδυσηΠέτρος Βαφίνης