Ελλάδα|31.08.2022 18:20

Σεισμός στη Σάμο: «Οι μικρότερες μεταγενέστερες δονήσεις δημιουργούν ελπίδες ότι ο κύριος έχει γίνει», λέει ο Σκορδίλης στο ethnos.gr

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Αν και δεν μπορεί κανένας να αποκλείσει το ενδεχόμενο να σημειωθεί τις επόμενες ώρες ένας μεγαλύτερος σεισμός από αυτούς που ταρακούνησαν το νησί μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών το μεσημέρι της Τετάρτης 31 Αυγούστου στη Σάμο, δημιουργούνται ελπίδες, έστω και με επιφύλαξη, ο 5,2 να ήταν ο κύριος σεισμός. Αυτό διότι μετά από αυτόν ακολούθησαν τρεις μικρότεροι της τάξης των 3,1, 2,7 και 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Τα παραπάνω τόνισε στο ethnos.gr ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανόλης Σκορδίλης, σημειώνοντας ότι ο χώρος και ο χρόνος που σημειώθηκαν οι δύο μικρότεροι σεισμοί αλλά και το μέγεθος τους μπορούν να τους προσδώσουν τα χαρακτηριστικά του μετασεισμού.

«Θέλουμε χρόνο και στοιχεία από τη φύση, για να πούμε το οτιδήποτε με μεγαλύτερη βεβαιότητα. Συνήθως σε περίπτωση σεισμικής διέγερσης σε μία περιοχή ο αρκετός χρόνος για να έχουμε μια σαφή εικόνα, είναι τα δύο 24ωρα. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα να έχουμε καλή εικόνα και στο πρώτο 24ωρο. Ακόμα δεν έχουμε μεγάλη διέγερση στην περιοχή, αλλά μόνο δύο μικρότερους σεισμούς της τάξης των 3,1, 2,7 και 4,5 βαθμών, οι οποίοι μπορεί να έχουν τα χαρακτηριστικά μετασεισμού. Η σεισμική ακολουθία στην περιοχή δείχνει περισσότερο να έχει τα χαρακτηριστικά ενός μεμονωμένου γεγονότος και όχι μιας μεγάλης σεισμικής ακολουθίας», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Σκορδίλης.

Ρήγμα που έχει δώσει μεγάλους σεισμούς

Κατά τον καθηγητή Σεισμολογίας του ΑΠΘ, οι δύο σεισμοί το μεσημέρι της Τετάρτης προήλθαν από ρήγμα που βρίσκεται νότια της Σάμου, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έδωσε το μεγάλο σεισμό του 2020, το οποίο βρισκόταν στο θαλάσσιο χώρο βόρεια του νησιού.

Σημειώνει, παράλληλα, ότι το συγκεκριμένο ρήγμα έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς.

«Η συγκεκριμένη περιοχή έχει δώσει μεγάλα σεισμικά γεγονότα στο παρελθόν, με αποκορύφωμα το σεισμό των 6,8 βαθμών του 1904. Άρα ο σημερινός σεισμός των 5,2 βαθμών δεν μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί ένα περίεργο ή μη αναμενόμενο γεγονός. Σε κάθε περίπτωση ακόμα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα μεγαλύτερο σεισμό από τον 5,2, αλλά ούτε υπάρχουν επαρκή στοιχεία, για να το υποστηρίξει κάποιος αυτό. Έχουν περάσει μόλις λίγες ώρες από το γεγονός», σημειώνει ο κ. Σκορδίλης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σεισμόςμετασεισμόςΜανώλης ΣκορδίληςΑΠΘΣάμος