Ελλάδα|02.11.2018 13:30

Το παρασκήνιο πίσω από τις έκτακτες κρίσεις στην Αστυνομία

Newsroom

Πλούσιο είναι το παρασκήνιο πίσω από τις έκτακτες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ., που ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης υπό την προεδρία του αρχηγού της Αστυνομίας κ. Αριστείδη Ανδρικόπουλο και τη συμμετοχή δύο αντιστρατήγων του Στρατού Ξηράς.

Η πολιτική και φυσική ηγεσία του Σώματος είχε αποφασίσει να προχωρήσει τη διεξαγωγή έκτακτων κρίσεων σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη καθηκόντων από το νέο αρχηγό, ο οποίος ανέβηκε στην κορυφή της ιεραρχίας μετά την αιφνίδια αποστρατεία του τέως αρχηγού, Κωνσταντίνου Τσουβάλα.

Ο κ. Τσουβάλας είχε αποστρατευτεί μετά την τραγωδία στο Μάτι. Ο νέος αρχηγός Αριστείδης Ανδρικόπουλος επιθυμούσε να πάρουν θέσεις-«κλειδιά» στο Σώμα αξιωματικοί της εμπιστοσύνης του, όπως κάνουν σχεδόν όλοι οι αρχηγοί. Μία από τις θέσεις-«κλειδιά» θεωρείται αυτή του Αττικάρχη. Δεν είναι τυχαίο, όπως σημειώνουν πηγές της Κατεχάκη, ότι ο μέχρι σήμερα Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής, Χρήστος Παπαζαφείρης, είδε την πόρτα της εξόδου.

Πρόκειται για έναν αξιωματικό με πλούσια εμπειρία σε μάχιμες υπηρεσίες, η «χημεία» του οποίου δεν ταίριαζε με αυτή του κ. Ανδρικόπουλου. Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί ποιος θα είναι ο διάδοχός του.

Πηγές με γνώση του παρασκηνίου σχολίαζαν ότι οι έκτακτες κρίσεις ήταν «ήπιες» και δεν είχαν την «έκταση» που αρχικά επιθυμούσε η πολιτική και φυσική ηγεσία. Και αυτό γιατί υπήρξαν πιέσεις της τελευταίας στιγμής να κρατηθούν στη θέση τους αντιστράτηγοι, τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο όταν και θα γίνουν οι τακτικές κρίσεις.

«Δεν είναι τυχαίο που από τους τέσσερις αντιστρατήγους δεν αποστρατεύτηκε κανείς. Οι καρατομήσεις έγιναν στο βαθμό του υποστρατήγου. Ουσιαστικά μπορούμε να πούμε ότι ξεχωρίζει μόνο η αποστρατεία του Παπαζαφείρη, ο οποίος έπαιζε κομβικό ρόλο στη ΓΑΔΑ», αναφέρει στέλεχος της Κατεχάκη.

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοινώθηκε το Συμβούλιο Κρίσης Αντιστράτηγων Αστυνομίας έκρινε διατηρητέους τους Μιχαήλ Καραμαλάκη, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, Xρήστο Δραγατάκη και Ανδρέα Αποστολόπουλο.

Επίσης, το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων έκρινε διατηρητέους τους κατωτέρω Υποστρατήγους:

1. Κωνσταντίνο Σκούμα
2. Κωνσταντίνο Λαγουδάκη
3. Ανδρέα Βασιλόπουλο
4. Νικόλαο Μενεξίδη
5. Φώτιο Δομζαρίδη
6. Νικόλαο Ζησιμόπουλο
7. Παναγιώτη Κορδολαίμη
8. Στυλιανό Βολυράκη
9. Δημήτριο Κρίκα
10. Αχιλλέα Σκανδάλη
11. Γεώργιο Τηλελή
12. Παναγιώτη Ντζιοβάρα
13. Μιλτιάδη Πουρσανίδη
14. Αναστάσιο Μανιάτη
15. Γεώργιο Ψωμά

Έκρινε ευδόκιμα τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, τους κατωτέρω τέσσερις (4) Υποστρατήγους Γενικών Καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι προάγονται στο βαθμό του Αντιστρατήγου εκτός οργανικών θέσεων και τους απονέμεται ο τίτλος του Επιτίμου της θέσης που κατείχαν, θα αποστρατευθούν δε ύστερα από τριάντα (30) ημέρες:

1. Χρήστο Παπαζαφείρη
2. Εμμανουήλ Πλουμή
3. Αθανάσιο Μαντζούκα
4. Ιωάννη Τόλια

Οι κρίσεις θα συνεχιστούν με την κρίση των Ταξιάρχων της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΕΛ.ΑΣ.