Ελλάδα|18.02.2019 10:57

Καιρός: Οι Αλκυονίδες ημέρες είναι εδώ – Ο νέος χιονιάς έρχεται

Newsroom

Χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με χαμηλά υψόμετρα δίνει ήδη η ΕΜΥ για το ερχόμενο Σάββατο (23/02), ημέρα έναρξης της νέας ψυχρής εισβολής... μακράς διάρκειας, όπως φαίνεται από τα προγνωστικά καιρικά μοντέλα.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, το Σάββατο οι χιονοπτώσεις θα σημειώνονται σε μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ δεν αποκλείεται να χιονίσει ακόμα και σε περιοχές της Αθήνας.

Προς το παρόν, όμως, ας απολαύσουμε τις Αλκυονίδες ημέρες στη χώρα μας!

Η ονομασία τους προέρχεται από τη μυθική Αλκυόνη, κόρη του βασιλιά των ανέμων Αίολου, που ζούσε ευτυχισμένη με τον σύζυγό της Κύηκα, ο οποίος σύμφωνα με τον μύθο μια μέρα πήγε για ψάρεμα, παρά τα παρακαλετά της Αλκυόνης να μην πάει και δεν γύρισε ποτέ. Στο αρχαίο έργο «Αλκυών», που αποδίδεται στον Λουκιανό, η Αλκυόνη αναζητούσε για μέρες μάταια το πτώμα του με αποτέλεσμα οι θεοί να τη λυπηθούν και να τη μεταμορφώσουν στο ομώνυμο πουλί.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή του μύθου, η Αλκυόνη μόλις είδε το πλοίο του να βυθίζεται από τους δυνατούς ανέμους μέσα στην απελπισία της έπεσε από ένα βράχο και σκοτώθηκε. Οι θεοί εντυπωσιασμένοι από την αγάπη τους, τους μεταμόρφωσαν στα ομώνυμα πουλιά. Η Αλκυόνη γεννούσε τα αβγά της στην ακροθαλασσιά, όπου όμως τα νεογέννητά της παρασύρονταν και χάνονταν από τα κύματα. Ο Δίας κάποτε τη λυπήθηκε και αποφάσισε να στέλνει κατά την εποχή που η Αλκυόνη επωάζει τα αυγά της ημέρες καλοκαιρίας και διέταξε τον Αίολο να συγκρατεί αυτές τις ημέρες τους ανέμους.

Θερμοκρασίες υπό το μηδέν σε αρκετά μέρη της Ελλάδας το πρωί της Δευτέρας

Η νέα εβδομάδα ξεκίνησε με αρκετό κρύο, κυρίως στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ελλάδας, όπου σε αρκετές περιπτώσεις η θερμοκρασία σήμερα το πρωί βρισκόταν αρκετά κάτω από το μηδέν.

Ο ανέφελος ουρανός, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, επέτρεψε την δι' ακτινοβολίας ψύξη των επιφανειακών στρωμάτων του εδάφους, καθώς και των παρεδάφιων στρωμάτων της ατμόσφαιρας, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Καθώς όμως ο Ήλιος αρχίζει πλέον να τροφοδοτεί με ενέργεια την ατμόσφαιρα, η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει γρήγορη άνοδο.

Οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες που κατέγραψαν οι αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr το πρωί της Δευτέρας, ήσαν σε Μαυρολιθάρι Φωκίδας (-6,8 βαθμοί Κελσίου), Γρεβενά (-6), Νέο Καύκασο Φλώρινας (-5,9), Κοιλάδα Κοζάνης (-5,5), Βουτύρω Καπρενησίου (-5,4), Ιωάννινα (-4,8) και Τρίπολη (-4,3).

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής την Κυριακή

Εξάλλου, σύμφωνα με το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής της Κυριακής 17 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν στα Σταυράκια Ηρακλείου (73 χιλιοστά), στην Ασή Γωνιά Χανίων (62 χιλιοστά), στο Σέμπρωνα Χανίων (61 χιλιοστά), στο Τζερμιάδο Λασιθίου (57 χιλιοστά) και στο οροπέδιο Ασκύφου Χανίων (54 χιλιοστά).

Πρόγνωση για σήμερα, Δευτέρα (18/02)

Αττική
Καιρός: γενικά αίθριος. Άνεμοι: βόρειοι 3 με 4 και στα ανατολικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: γενικά αίθριος. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 00 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: γενικά αίθριος. Άνεμοι: μεταβλητοί 3 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από -02 (μείον δυο) έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη όπου τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 04 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη όπου τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος. Άνεμοι: βόρειοι 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 04 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη και βαθμιαία βελτίωση. Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: στα νησιά ανατολικού Αιγαίου γενικά αίθριος. Στα Δωδεκάνησα λίγες παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

πρόγνωση καιρούΑλκυονίδες ημέρεςΑλκυόνη