Ελλάδα|02.11.2018 11:29

Παπαευαγγέλου στο Έθνος: Οι συναλλαγές που έγιναν είναι όλες νόµιµες

Έφη Καραγεώργου

«Όλες οι συναλλαγές μας είναι νόμιμες. Δηλώνω πεντακάθαρα πως είµαι έτοιµος να προσκοµίσω όλα τα στοιχεία στον εισαγγελέα αν µε καλέσει».

Αυτό δήλωσε χθες στο «Έθνος» ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, πρόεδρος της εταιρείας Destiny Investment Group. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαµε µαζί του δέχθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά µε την υπόθεση πώλησης ελληνικών ακινήτων σε Κινέζους αγοραστές – συναλλαγές που γίνονταν στην Κίνα µε χρήση καρτών που «περνούσαν» από POS της Εθνικής Τράπεζας.

«Όλες οι συναλλαγές που έγιναν µε τα POS της Εθνικής στην Κίνα ήταν νόµιµες και αφορούσαν προκαταβολές για την αγορά των ακινήτων» λέει ο πρώην αντιπρόεδρος της Jumbo.

«Η Jumbo και ο κ. Απόστολος Βακάκης γνώριζαν τη συγκεκριµένη δραστηριότητα αγοραπωλησιών;»

«Οχι, δεν είχαν καµία σχέση. Πρόκειται για δική µου εταιρεία. Αυτός ήταν και ο λόγος που παραιτήθηκα αµέσως από αντιπρόεδρος της Jumbo».

«Πώς ακριβώς ολοκληρωνόταν η συναλλαγή της πώλησης κατοικιών στους Κινέζους; Πώς πλήρωναν τα 250.000 ευρώ;»

«Αρχικά για να κλείσουν το σπίτι έδιναν µια προκαταβολή. Αυτά τα χρήµατα τα πλήρωναν µε την κάρτα τους. Οι κάρτες αυτές ήταν χρεωστικές, συνδεδεµένες δηλαδή µε τους τραπεζικούς τους λογαριασµούς (σ.σ.: οι χρεωστικές κάρτες δεν έχουν όριο παρότι στη χώρα ισχύουν capital controls). Στη συνέχεια έστελναν τα υπόλοιπα χρήµατα µε έµβασµα».Μάλιστα, ο κ. Παπαευαγγέλου διευκρινίζει πως τα χρήµατα -προκαταβολές µέσω POS και εµβάσµατα- κατατίθεντο στους εταιρικούς λογαριασµούς της Destiny.

«Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελική πώληση προς τους Κινέζους ήταν σηµαντικά υψηλότερη από την αρχική αξία κτήσης των ακινήτων της Destiny και ότι κάποιο µέρος των χρηµάτων επιστρεφόταν στους Κινέζους αγοραστές».

«Οχι, η εταιρεία έπαιρνε τη νόµιµη προµήθεια».

«Οµως η τράπεζα µε την οποία συνεργαζόταν η Destiny πριν από την Εθνική Τράπεζα γιατί ζήτησε και πήρε πίσω τα µηχανάκια που σας είχε δώσει;»

«∆ιότι το ζήτησαν οι αρµόδιες Αρχές της Κίνας».

«Οι Κινέζοι πελάτες σας πήραν τη “χρυσή” βίζα;»

«Ξέρω ότι τις πήραν. ∆εν τις δίνω εγώ τις βίζες. Σπίτια πουλά η εταιρεία, µε νόµιµες διαδικασίες».

Σε ό,τι αφορά τις προκαταβολές που πληρώνονταν µε κάρτα, συµβολαιογραφικοί κύκλοι σηµειώνουν στο «Εθνος»:

«Στα συµβόλαια δεν αναφερόταν ότι υπήρξαν καταβολές µέσω POS, ωστόσο αναφέρουν ότι πιστοποιήθηκε η καταβολή χρηµάτων µε δίγραµµες επιταγές ή εµβάσµατα». Μάλιστα, ο Γιώργος Ρούσκας, πρόεδρος του Συµβολαιογραφικού Συλλόγου Αθήνας, αναφέρει  πως ο νόµος είναι σαφής: στις πωλήσεις ακινήτων δεν αναγνωρίζεται ως µέσο πληρωµής το POS.

Η Οικονοµική Εισαγγελία

Την ίδια ώρα, η Οικονοµική Εισαγγελία ξεκίνησε την έρευνα για την υπόθεση µε τις πωλήσεις διαφόρων ακινήτων στην Ελλάδα σε Κινέζους αγοραστές που πλήρωναν µε κάρτα και ενηµερώθηκε αρχικά από τον διευθυντή Επιθεώρησης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πηγή µε γνώση του θέµατος υποστηρίζει στο «Εθνος» ότι ο έλεγχος των επιθεωρητών της ΤτΕ «θα ψάξει τους πάντες και τα πάντα. Η έρευνα θα εστιάσει στο αν υπήρξε παραβίαση της ελληνικής νοµοθεσίας και του κανονιστικού πλαισίου». Με απλά λόγια, αν υπήρξε ξέπλυµα µαύρου χρήµατος...

Στο µεταξύ, καλά πληροφορηµένοι κύκλοι λένε ότι POS της Τράπεζας Πειραιώς δεν χρησιµοποιήθηκαν από εταιρείες real estate συµφερόντων του κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές παραδέχονται ότι «µηχανάκια» της τράπεζας χρησιµοποιήθηκαν για πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους αγοραστές, από δικηγορικά και συµβολαιογραφικά γραφεία.

Και ενώ η υπόθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τα στόµατα αρχίζουν σιγά σιγά να ανοίγουν. Αυτοί οι κύκλοι επιµένουν ότι η µπίζνα µε τις «χρυσές» βίζες σε Κινέζους έχει πολύ ψωµί και ότι εµπλέκονται και άλλες εταιρείες real estate, ελληνικών -και όχι µόνο- συµφερόντων.

Jumboαγορά ακινήτωνΕυάγγελος ΠαπαευαγγέλουΚινέζοι