Ελλάδα|07.09.2022 17:24

ΔΕΘ 2022: Έρχεται η καλύτερη έκθεση της δεκαετίας-Sold out όλα τα περίπτερα

Τίμος Φακαλής

Με περισσότερους από 1.400 άμεσους εκθέτες, συμμετοχές από 19 κράτη και τιμώμενη χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανοίγει τις πύλες της η 86η ΔΕΘ το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου. Η ΔΕΘ 2022 περιλαμβάνει εννέα θεματικά αφιερώματα μεταξύ των οποίων ένα νέο για την κυκλική οικονομία, ένα εντυπωσιακό επετειακό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και το Thessaloniki Helexpo Forum στην τρίτη του διοργάνωση.

«Η 86η ΔΕΘ, είναι sold out» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΔΕΘ- HELEXPO, Τάσος Τζήκας και πρόσθεσε: ότι «η συμμετοχή των ΗΑΕ είναι μια πραγματική τιμή για τη διοργάνωση. H 86η ΔΕΘ είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να βελτιώσουμε περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις της χώρας με τα ΗΑΕ».

Σε ό,τι αφορά το έργο της ανάπλασης της ΔΕΘ τόνισε ότι «είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων» κι ότι «έχουμε παραλάβει την αρχιτεκτονική προμελέτη και βρισκόμαστε στη φάση προετοιμασίας του φακέλου που θα καταθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να λάβουμε την χρηματοδότηση του έργου».

Όπως ανέφερε από την πλευρά του ο Ρασίνγκ Αλ Τινέιτζι, διευθυντής υπουργείου οικονομικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Θεσσαλονίκη θα έρθει μια πολυπληθής αποστολή 400 ατόμων και προσκάλεσε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να επισκεφτούν το περίπτερο των ΗΑΕ για να ξεναγηθούν στις εταιρείες αλλά και να απολαύσουν τις πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν εντός του περιπτέρου 13.

Το περίπτερο της τιμώμενης χώρας θα είναι υπερπαραγωγή σημείωσε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης. «Οι εταιρείες που θα έρθουν είναι εντυπωσιακές και ασχολούνται με τεχνολογία, καινοτομία, επενδυτικά καθώς και εταιρείες τροφίμων. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν είχαμε ΔΕΘ και το 2020 λόγω της πανδημίας ενώ η περσινή ήταν υπό αυστηρά μέτρα προστασίας. Η φετινή θα είναι μια έκθεση όπως παλιά και καλύτερη. Νομίζω ότι θα είναι η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας» πρόσθεσε ο κ. Ποζρικίδης.

Μεταξύ των θεματικών αφιερωμάτων της φετινής Έκθεσης ξεχωρίζει αυτό της Ψηφιακής Ελλάδας, που αποτελεί μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΔΕΘ-Helexpo. Παράλληλα, το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων φιλοξενεί στο περίπτερο του νεοφυείς επιχειρήσεις και αναπτυξιακούς-επενδυτικούς φορείς. Παρόν θα είναι και το CERN στο περίπτερο 15, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να πληροφορηθεί για τη βασική έρευνα στη φυσική, αλλά και τις εφαρμογές της στην ιατρική.

Μεταξύ των highlights της 86ης ΔΕΘ θα είναι και οι εντυπωσιακές επιδείξεις στο περίπτερο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς για πρώτη φορά θα υπάρξει simulation του μαχητικού αεροσκάφους Rafale, του νέου αποκτήματος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και του F-35.

Ξεχωριστή συμμετοχή στην 86η ΔΕΘ έχει το κομμάτι της αναψυχής με ένα πλούσιο πρόγραμμα καθημερινών συναυλιών από γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες. Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στη σκηνή ανεβαίνει η Πάολα με τους Αναστάσιο Ράμμο, Χριστίνα Σάλτη και Biased Beast,  τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου οι συναυλίες συνεχίζονται με τον Βασίλη Λέκκα, την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου παίρνει τη σκυτάλη ο Γιώργος Μαζωνάκης, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου είναι η σειρά των αδερφών Τσαχουρίδη, την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στο μουσικό βήμα ανεβαίνουν ο Γιώργος Νταλάρας με την Εστουδιαντίνα και την Ασπασία Στρατηγού, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου το νεανικό κοινό αναμένεται να ξεσηκωθεί από τους Δήμο Αναστασιάδη, Demy και Kings, το Σάββατο 17 έρχεται ο Γιώργος Σαμπάνης και τη συναυλιακή αυλαία ρίχνουν την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου ο Βασίλης Καρράς και η Κατερίνα Λιόλιου.   

Στο πλαίσιο της ΔΕΘ διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά και το Thessaloniki Helexpo Forum με θεματικά πάνελ που άπτονται των μεγάλων οικονομικών και αναπτυξιακών ζητημάτων και θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τα μεικτά επιμελητήρια της χώρας.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο υφυπουργός εσωτερικών τομέα Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η περιφερειάρχης μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών ΗΑΕ, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ Helexpo Αλέξης Τσαξιρλής, ο υπεύθυνος εκδηλώσεων της αθηναϊκής ζυθοποιίας Λάζαρος Βογιατζόγλου και ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος Ιάκωβος Καργαρώτος.

ΘεσσαλονίκηΔιεθνής Έκθεση ΘεσσαλονίκηςΤάσος Τζήκαςειδήσεις τώραΔΕΘ 2022ΔΕΘ