Ελλάδα|08.09.2022 15:15

Σεισμός στην Κεφαλονιά: Επικαιροποιούνται τα μέτρα μετά την κατολίσθηση στο Ναυάγιο Ζακύνθου

Newsroom

Η επικαιροποίηση των μέτρων ασφαλείας στην παραλία «Ναυάγιο» της Ζακύνθου αποφασίστηκε μετά από σύσκεψή στο Υπουργείο Τουρισμού.

Αναλυτικότερα, πραγματοποιήθηκε το πρωί προγραμματισμένη σύσκεψη της Επιτροπής Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου με τη συμμετοχή του Διευθυντή του ΟΑΣΠ, Ευθύμιου Λέκκα, και του Δημάρχου Ζακύνθου, Νικήτα Αρετάκη, με αντικείμενο την επικαιροποίηση των μέτρων ασφαλείας στην παραλία του Ναυαγίου.

Στη σύσκεψη, αποφασίστηκε η εκ νέου σύσταση για αυστηρό έλεγχο της πρόσβασης των επισκεπτών μόνο στις επιτρεπόμενες ζώνες που έχουν καθοριστεί στη σχετική επιστημονική μελέτη με παράλληλη τήρηση του ανώτατου αριθμού επισκεπτών, έτσι ώστε οι λουόμενοι να βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση από τα πρανή (βράχοι).

Αναμένονται οι αποφάσεις των συναρμόδιων Αρχών και της Πολιτικής Προστασίας για την επικαιροποίηση των μέτρων με στόχο την ασφάλεια των επισκεπτών.

Σεισμός: Μικρή κατολίσθηση στο Ναυάγιο της Ζακύνθου μετά τον σεισμό των 5,4 Ρίχτερ

Νωρίτερα σημειώθηκε αποκόλληση και πτώση βράχων στο Ναυάγιο της Ζακύνθου, λίγο μετά τον σεισμό των 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μεταξύ Κεφαλονιάς και Ζακύνθου.

Το Λιμεναρχείο Ζακύνθου απαγόρευσε την αποβίβαση των επισκεπτών στην παραλία, ενώ στο «φως» έρχονται και βίντεο από το σημείο.

 

Βίντεο από το σημείο μετά την πτώση βράχων

Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος είχε προειδοποιήσει για τέτοια φαινόμενα.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο σεισμολόγος είχε προειδοποιήσει πως με έναν σεισμό τα βράχια μπορεί να καταρρεύσουν και οι εκατοντάδες τουρίστες που επισκέπτονται καθημερινά το μνημείο μπορεί να κινδυνεύσουν.

«Εκατοντάδες τουρίστες μεταφέρονται μαζικά και συνωστίζονται ακριβώς κάτω από τα επικρεμάμενα κατακόρυφα πρανή. Με ένα σεισμό θα καταρρεύσουν», γράφει ο ειδικός επισυνάπτοντας παράλληλα και τοις φωτογραφίες από το σημείο.

 

«Αλλά και χωρίς σεισμό, όπως έγινε προ 4-ετίας περίπου, όταν τμήμα του πρανούς - μικρό ευτυχώς - κατέρρευσε, προκάλεσε τοπικό τσουνάμι και οι επισκέπτες έτρεχαν πανικόβλητοι να σωθούν» προσθέτει αναφέρει κ. Παπαδόπουλος κάνοντας ξεκάθαρη αναφορά σε περιστατικό που είχε συμβεί τον Σεπτέμβριο του 2018.

Θέλοντας, μάλιστα, να τονίσει τον επείγοντα χαρακτήρα της έκκλησής του, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος γράφει «την επόμενη φορά δεν θα είναι ευτυχώς αλλά δυστυχώς» συμπληρώνοντας δηκτικά: «Δεν κατέβηκα, δεν ήθελα να συμμετάσχω σε μια τέτοια "εμπειρία"».

Ο σεισμός των 5,4 Ρίχτερ

Ο σεισμός σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης, ανάμεσα σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά. Ειδικότερα, η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Το επίκεντρό της εντοπίζεται 57 Χλμ. νοτιοδυτικά του Ληξουρίου.

Παράλληλα, το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11,6 χλμ.

Ο σεισμός, όπως μεταδίδει το agriniovoice.gr, ήταν ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την Αιτωλοακαρνανία. Την ίδια ώρα, μετά τα 5,4 Ρίχτερ σημειώθηκαν δύο μετασεισμοί, μεγέθους μικρότερου από 3 Ρίχτερ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σεισμόςΝαυάγιο Ζάκυνθοςειδήσεις τώραυπουργείο Τουρισμού