Ελλάδα|18.02.2019 14:25

Απορρίμματα και μπάζα «πνίγουν» την Παμβώτιδα

Μαρία Ριτζαλέου

Σε µια απέραντη χωµατερή έχουν µετατραπεί πολλές παρόχθιες περιοχές της λίµνης Παµβώτιδας στα Γιάννενα. Ανάµεσα στην πλούσια βλάστηση «ξεφυτρώνουν» ποδήλατα, µηχανάκια, πλυντήρια, στρώµατα, λάστιχα αυτοκινήτων, µικροέπιπλα, ενώ ασυνείδητοι έχουν «οριοθετήσει» συγκεκριµένα σηµεία όπου πετούν ό,τι άχρηστο ογκώδες αντικείµενο δεν χρειάζονται. «Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, κυρίως σε περιοχές της αστικής ζώνης. Στέλνουµε µια τελευταία προειδοποίηση στους πολίτες ότι δεν επιτρέπεται να πετούν απορρίµµατα και µπάζα στις όχθες της λίµνης. Εχουµε τον τρόπο να εντοπίσουµε τους δράστες και να τους παραδώσουµε στις Αρχές» λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Φορέα ∆ιαχείρισης Λίµνης Παµβώτιδας, Φίλιππος Φίλιος.

Στις αυτοψίες που κάνουν το τελευταίο διάστηµα οι υπάλληλοι του Φορέα διαπιστώνουν ότι στις όχθες έχουν αφεθεί τεράστιες ποσότητες από παλιά, άχρηστα αντικείµενα. Από έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές, µέχρι δίκυκλα και τεράστιος αριθµός από λάστιχα αυτοκινήτων. «Οποιος θέλει να κάνει µετακόµιση ή να αγοράσει καινούργιο εξοπλισµό για το σπίτι ή την επιχείρησή του, να επικοινωνεί µε τον δήµο. Υπάρχει υπηρεσία που παραλαµβάνει ογκώδη αντικείµενα, ενώ για ανακαινίσεις τοποθετούνται ειδικοί κάδοι, οι λεγόµενες σκαφίδες, ώστε να συλλέγονται εκεί τα µπάζα» αναφέρει ο Φ. Φίλιος.

Σε άµεση εξάρτηση από τον αστικό ιστό της πόλης των Ιωαννίνων, η Παµβώτιδα αντιµετωπίζει σοβαρά προβλήµατα από τη ρύπανση. Τον χειµώνα, λόγω των έντονων καιρικών φαινόµενων, καλάµια, κορµοί δέντρων, φερτά υλικά και κάθε λογής απορρίµµατα µαζεύονται στις όχθες της, δηµιουργώντας µεγάλες εκτάσεις µε βούρκο. Τις τελευταίες ηµέρες ωστόσο η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και πολλές περιοχές έχουν γίνει σκουπιδότοποι, προκαλώντας µια πολύ άσχηµη εικόνα της λίµνης για ντόπιους και επισκέπτες.

Η λίµνη Παµβώτιδα αποτελεί αναπόσπαστο µέρος της φυσιογνωµίας της περιοχής και συνδέεται µε το σύνολο του πληθυσµού της πόλης, που φτάνει στα 100.000 άτοµα. Στο νησί και στη δυτική όχθη της λίµνης, µπροστά από την πόλη των Ιωαννίνων και το Πέραµα, υπάρχει µεγάλη ποικιλία υποδοµών αναψυχής και παράλληλα δραστηριότητες που επιβαρύνουν το υδάτινο περιβάλλον, όπως κτηνοτροφικές µονάδες και καλλιέργειες. Οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες έχουν ως αποτέλεσµα να υποχωρούν οι ρηχές εκτάσεις της λίµνης, να αλλοιώνονται οι όχθες και να περιορίζονται η χλωρίδα και η πανίδα.

Περισσότερες αυτοψίες «Η ρύπανση από αστικά λύµατα, κτηνοτροφικά απόβλητα, γεωργικές εκµεταλλεύσεις και τώρα από µεγάλες ποσότητες απορριµµάτων και από µπάζα διαταράσσουν το επιβαρυµένο υδάτινο ισοζύγιο της λίµνης και δηµιουργούν ευτροφικές καταστάσεις, υποβαθµίζοντας την ποιότητα του νερού. Η λίµνη είναι στολίδι για την πόλη µας, για όλη την ευρύτερη περιοχή και πρέπει να την προστατέψουµε. Θα εντείνουµε τις αυτοψίες και είµαστε αποφασισµένοι να λάβουµε µέτρα ώστε να σταµατήσει η ανεξέλεγκτη ρίψη κάθε είδους σκουπιδιών στις όχθες της» προσθέτει ο Φ. Φίλιος.

Καταφύγιο ζωής

Η Παµβώτιδα είναι µία από τις αρχαιότερες λίµνες παγκοσµίως και η δεύτερη αρχαιότερη µετά την Αχρίδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, µε ηλικία που φτάνει στα 7 εκατ. χρόνια. ∆εδοµένου ότι δεν υπέστη τις δυσµενείς επιπτώσεις των παγετώνων, λειτούργησε ως καταφύγιο ζωής για τη χλωρίδα και την πανίδα της Ευρώπης και υπήρξε κέντρο εξάπλωσης και επανάκαµψης των διασωθέντων ειδών. Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Μιτσικέλι και καταλαµβάνει 22 τετραγωνικά χιλιόµετρα της λεκάνης απορροής του λεκανοπεδίου. Είναι µια ρηχή λίµνη, µε µέσο βάθος τα 4,5 µέτρα. Αποτελεί ένα ευαίσθητο οικοσύστηµα και ανήκει στο Ευρωπαϊκό ∆ίκτυο Προστατευόµενων Περιοχών Natura 2000, λόγω των σηµαντικών ενδιαιτηµάτων και των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας.

ΠαμβώτιδαΓιάννενα