Ελλάδα|20.09.2022 07:25

Πόσο συνηθισμένες είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες στα μέσα Σεπτεμβρίου: Ο Κώστας Λαγουβάρδος εξηγεί στο ethnos.gr

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Αρκετά κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα βρέθηκαν οι θερμοκρασίες τα ξημερώματα της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου σε διάφορες ορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Στο Οχυρό Νευροκοπίου, στη Βλάστη Κοζάνης, στο Βαρικό Φλώρινας και σε άλλες ορεινές περιοχές της Μακεδονίας οι κάτοικοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τσουχτερό κρύο τις πρώτες πρωινές ώρες, αφού το θερμόμετρο κυμάνθηκε μεταξύ του 1 και των 2,5 βαθμών Κελσίου.

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, δεν πρόκειται για πρωτόγνωρο φαινόμενο, ωστόσο, δεν είναι και συχνό για την εποχή, μια και άλλες χρονιές στα μέσα του Σεπτεμβρίου έκανε κρύο σε ορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ωστόσο, σπάνια η θερμοκρασία έπεφτε κάτω από τους πέντε βαθμούς Κελσίου.

«Είναι γεγονός ότι η θερμοκρασία βρέθηκε κάτω από τα φυσιολογικά γι’ αυτήν την εποχή επίπεδα, όμως, σε συγκεκριμένες ορεινές περιοχές έχει καταγραφεί και άλλες φορές το ίδιο φαινόμενο στα μέσα του Σεπτεμβρίου. Όταν καταγράφεται απουσία νεφών, σε κάποιες ορεινές της βόρειας χώρας η θερμοκρασία πέφτει ακόμα και κάτω από τους πέντε βαθμούς Κελσίου. Βέβαια, είχαμε, για παράδειγμα στο Οχυρό του Λεκανοπεδίου Νευροκοπίου, μόλις έναν βαθμό, ωστόσο, ιδίως στην ύπαιθρο και συνηθέστερα στα οροπέδια, στις ανέφελες νύχτες, οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν πολύ χαμηλά. Πλέον έχουμε και μεγαλύτερη νύχτα, οπότε ψυχραίνει περισσότερο ο καιρός. Πάντως, δεν πρόκειται για παράξενο φαινόμενο, ούτε, βέβαια, είναι κάτι που συναντάμε συχνά. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να συνηθίζουμε σε χαμηλές ή και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Λαγουβάρδος.

Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αυτήν την εποχή δεν αποτελούν… προνόμιο μόνο των ορεινών περιοχών της Βόρειας Ελλάδα, αλλά συναντώνται και στη νότια χώρα, ακόμα και στην Κρήτη. Μάλιστα, ως παράδειγμα φέρνει το οροπέδιο του Λασιθίου, όπου την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 17 του μήνα η θερμοκρασία έπεσε στους έξι βαθμούς Κελσίου.

Κανένα προμήνυμα για σκληρό χειμώνα

Κατά τον κ. Λαγουβάρδο, οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες αυτήν την εποχή σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προμήνυμα για ένα κρύο και δύσκολο χειμώνα. Σημειώνει, άλλωστε, ότι δεν είναι δυνατό να γίνει κάποια ασφαλή πρόβλεψη από τώρα για μετά από αρκετούς μήνες.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι το σκηνικό του καιρού θα αλλάξει από το τέλος της εβδομάδας και μετά, αφού από το Σαββατοκύριακο θα ανέβει πάλι η θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά την ερχόμενη εβδομάδα, ο καιρός θα είναι πολύ καλύτερος από αυτήν που διανύουμε. Η θερμοκρασία θα ανέβει και θα φτάσει σε υψηλότερα από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, χωρίς ωστόσο, να πρόκειται για κάτι εξεζητημένο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εθνικό Αστεροσκοπείο ΑθηνώνΚώστας ΛαγουβάρδοςκαιρόςΝευροκόπικρύοθερμοκρασία