Ελλάδα|19.09.2022 21:10

Δήμαρχος Αιγάλεω για το σχολείο του Ζαμπέτα: «Δεν σπάω λουκέτα, έχει χαθεί ο φάκελος στην Πολεοδομία, λύση η μετεγκατάσταση»

Κώστας Ασημακόπουλος

Τη μετεγκατάσταση του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω στο κτίριο που στεγάζει το 14ο Δημοτικό Σχολείο προτείνει ο δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας μιλώντας στο ethnos.gr μετά το λουκέτο που μπήκε στο 9ο Δημοτικό και αποκαλύπτει πως ο φάκελος του κτιρίου στην Πολεοδομία έχει χαθεί!

Μιλώντας στο ethnos.gr ο δήμαρχος Αιγάλεω αναφέρθηκε στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη λειτουργία του 9ου Δημοτικού Σχολείου και πως φτάσαμε στο σημείο να μπει λουκέτο από τους ιδιοκτήτες που είναι οι κληρονόμοι  του Γιώργου Ζαμπέτα.

Μάλιστα ένας από τους εγγονούς του Γιώργου Ζαμπέτα ανήκει στην δημοτική αρχή και είναι μέλος στην παράταξη του δημάρχου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο το πρόβλημα ξεκίνησε από τις αρχές του 2020 όταν δύο από τους ιδιοκτήτες που ελέγχουν την πλειοψηφία των τίτλων του κτιρίου (το 80%) αρνήθηκαν να ανανεώσουν τη μίσθωση του κτιρίου στο Δήμο Αιγάλεω. Από τότε άρχισε η αντίστροφη μέτρηση, ενώ όπως αποκαλύπτεται ο φάκελος του κτιρίου έχει χαθεί από την αρμόδια Πολεοδομία.

Από το 2018 είχαν ενημερώσει

Επίσης όπως προκύπτει από το εξώδικο που έχουν αποστείλει οι ιδιοκτήτες από το 2018 είχαν ενημερώσει τον Δήμο Αιγάλεω πως δεν επιθυμούν την ανανέωση της μίσθωσης και μετά από δύο παρατάσεις φτάσαμε την 1/1/2020 οπότε αρνήθηκαν να υπογράψουν το νέο συμβόλαιο μίσθωσης που τους πρότεινε ο Δήμος.

«Ζήσαμε αυτό που δεν θέλαμε»

«Ως δημοτική αρχή κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως και νομικώς δυνατό για να μην φτάσουμε σε αυτό το αδιέξοδο. Δεν θέλαμε με τίποτα να δούμε αυτή την εικόνα που είδαμε σήμερα. Εξαντλήσαμε όλα τα ένδικα μέσα, κερδίσαμε τρεις ανακοπές μετά την πρωτόδικη απόφαση υπέρ των ιδιοκτητών αλλά μετά και την απόφαση του εφετείου που δικαίωσε τους ιδιοκτήτες δε μπορούμε ως Δήμος να κάνουμε κάτι περισσότερο. Ο Δήμος μας συντηρεί 64 σχολικά συγκροτήματα τα οποία διαθέτουν ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Σε όλα αυτά τα σχολεία δεν έχουμε ζητήματα και τα όποια ζητήματα προκύπτουν αντιμετωπίζονται και λύνονται. Το μόνο που νοικιάζουμε είναι το κτίριο του 9ου Δημοτικού και εκεί έχει προκύψει το ζήτημα με τους ιδιοκτήτες που το θέλουν για ιδιόχρηση», είπε στο ethnos.gr ο Γιάννης Γκίκας.

Για αυτό δεν πληρώθηκαν τα ενοίκια

Σχετικά με το εάν ο Δήμος κατέβαλε τα ενοίκια στους ιδιοκτήτες είπε: «Από τη στιγμή που έληξε το μισθωτήριο με ευθύνη των ιδιοκτητών και αρνήθηκαν να το ανανεώσουν από τον Ιανουάριο του 2020 σταμάτησαν και οι πληρωμές από τον Δήμο. Αν δεν υπάρχει μισθωτήριο οι αρμόδιες υπηρεσίες δε μπορούν να πληρώσουν. Το Μάιο του 2021 συμφωνήσαμε με τους ιδιοκτήτες να κάνουν αγωγή για να πάρουν τα ενοίκια τους τα οποία κανείς δεν αρνήθηκε. Στη συνέχεια συμφωνήσαμε να δούμε το ζήτημα της ανανέωσης αλλά ξαφνικά ένα μήνα μετά, τον Ιούνιο του 2021 μας έστειλαν αγωγή έξωσης. Ήταν μία δυσάρεστη εξέλιξη διότι πιστεύαμε πως θα μπορούσε να βρεθεί λύση. Για περισσότερο από ένα χρόνο το παλέψαμε δικαστικά. Κάναμε ότι μπορούσαμε. Μιλήσαμε με όλους τους αρμοδίους αλλά οι ιδιοκτήτες δεν άλλαξαν στάση».

Συνεργάτης ο Γιώργος Ζαμπέτας

Όπως τόνισε μάλιστα ο Γιάννης Γκίκας στην παράταξη του και συνεργάτης του είναι ο Γιώργος Ζαμπέτας, ένας από τους εγγονούς του μεγάλου μουσικοσυνθέτη που φέρει και το ονοματεπώνυμο του: «Ο Γιώργος Ζαμπέτας, εγγονός του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη, από την πρώτη στιγμή βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Παρότι κατέχει πολύ μικρό ποσοστό επί της ιδιοκτησίας του κτιρίου, 10% αν θυμάμαι καλά και δεν έχει την πλειοψηφία, ζήτησε να εξαιρεθεί όσο βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό το ζήτημα και δεν συμμετείχε στις συζητήσεις που γίνονται για το θέμα στα συμβούλια».

«Δεν σπάω λουκέτα»

Σχετικά με την πρόταση της αντιπολίτευσης να σπάσουν το λουκέτο που τοποθέτησαν οι ιδιοκτήτες στην πόρτα του κτιρίου του 9ου Δημοτικού είπε: «Είμαι δήμαρχος και η θέση μου δε μου επιτρέπει να υπηρετώ έκνομες ενέργειες, ούτε να συμπαρασύρω τις υπηρεσίες του δήμου και τους συμπολίτες μου σε παράνομες ενέργειες. Υπάρχουν νόμοι, δικαστικές αποφάσεις τις οποίες πρέπει να σεβόμαστε ακόμα και όταν δεν μας αρέσουν. Το σπάσιμο του λουκέτου θα μας οδηγήσει σε άλλες καταστάσεις. Αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίζονται με συναίνεση, διάλογο και σε νομική βάση».

Απαλλοτρίωση και χαμένος φάκελος

Όσο για την περίπτωση της απαλλοτρίωσης του κτιρίου και αποζημίωσης των ιδιοκτητών, ναυάγησε επειδή όπως είπε ο Δήμαρχος η Πολεοδομία έχει χάσει τον φάκελο του κτιρίου: «Αυτά όλα έχουν συζητηθεί σε τρεις συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων. Για να γίνει απαλλοτρίωση έπρεπε πρώτα να κάνουμε τον χαρακτηρισμό του κτιρίου όπως προβλέπεται σχετικά ώστε να αναλάβει το θέμα της αποζημίωσης μία ανεξάρτητη επιτροπή. Ο Δήμος δεν θα είχε εμπλοκή σε αυτή τη διαδικασία, μόνο θα συμμετείχε με έναν μηχανικό. Ωστόσο όταν αναζητήθηκε ο φάκελος του κτιρίου από την Πολεοδομία διαπιστώθηκε πως ο φάκελος δεν υπάρχει και έχει καταστραφεί, επομένως όλα αυτά δε μπορούν να προχωρήσουν άμεσα. Υπάρχουν χρονοβόρες διαδικασίες πλέον για την απαλλοτρίωση και οι μαθητές δε μπορούν να περιμένουν στο δρόμο».

Τρεις ημέρες αναβολή και μετεγκατάσταση

Όσο για τη λύση που πρότεινε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα 19/9 είπε: «Εάν δεν αλλάξουν στάση οι ιδιοκτήτες ώστε να βρεθεί λύση την ύστατη στιγμή, μία είναι η λύση που θα κατεβάσω για έγκριση στο Δ.Σ. Κατ΄αρχήν εκ του δικαιώματος που έχω ως δήμαρχος θα δώσω τριήμερη αναβολή των μαθημάτων στο 9ο Δημοτικό για να μην έχουμε τα παιδιά στους δρόμους και οι γονείς να μπορούν να προγραμματιστούν. Σε αυτό το διάστημα θα προσπαθήσουμε να προετοιμάσουμε το 14ο Δημοτικό Σχολείο που είναι και το πιο κοντινό να υποδεχτεί τα παιδιά του 9ου Δημοτικού. Το προηγούμενο διάστημα είχαμε ξεκινήσει ορισμένες εργασίες στο 14ο Δημοτικό αλλά όσοι αντιδρούν σε αυτή την πρόταση μας σταμάτησαν».

Μετεγκατάσταση στο 14ο

«Τώρα εκ των πραγμάτων και εφόσον περάσει η πρόταση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να γίνουν αυτές οι εργασίες. Βάλαμε ένα χώρισμα στη μεγαλύτερη αίθουσα ώστε από 11 αίθουσες που υπάρχουν σήμερα στο 14ο να γίνουν 12 αίθουσες. Δεν λέω πως είναι ιδανική λύση, ούτε αναφέρομαι σε συγχώνευση των σχολείων. Αναφέρομαι σε μετεγκατάσταση του 9ου Δημοτικού. Είναι μια λύση ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να ξεκινήσουν τα μαθήματα τους. Δυστυχώς, σε αυτή την περιοχή του Δήμου μας δεν υπάρχουν κτίρια για ενοικίαση και το πρόβλημα είναι τεράστιο».

δημοτικό σχολείοΓιάννης ΓκίκαςΓιώργος Ζαμπέταςμαθητές ΔημοτικούΑιγάλεω