Ελλάδα|26.09.2022 20:53

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας - «ΜΑΤ απέκλεισαν φοιτητές από την εξεταστική»

Τίμος Φακαλής

Να πάρουν θέση οι δημοτικές παρατάξεις και να ζητήσουν την απομάκρυνση των Αστυνομικών Δυνάμεων από τον χώρο του ΑΠΘ ζήτησαν με παρέμβασή τους στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης το απόγευμα της Δευτέρας οι φοιτητικοί σύλλογοι Γαλλικής Φιλολογίας, Ιστορικού Αρχαιολογικού και Πληροφορικής.

Όπως κατήγγειλε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου το μέλος του ΔΣ φοιτητών Ιστορίας Αρχαιολογίας Σαβίνα Κουρίζη αστυνομικές δυνάμεις έχουν στρατοπεδεύσει μόνιμα μέσα στο ίδρυμα και έχουν προβεί σε αναίτιους ελέγχους φιοτητών και καθηγητών εντός του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Υπενθύμισε την διάλυση της συναυλίας στη Φιλοσοφική πριν λίγες μέρες με κίνδυνο να ποδοπατηθεί κόσμος. «Αποκλείστηκαν πριν λίγες μέρες από τη διαδικασία της εξεταστικής φοιτητές γιατί αστυνομικές δυνάμεις ζητούσαν την εξακρίβωση των στοιχείων τους. Λόγω των ΜΑΤ έχουν διακοπεί μαθήματα. Το ΑΠΘ είναι κλειστό για τους φοιτητές και ανοιχτό για τα ΜΑΤ και την Αύρα» πρόσθεσε η κ. Κουρίζη.

Όπως τόνισαν οι φοιτητές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και αύρες έχουν στρατοπεδεύσει μόνιμα μέσα στο ίδρυμα και δημιουργούν μια τεταμένη κατάσταση που έχει πλέον καταλήξει επικίνδυνη για τους φοιτητές, τους καθηγητές , τους εργαζόμενους και κάθε παρευρισκόμενο στο χώρο του Πανεπιστημίου.

Κοινό ψήφισμα από «Λαϊκή Συσπείρωση», «Πόλη Ανάποδα» και «Θεσσαλονίκη Μαζί» για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Κοινό ψήφισμα για το θέμα κατέθεσαν η «Λαϊκή Συσπείρωση», η «Πόλη Ανάποδα» και η «Θεσσαλονίκη Μαζί» το οποίο, όμως, δεν πέρασε.

«Δεν γίνεται τα παιδιά μας να πηγαίνουν να σπουδάσουν και να κινδυνεύουν να σπάσουν τα κόκαλά τους από τα γκλοπ των αστυνομικών δυνάμεων. Οφείλει το Δ.Σ. να πάρει θέση και να ζητήσει την απομάκρυνση έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση και να βρούμε λύσεις», από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος επικεφαλής της παράταξης «Πόλη Ανάποδα» Λουκία Αργυριάδου.

Για καταστολή στο ΑΠΘ και πως η κυβέρνηση δίνει λεφτά για τα ΜΑΤ και όχι για τη δημόσια παιδεία μίλησε ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης από τη Λαϊκή Συσπείρωση.  «Οι συγκρούσεις προκαλούνται λόγω της παρουσίας των αστυνομικών δυνάμεων» πρόσθεσε κάνοντας λόγο για ψήφισμα «ενάντια στη βαρβαρότητα».

Για προσπάθεια απαξίωσης της πανεπιστημιακής ζωής και για ένα αστυνομοκρατούμενο πανεπιστήμιο, μίλησε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από την παράταξη «Οικολογία – Αλληλεγγύη».

Από την πλευρά της η Ρία Καλφακάκου από την παράταξη Θεσσαλονίκη Μαζί» μίλησε για την «αναίτια επίθεση της αστυνομίας σε μια συναυλία όπου ο κόσμος πήγε να ακούσει έναν καλλιτέχνη και στον χώρο έριξαν χημικά. Οφείλουμε αυτό το περιστατικό να το καταδικάσουμε, αυτόν τον τρόπο καταστολής που έχει επιλέξει η κυβέρνηση».

«Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν είναι καλή ιδέα, νομιμοποιεί την παρουσία της Αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια», σημείωσε ο Σπύρος Βούγιας επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη».

Αναλυτικά το ψήφισμα των φοιτητών

Το τελευταίο διάστημα το ΑΠΘ έχει μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη. Το Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο και οι ακαδημαϊκές ελευθερίες απειλούνται και αυτό είναι ζήτημα όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας, της πόλης και της κοινωνίας ευρύτερα. Δυνάμεις της ΕΛΑΣ, ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και αύρες έχουν στρατοπεδεύσει μόνιμα μέσα στο ίδρυμα και δημιουργούν μια τεταμένη κατάσταση που έχει πλέον καταλήξει επικίνδυνη για τους φοιτητές, τους καθηγητές, τους εργαζόμενους και κάθε παρευρισκόμενο στο χώρο του Πανεπιστημίου.

Οι πολλαπλές βάρβαρες επιθέσεις στους φοιτητές, οι ευθείας βολής κρότου λάμψης, οι αναίτιες συλλήψεις, τα χημικά σε κλειστούς χώρους της ΣΘΕ ακόμα και κατά τη διάρκεια μαθημάτων, έχουν γίνει καθημερινότητα και μάλιστα δυστοπική. Το αποκορύφωμα ήταν η δολοφονική επίθεση με ρίψη χημικών σε συναυλία με 6.000 άτομα την Παρασκευή 16-9, με παρευρισκόμενους ηλικιωμένους, μικρά παιδιά ακόμη και ΑμεΑ που μόνο από τύχη δεν θρηνούμε θύματα.

Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για τη στάση των Αστυνομικών Δυνάμεων. Καλούμε όλους τους φορείς της πόλης και ειδικότερα το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρουν θέση και να ζητήσουν την απομάκρυνση των Αστυνομικών Δυνάμεων από τον χώρο του ΑΠΘ πριν συμβούν τα χειρότερα. Αιτούμαστε ο φοιτητικός σύλλογος να τοποθετηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 26-9 απευθύνοντας έκκληση σε κάθε πολίτη αυτής της πόλης που δημοκρατικά εκπροσωπείται από τις Δημοτικές του παρατάξεις, να πάρει θέση ώστε να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα πριν ξαναδούμε αίμα φοιτητή μέσα στο ίδιο του το Πανεπιστήμιο.

«Οι πολλαπλές βάρβαρες επιθέσεις στους φοιτητές, οι ευθείας βολής κρότου λάμψης, οι αναίτιες συλλήψεις, τα χημικά σε κλειστούς χώρους της ΣΘΕ ακόμα και κατά τη διάρκεια μαθημάτων, έχουν γίνει καθημερινότητα και μάλιστα δυστοπική. Το αποκορύφωμα ήταν η δολοφονική επίθεση με ρίψη χημικών σε συναυλία με 6.000 άτομα την Παρασκευή 16/9, με παρευρισκόμενους ηλικιωμένους, μικρά παιδιά ακόμη και ΑμεΑ που μόνο από τύχη δεν θρηνούμε θύματα. Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για τη στάση των Αστυνομικών Δυνάμεων. Καλούμε όλους τους φορείς της πόλης και ειδικότερα το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρουν θέση και να ζητήσουν την απομάκρυνση των Αστυνομικών Δυνάμεων από το χώρο του ΑΠΘ πριν συμβούν τα χειρότερα». 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεσσαλονίκηειδήσεις τώρααστυνομίαπανεπιστήμιοΑΠΘ