Ελλάδα|29.09.2022 19:42

Ανησυχητικό περιστατικό στο σταθμό του ΗΣΑΠ «Πευκάκια»: Γρονθοκοπήθηκε σταθμάρχης – Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Μαρία Λιλιοπούλου

Ενα ακόμα περιστατικό ξυλοδαρμού, αυτή τη φορά μιας γυναίκας – σταθμάρχη του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου εν ώρα εργασίας, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες).

Το περιστατικό συνέβη στις 12.25 το μεσημέρι της Πέμπτης στο σταθμό «Πευκάκια», όταν η υπάλληλος, πλησίασε ζευγάρι με παραβατική συμπεριφορά ζητώντας του να απομακρυνθεί από το χώρο του σταθμού. Τότε η γυναίκα επιτέθηκε στη σταθμάρχη και άρχισε να τη χτυπά στο πρόσωπο με αποτέλεσμα η υπάλληλος να οδηγηθεί τραυματισμένη στο νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Την επίθεση επιβεβαίωσε και η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, πηγές της οποίας σημείωναν ότι η γυναίκα που επιτέθηκε στη σταθμάρχη βρισκόταν εμφανώς υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι η σταθμάρχης βρισκόταν μόνη εκείνη την ώρα στο σταθμό χωρίς την παρουσία κάποιου υπαλλήλου ασφαλείας, καθώς εδώ και περίπου έξι μήνες έχει αλλάξει το μοντέλο φύλαξης και δεν υπάρχουν πια στατικοί φύλακες σε κάθε σταθμό, αλλά πραγματοποιούν περιπολίες από σταθμό σε σταθμό.

Το Σωματείο Εργαζομένων στη Λειτουργία του Μετρό (ΣΕΛΜΑ) επιρρίπτει ευθύνες στη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ κάνοντας λόγο για «ανοργάνωτους και ανοχύρωτους σταθμούς» επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του ότι η εταιρία «εξέθεσε τους εργαζομένους της αλλά και την σταθμάρχη σε κίνδυνο με αποτέλεσμα τη διακομιδή της τραυματισμένης στο νοσοκομείο. Δέχτηκε επίθεση σε ώρα υπηρεσίας γιατί πήγε να κάνει τη δουλειά της, όπως ορίζουν οι διαδικασίες της ΣΤΑΣΥ αλλά ήταν αβοήθητη στο σταθμό Πευκακια», όπως σημειώνουν.

Προσθέτουν ότι πριν λίγο καιρό η δεύθυνση ασφάλειας αποφάσισε να καταργήσει τπυς στατικούς φύλακες στους σταθμούς και παρά τις αντιθέσεις που είχαν εκφράσει οι εργαζόμενοι και τις ανησυχίες τους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από μία τέτοια απόφαση για εργαζομένους αλλά και επιβάτες, η εταιρία προχώρησε στις αλλαγές.

«Μετά λύπης μας πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα άλλοτε ασφαλέστερο σύστημα αστικού σιδηροδρόμου παγκοσμίως έχει μετατραπεί εξαιτίας των εσφαλμένων χειρισμών της αρμόδιας διεύθυνσης σε κάτι πολύ υποδέεστερο με μια διεύθυνση ασφαλείας που αξίζει να σημειωθεί ότι στελεχώθηκε από προσωπικό στα πιο υψηλό της επίπεδο που δε διαθέτει τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα όπως ορίζει η ελληνική νομοθεσία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΣΕΛΜΑ.

Οι εργαζόμενοι καλούν τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ άμεσα να πράξει τα δέοντα «για να μην «ξαναφάμε ξύλο» οι εργαζόμενοι για να μην κινδυνεύει η σωματική μας ακεραιότητα καθημερινά αλλά και για να συνεχίσει να κινείται με ασφάλεια το επιβατικό κοινό» προειδοποιώντας ότι εάν η διοίκηση δε λάβει μέτρα προστασίας, πράξουν οι ίδιοι ό,τι είναι απαραίτητο.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που υπάλληλος της εταιρίας πέφτει θύμα ξυλοδαρμού. Αντίστοιχα περιστατικά έχουν συμβεί και στο παρελθόν με σοβαρότερο αυτό του περασμένου χειμώνα οταν εργαζόμενος είχε δεχτεί επίθεση και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΣΑΠεπίθεσηειδήσεις τώραΣΤΑΣΥηλεκτρικός