Ελλάδα|03.10.2022 15:45

Έρευνα: Η ακρίβεια «πονοκεφαλιάζει» τους Έλληνες - Τι γνώμη έχουν για τον πόλεμο και πού καταλογίζουν τις υποκλοπές

Newsroom

Το πώς η ελληνική κοινωνία προσλαμβάνει τη διεθνή περιδίνηση και αξιολογεί τις εθνικές στρατηγικές προτεραιότητες, βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας που πραγματοποίησε η Metron Analysis για λογαριασμό του Κύκλου Ιδεών.

Στην εν λόγω έρευνα αποτυπώθηκαν οι απόψεις των Ελλήνων πολιτών όσον αφορά στην επικαιρότητα, με αφετηρία τα πεδία της πυρηνικής απειλής, της ανοικτής σύγκρουσης, της φιλελεύθερης δημοκρατίας με τον αυταρχισμό και τον ολοκληρωτισμό, της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού, της προοπτικής μίας ύφεσης, της αλλαγής της νομισματικής πολιτικής με αύξηση επιτοκίων και τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης, της όξυνσης της κλιματικής κρίσης, της πανδημίας, της διατάραξης της εφοδιαστικής αλυσίδας, της δυσλειτουργίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και των κρίσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τι απασχολεί περισσότερο τους Έλληνες

Το 96% των ερωτηθέντων κρίνει την ακρίβεια και την επάρκεια εισοδήματος ως πολύ ή αρκετά σοβαρό ζήτημα. Από την άλλη, οι υποκλοπές βρίσκονται στο άλλο άκρο με το 66% όσων ερωτήθηκαν να τις αξιολογούν ως πολύ ή αρκετά σοβαρό ζήτημα.

Παράλληλα, η μέση τιμή ικανοποίησης από τη ζωή για τους Έλληνες είναι 5,8 παρουσιάζοντας σημαντική κάμψη από το 6,2 του 2017.

Συσχέτιση της ικανοποίησης από τη ζωή με το αίσθημα ασφάλειας:

Το αίτημα για ελευθερία:

Τα φαινόμενα πολιτικού αυταρχισμού

Υπέρ ή κατά της Ρωσίας η πλειοψηφία;

Πώς κρίνουν τη στάση της ΕΕ έναντι της Ρωσίας

Πού «δίνουν» την ευθύνη για τις υποκλοπές;

Ο πρωθυπουργός και οι εξουσίες

Αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις συνεργασίας;

Πού κυμαίνεται η κομματική εμπιστοσύνη;

Η ταύτιση με κάποιο πολιτικό κόμμα

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

υποκλοπέςακρίβειαέρευναειδήσεις τώραΡωσία