Ελλάδα|05.10.2022 21:15

Τραγωδία στη Φωκίδα: Όταν ο 40χρονος που έχασε τη ζωή του στο μεταλλείο μιλούσε για την επικινδυνότητα της δουλειάς

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Εργατικό δυστύχημα στη Φωκίδα (tvstar.gr)
Εργατικό δυστύχημα στη Φωκίδα (tvstar.gr)
Εργατικό δυστύχημα στη Φωκίδα (tvstar.gr)
Εργατικό δυστύχημα στη Φωκίδα (tvstar.gr)

Ο Κωνσταντίνος που έφυγε από τη ζωή καθώς εργαζόταν σε γαλαρίες εξόρυξης βωξίτη στη Φωκίδα, όταν βράχος έπεσε πάνω στο όχημα που οδηγούσε και τον καταπλάκωσε, πριν χρόνια είχε μιλήσει για τη δουλειά στις υπόγειες στοές, την επικινδυνότητα, τα μέτρα ασφαλείας και τις συνθήκες εργασίας.

Ο άνδρας εργαζόταν χρόνια στα μεταλλεία της imerys ως μεταλλειολόγος - μηχανικός. Πριν δύο χρόνια είχε μιλήσει σε ντοκιμαντέρ του Star κεντρικής Ελλάδας λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «υπάρχει επικινδυνότητα».

«Υπάρχει επικινδυνότητα»

«Υπάρχει επικινδυνότητα. Ξεκινάμε από εκεί. Μιλάμε για μία δουλειά κάτω από τη γη. Επικινδυνότητα γιατί δεν έχουμε το φως του ηλίου όπως είναι οι "κανονικές δουλειές" ας πούμε. Είμαστε πάντα με τον φόβο ή με τον έλεγχο της πτώσης οροφής ή τμήμα από το πέτρωμα που είναι από πάνω μας. Κινούμαστε σε έναν περιορισμένο χώρο, σχετικά, με μηχανήματα άρα πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς στις οδηγίες πώς πρέπει να γίνει αυτή η κίνηση», είχε περιγράψει.

«Η ασφάλεια είναι πάνω από όλα (...). Ο στόχος είναι να γίνει η δουλειά μας ένας χώρος που θα μπορούσε εύκολα να είναι χαρούμενος για όλους. Ακόμα και μία δύσκολη δουλειά όπως είναι αυτή», είχε προσθέσει.

Πώς έχασε τη ζωή του ο 40χρονος μηχανικός

Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Φωκίδας, Ευάγγελο Τσιορλίδα, «ένας μεγάλος βράχος, κάτω από ανεξήγητες συνθήκες έπεσε και καταπλάκωσε ένα 4Χ4 της εταιρείας IMERYS με το οποίο κινούνταν ο 40χρονος μηχανικός που καταπλακώθηκε σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την είσοδο της στοάς».

Ο 40χρονος με καταγωγή από τη Λαμία ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Άμφισσας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Σύμφωνα με το κ. Τσιορλίδα οι πυροσβέστες και οι εργαζόμενοι «έδωσαν μάχη για άλλα τρία άτομα που δεν μπορούσαν να εξέλθουν από τη στοά». «Απεγκλωβίστηκαν και είναι καλά στην υγεία τους» όπως είπε και με τον τρόπο αυτό ολοκληρώθηκε η επιχείρηση.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στην ίδια στοά, η οποία ονομάζεται από τους εργαζόμενους και «Καμόρα», πριν 19 χρόνια το 2003 είχαμε και πάλι κατάρρευση και είχαν σκοτωθεί εργαζόμενοι.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

νεκρόςεργατικό δυστύχημαΦωκίδαειδήσεις τώραμεταλλείοΆμφισσα