Ελλάδα|20.02.2019 12:34

Βίλα Δρακοπούλου: Ένα στολίδι στη λίστα µε τα ετοιµόρροπα

Άρης Χατζηγεωργίου

Το 2009 γλίτωσε στο τσακ την ολική κατεδάφιση για να κτισθεί νέο κτίριο 9.000 τετραγωνικών µέτρων... Οµως τώρα, το κληροδότηµα ∆ρακόπουλου στα Ανω Πατήσια περιλαµβάνεται στη λίστα των επικίνδυνων και ετοιµόρροπων κτισµάτων του ∆ήµου Αθηναίων. Η ιστορία της βίλας ∆ρακόπουλου ξεκινά τον 19ο αιώνα όταν στην τότε εξοχή, λίγο πριν από το σηµερινό τέρµα Πατησίων, ιδρύθηκε εργοστάσιο υφασµάτων.

Οι αδελφοί ∆ρακόπουλοι το αγόρασαν το 1921 και έκτισαν δίπλα τη βίλα τους και κάποια βοηθητικά κτίρια. Η παραγωγή σταµάτησε τη δεκαετία του ’50 και ο Αθηνόδωρος ∆ρακόπουλος πεθαίνοντας δώρισε τον χώρο το 1977 στον Ερυθρό Σταυρό. Ακολουθεί µια πορεία χαρακτηριστική των εξελίξεων µε τους ελεύθερους χώρους στα χρόνια της «ευµάρειας»:

Το 1983 ο χώρος χαρακτηρίζεται κοινόχρηστο πράσινο, τα κτίρια διατηρητέα και αργότερα διαµορφώνεται πάρκο έξι στρεµµάτων.

Το 2003 µε υπουργική απόφαση αποχαρακτηρίζεται µέρος της έκτασης για να οικοδοµηθεί. Χρόνια νωρίτερα, από το 1997, ο τότε πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, Ανδρέας Μαρτίνης, µιλά για ανέγερση πολιτιστικού κέντρου.

Το 2006, ο Α. Μαρτίνης µιλά για δικαίωµα ανέγερσης 9.000 τ.µ. µε συνεδριακό κέντρο, δηµοτικό θέατρο, κινηµατογράφο, «που δεν θα τσιµεντώνει τον χώρο».

Την ίδια χρονιά, εν όψει δηµοτικών εκλογών, ο υποψήφιος δήµαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαµάνης υπόσχεται δηµοτικό θέατρο και δραµατική σχολή, έχοντας πλάι του τον Λάκη Λαζόπουλο.

Τον Ιούλιο του 2009, ο Ν. Κακλαµάνης φέρνει προς ψήφιση στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο µνηµόνιο συνεργασίας µε τον ΕΕΣ. Ακούει διαµαρτυρίες από την αντιπολίτευση, αλλά υπόσχεται πως τα σχέδια θα τεθούν σε διαβούλευση όταν τα ετοιµάσει ο Ερυθρός Σταυρός.

Οµως παραµονές ∆εκαπενταύγουστου, στις 12/8/09, εµφανίζονται µπουλντόζες που αρχίζουν να γκρεµίζουν κοµµάτια του εργοστασίου. Οι κάτοικοι ξεσηκώνονται (έχει προηγηθεί και το πάρκο Κύπρου-Πατησίων), φυτεύουν δένδρα, κάνουν πορείες και το γκρέµισµα σταµατά.

Ακολουθεί περίοδος σύγχυσης, µε τον Ν. Κακλαµάνη να αρνείται να δώσει τον λόγο στους κατοίκους µέσα στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο, αλλά και τον Α. Μαρτίνη να δέχεται φραστική επίθεση από µέλη της παράταξης Κακλαµάνη, όταν έρχεται να µιλήσει στο τοπικό συµβούλιο.

Στις 2 Νοεµβρίου ξεσπά κόντρα Κακλαµάνη - Μαρτίνη. Αποκαλύπτεται µέσα στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο ότι ο πρόεδρος του ΕΕΣ είχε συζητήσει µε τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Κ. Σκανδαλίδη και Αλ. Τσίπρα, για να βρεθεί λύση µε πώληση του ακινήτου.

Τα σχέδια αξιοποίησης παγώνουν και ακολουθεί η οικονοµική κρίση. Ο χώρος παραµένει πάρκο, οργανώνονται αγορές χωρίς µεσάζοντες και γιορτές, αλλά τα κτίσµατα αφήνονται στη φθορά

βίλα Δρακοπούλου