Ελλάδα|07.10.2022 16:42

Οικονόμου: Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί ανυποχώρητα την εθνική της κυριαρχία

Newsroom

Στα όσα είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας στην Πράγα, ως απάντηση στις «απρόκλητες και ψευδέστατες κατηγορίες» του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν «ότι η Ελλάδα ανεβάζει την ένταση και προκαλεί», αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, πήρε το λόγο και σημείωσε ότι «η Τουρκία πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών και αντί να προκαλεί ένταση, να προσέλθει σε συνεννόηση και σε διάλογο χωρίς προκλήσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι ηγέτες υπεύθυνων χωρών».

Ο κ. Οικονόμου, αναφέρθηκε και σε σημερινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είπε ότι αυτό που έγινε στην Πράγα, αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία, ώστε να αντιληφθούν ακόμα και ηγέτες που δεν έχουν βαθιά γνώση των γεγονότων, «ποιος είναι εκείνος που προκαλεί, ποιος υψώνει τους τόνους και ποια είναι η χώρα που με αυτοπεποίθηση υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και δεν κλείνει ποτέ την πόρτα του διαλόγου».

Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πράγα ήταν συμπρόεδρος στο τραπέζι, που αφορούσε θέματα ενέργειας, οικονομίας και κλιματικής αλλαγής. Κατά τη διάρκεια αυτού, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε η χώρα μας για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τολμηρή δράση άμεσα για την αγορά του φυσικού αερίου, η οποία δε λειτουργεί σωστά».

Ο κ. Οικονόμου είπε ακόμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πρέπει να εξεταστεί παρέμβαση σε επίπεδο χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου και είναι θετικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταθέσει την ελληνική πρόταση.

Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και κοινή απάντηση, όπως έγινε και στην εποχή αντιμετώπισης της πανδημίας.

Κατά τον κ. Οικονόμου, το θέμα του πλαφόν θα τεθεί και σήμερα από τον Έλληνα πρωθυπουργό στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη στιγμή που η ελληνική πρόταση έχει αποκτήσει νέα δυναμική μετά και την επιστολή της κ. Φον Ντερ Λάιεν προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σχετικές λεπτομέρειες θα εξεταστούν την ερχόμενη Τρίτη στο νέο άτυπο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας.

«Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι βασικές αρχές, ώστε η Επιτροπή να καταθέσει πρόταση για διακανονισμό και να ληφθεί απόφαση μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κατά τον ίδιο, διαφάνηκαν δύο πράγματα. «Πρώτον ότι η Ελλάδα αποτελεί μέρος των λύσεων των προβλημάτων που ταλανίζουν την Ευρώπη και πρωτοπορεί με πρόταση που τυγχάνει ευρύτερης αποδοχής και δεύτερον ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη και ικανή να υπερασπιστεί ανυποχώρητα την εθνική της κυριαρχία, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά και τη διεθνή νομιμότητα», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Νομοσχέδιο για ασφαλιστικό - συντάξεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

«Είναι τρεις οι βασικοί άξονες: Προώθηση προστατευτικών διατάξεων για την ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, εξορθολογισμός ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών διατάξεων και προστασία της μητρότητας καθώς και προώθηση ισότητας και κατάργηση των διακρίσεων στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Κατά τον ίδιο, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο διορθώνονται αδικίες και στρεβλώσεις που έχουν παρατηρηθεί επανειλημμένα. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, εισάγεται ρύθμιση για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ανασφάλιστους υπερήλικες, σε δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων, σε δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και σε δικαιούχους του επιδόματος παιδιού. Επίσης, η άδεια μητρότητας αυξάνεται από έξι σε εννέα μήνες και δίνονται κίνητρα μετατροπής συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαφυσικό αέριοΠράγαειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΓιάννης Οικονόμου