Ελλάδα|08.10.2022 14:14

Ναυάγια με μετανάστες σε Κύθηρα και Λέσβο: Κορυφώνεται η αγωνία – Σκληρό μήνυμα Μηταράκη σε Τουρκία

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Συνεχίζεται το θρίλερ σε Κύθηρα και Λέσβο εκεί όπου εκτυλίσσονται δραματικές στιγμές μετά τα ναυάγια σκαφών με μετανάστες, ναυάγια που σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Επιχείρηση ανάσυρσης 7 σορών από τα Κύθηρα

Επτά άψυχα σώματα πλέουν ακόμα στο σημείο του ναυαγίου στα Κύθηρα, όμως οι δυνατοί άνεμοι εντάσεως 7 μποφόρ δεν επέτρεψαν στο πλοίο ανοιχτής θαλάσσης – στο οποίο βρίσκονται βατραχάνθρωποι του Λιμενικού – να προσεγγίσει στη βραχώδη ακτή καθώς κάτι τέτοιο κρίθηκε επικίνδυνο σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ1.

Από το πρωί βρίσκονται στο νησί συγγενείς αγνοουμένων που έχουν φτάσει από διάφορα σημεία της Ευρώπης μόλις ενημερώθηκαν για το ναυάγιο. Ενδεχομένως αργότερα όταν πέσουν οι άνεμοι το πλοίο να καταφέρει να προσεγγίσει τη χαράδρα, να αποβιβαστούν με βοήθεια φουσκωτού οι βατραχάνθωποι και να προσεγγίσουν το σημείο όπου βρίσκονται τα άψυχα σώματα των μεταναστών. Υπάρχουν επτά πτώματα ενώ αγνοούνται τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι.

Σύγχυση με τον αριθμό των επιβαινόντων στο ναυάγιο της Λέσβου

Όσον αφορά στη Λέσβο, σύγχυση έχει προκληθεί για τον αριθμό των επιβαινόντων πάνω στην πλαστική βάρκα, η οποία ξεκίνησε από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Υπάρχει μία πληροφορία, σύμφωνα με την ΕΡΤ1, που προκύπτει από τις καταθέσεις των διασωθέντων.

Φέρεται ένας από τους μετανάστες να είπε ότι Τούρκοι διακινητές τους είπαν ότι «θα φύγετε τώρα γιατί είναι η κατάλληλη περίοδος διότι μπορεί οι καιρικές συνθήκες να είναι άσχημες, αλλά θα φτάσετε χωρίς κανένα εμπόδιο. Δηλαδή δεν θα βρείτε τα ελληνικά σκάφη να σας εμποδίσουν στον δρόμο σας». Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μέσα στη βάρκα επέβαιναν 53 άτομα, κάποιοι άλλοι 46.

Μήνυμα Μηταράκη σε Τουρκία

Ως «εμπρηστική και αναθεωρητική» χαρακτήρισε τη ρητορική της Τουρκίας ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης των EUMED 5 που διεξάγεται στην Πάφο της Κύπρου.

Ο κύριος Μηταράκης, υπό τη σκιά των τραγωδιών στη Μεσόγειο προ ολίγων ημερών, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαιτήσει από την Τουρκία να σεβαστεί την Κοινή Δήλωση του 2016 και να ξεκινήσει ελέγχους στα σύνορά της, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «έφτασε η ώρα να αναλάβει η Τουρκία τις ευθύνες της».

«Η Ελληνική Ακτοφυλακή-Λιμενικό Σώμα άμεσα προέβη σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Πρέπει να υπάρξει πίεση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία προκειμένου να αποφευχθούν παράνομες αναχωρήσεις από την Τουρκία, ειδάλλως θα συνεχιστούν οι απώλειες ζωών. Ήρθε η ώρα να αναλάβει η Τουρκία τις ευθύνες της. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα είναι προσηλωμέη όπως αυτό επιβάλεται από το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

μετανάστεςΝότης ΜηταράκηςναυάγιοΛέσβοςειδήσεις τώραΚύθηρα