Ελλάδα|20.02.2019 15:59

Τούμπα: Ξεσηκωμό προκαλεί ο νέος ποδηλατόδρομος

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Χιλιάδες κατοίκους μιας μεγάλης περιοχής της Τούμπας ξεσήκωσε απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης να επεκτείνει προς την περιοχή τους  ποδηλατόδρομο, δια μέσω των οδών Παπάφη και Κλεάνθους και μέχρι την αλάνα της Τούμπας, απέναντι ακριβώς από το γήπεδο του ΠΑΟΚ. Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για τεράστια κοινωνική και οικονομική αναταραχή που θα προκληθεί από το έργο, αφού, όπως υποστηρίζουν, ο ποδηλατόδρομος θα στερήσει από μια πυκνοκατοικημένη περιοχή τουλάχιστον 450 θέσεις στάθμευσης και θα προκαλέσει οικονομική ζημιά και στα καταστήματα, αφού για να μην παραβιάζεται, θα χτιστεί μικρό τοίχος ύψους τριάντα εκατοστών.

Οι κάτοικοι εκτιμούν ακόμα ότι το πρόβλημα της στάθμευσης στην περιοχή θα γίνει τεράστιο, όταν ξεκινήσει το μετρό, αφού στην περιοχή θα υπάρχει στάση του υπόγειου σιδηροδρόμου και εκεί αναμένεται να αφήνουν τα οχήματά τους πολλοί κάτοικοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης, προκειμένου να κατεβαίνουν με το μετρό στο κέντρο της πόλης.

Υπογραφές

Όπως είπε στο ethnos.gr ο δικηγόρος των κατοίκων, Νίκος Καραγιαννακίδης, μέχρι στιγμής οι κάτοικοι έστειλαν επιστολή με 450 υπογραφές προς το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, προκειμένου να ενημερωθούν για τις πολεοδομικές συνθήκες και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν.

Επίσης, κατά τον ίδιο μέχρις στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περίπου χίλιες υπογραφές οικογενειών που διαμαρτύρονται για το έργο. Η συγκέντρωση των υπογραφών συνεχίζεται και ο κ. Καραγιαννακίδης εκτιμάει ότι τελικά θα υπογράψουν περίπου 10.000 άτομα από τις συνολικά 12.000 που κατοικούν στην περιοχή. «Οι χίλιες υπογραφές που συγκεντρώθηκαν είναι κατά οικογένεια. Αν το κάναμε κατά άτομο, οι υπογραφές θα ήταν 4.000 ή 5.000. Δεν είμαστε εναντίον της κατασκευής ποδηλατοδρόμων, αλλά αυτό κατασκευάζεται με προχειρότητα. Οι κάτοικοι έχουν προτείνει ο ποδηλατόδρομος να περνάει από άλλο σημείο, ώστε να είναι πολύ λιγότερα τα κυκλοφοριακά προβλήματα που θα προκύψουν. Μπορεί να δημιουργηθεί ποδηλατόδρομος στην οδό Λαμπράκη και μέσω αυτής να φτάνει στην αλάνα της Τούμπας. Στη συγκεκριμένη οδό δεν παρκάρουν αυτοκίνητα κι έτσι θα ήταν πολύ μικρή η επιβάρυνση. Είναι σημαντικό ότι μεταξύ των κατοίκων που αντιδρούν στη χάραξη του ποδηλατοδρόμου από το Δήμο Θεσσαλονίκης, είναι και ποδηλάτες», σημείωσε στο ethnos.gr ο κ. Καραγιαννακίδης. 

Κατά τον ίδιο, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και για ότι δεν προηγήθηκε της χάραξης πεζοδρόμου καμία διαβούλευση με το Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ, όταν εκπρόσωπός τους ζήτησε από το δήμο τη μελέτη του έργου και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, τον έστελναν από τη μία υπηρεσία στην άλλη και τελικά δεν του έδωσαν κανένα έγγραφο. Απώτερος στόχος των κατοίκων, σε περίπτωση που δεν εισακουστεί το αίτημά τους, είναι να φτάσουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να ακυρωθεί το έργο.

δήμος ΘεσσαλονίκηςΤούμπαποδηλατόδρομος