Ελλάδα|11.10.2022 10:56

Hot spot ψηφιακών νομάδων η Θεσσαλονίκη: Πόλος έλξης ακόμη και για στελέχη μεγάλων πολυεθνικών

Τίμος Φακαλής

«Δεν έχω γραφείο. Δουλεύω από το σπίτι. Μου αρέσουν τα ταξίδια και μπορώ να κάνω τη δουλειά μου όπου έχει Wi-Fi. Ήρθα για τις καλοκαιρινές μου διακοπές στην Ελλάδα και αποφάσισα να συνεχίσω να δουλεύω για τις επόμενες τρεις εβδομάδες από τη Θεσσαλονίκη» λέει στο ethnos.gr ο ψηφιακός νομάς Κωνσταντίνος Καραπατσάς ο οποίος μετακόμισε τέλος καλοκαιριού από την Βοστόνη στη Θεσσαλονίκη απ’ όπου και συνεχίζει να εργάζεται για λογαριασμό αμερικάνικης εταιρίας λογισμικού.

Πρόκειται για έναν από τους πολλούς ψηφιακούς νομάδες που έχουν κατακλίσει τελευταία τη Θεσσαλονίκη, επιβεβαιώνοντας την έρευνα της Instant Offices, μιας κορυφαίας εταιρείας διαχείρισης εμπορικών ακινήτων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία κατατάσσει τη νύμφη του Θερμαϊκού ως την τρίτη καλύτερη πόλη παγκοσμίως για να είναι κανείς ψηφιακός νομάς το 2022.  Ο παρατεταμένος εγκλεισμός εξαιτίας της πανδημίας και το υποχρεωτικό ψηφιακό εργασιακό περιβάλλον των τελευταίων μηνών ώθησαν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους ανά την υφήλιο να πακετάρουν τις βαλίτσες τους, προς αναζήτηση νέων προορισμών εγκατάστασης που δεν περιορίζονται από την παρουσία στο γραφείο, δημιουργώντας, έτσι μια νέα πραγματικότητα για πόλεις και ανθρώπους.

Θάλασσα, ήλιος, βόλτες στην παραλία και φρέντο εσπρέσσο με θέα το Λευκό Πύργο

Ο Κωνσταντίνος Καραπατσάς επιλέγει για τρίτη φορά τη Θεσσαλονίκη τα τελευταία δύο χρόνια για να εργαστεί από απόασταση μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. «Ο ωραίος καιρός, η θάλασσα, ο ήλιος, το καλό φαγητό, η ποιότητα ζωής αλλά και το γεγονός ότι είναι μια πόλη που περπατιέται με 'τράβηξαν' και ήρθα πάλι στην πόλη σας» εξηγεί στο ethnos.gr o 30χρονος Ελληνοαμερικανός υπεύθυνος διοίκησης επιχειρήσεων, πίνοντας το αγαπημένο του φρέντο εσπρέσσο με θέα το Λευκό Πύργο. 

Στην Αμερική, ξέρεις, δεν τον βρίσκεις εύκολα αυτόν τον καφέ, παρατηρεί. «Η ζωή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχει πολύ άγχος, σε αντίθεση με εδώ που η ζωή είναι πιο χαλαρή, οι άνθρωποι πιο φιλικοί και ζεστοί. Και μην ξεχνάς ότι όταν ήμουν φοιτητής στη Βοστόνη έκανα εράσμους στο Αμερικάνικο Κολλέγιο στη Θεσσαλονίκη και έκτοτε έχω κρατήσει επαφές μέχρι και σήμερα».

«Στην Αμερική η γιαγιά μου μαγείρευε ελληνικά φαγητά κάθε Σάββατο - Στη Θεσσαλονίκη τα χω κάθε μέρα στα πόδια μου»

Η δουλειά του ξεκινά μετά τις 4 το απόγευμα μπροστά από μία οθόνη του υπολογιστή πουλώντας λογισμικό για να μάθουν τα παιδιά πως να διαβάζουν να γράφουν και να ακούν, κάνει email marketing και marketing analytics. Σχολάει στις 12 τα μεσάνυχτα. ακολουθώντας τα αμερικανικά ωράρια. «Είναι κάτι δύσκολο, αλλά συνηθίζεται κιόλας». Αν δεν έχει διαδικτυακές συναντήσεις, προτιμά να δουλεύει σε κάποιο ήρεμο καφέ, στα διαλείμματα πηγαίνει βόλτες στην παραλία και το βράδυ αν δεν είναι κουρασμένος απολαμβάνει με φίλους την νυχτερινή ζωή της πόλης.

Μέχρι να γίνει ψηφιακός νομάς είχε έρθει Ελλάδα ελάχιστες φορές. Επισκέφτηκε 2-3 φορές καλοκαίρια το σπίτι του πατέρα του στη Μυτιλήνη στην παιδική του ηλικία. «Όταν, όμως, ήρθα, Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά έπαθα σοκ γιατί νόμιζα ότι θα μοιάζει με την Μυτιλήνη. Καμία σχέση. Έχει άλλη ατμόσφαιρα. Στην αρχή ένιωθα άβολα και όταν γνώρισα παιδιά και έκανα παρέες και βγήκα έξω μου άρεσε πάρα πολύ η πόλη και η κουλτούρα της. Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλω να φύγω στην Αμερική. Κάθε Σάββατο μαζευόμασταν στο σπίτι της γιαγιάς μου στη Βοστόνη και τρώγαμε παστίτσιο, γεμιστά και άλλες ελληνικές σπεσιαλιτέ που μας μαγείρευε. Εδώ τα χω κάθε μέρα στα πόδια μου».

Θέα Ζαραλίδου (leader CISCO για πελάτες στην Ευρώπη): Από τη στιγμή που έχω ένα λάπ τοπ στην τσάντα μου, μπορώ να δουλέψω από οπουδήποτε

«Από τη στιγμή που έχω ένα λάπ τοπ στην τσάντα μου, μπορώ να δουλέψω από οπουδήποτε. Έτσι καταλαβαίνω τη ζωή μου. Με όσους δουλεύω, τους έχω γνωρίσει μέσα από το webex. Δεν έχουμε ποτέ βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο» λέει από την πλευρά της στο ethnos.gr η ψηφιακή νομάς Άθα Ζαραλίδου. Γεννημένη στη Βοστόνη, είναι ψηφιακός νομάς τα τελευταία 17 χρόνια και από το 2008 επέλεξε τη Θεσσαλονίκη για να διευθύνει από απόσταση την ομάδα συνεργατών της αμερικάνικης εταιρίας Cisco (με έδρα το Σαν Φρανσίσκο) ως team leader στην Ευρώπη.

«Πελάτες μου είναι συνεργάτες της Cisco που είναι παντού. Οι περισσότεροι βρίσκονται στην Αγγλία, την Γαλλία, το Βέλγιο, την Κύπρο, την Γερμανία και ήθελα να ρθω και να χω την εμπειρία και να δουλεύω από την Ευρώπη και έτσι πήρα την απόφαση να φύγω από την Αμερική» εξηγεί η κ. Ζαραλίδου.

Αν και η ομάδα της είναι διάσπαρτη σε πολλές χώρες της Ευρώπης επέλεξε να δουλέψει από τη Θεσσαλονίκη λόγω οικογενειακής ρίζας, των παιδικών της αναμνήσεων από τα καλοκαίρια που περνούσε στην πόλη κάθε φορά που έρχονταν από την Αμερική αλλά και εξαιτίας της ποιότητας ζωής που προσφέρει η Θεσσαλονίκη. 

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνο για καλοκαιρινές διακοπές, όπως νομίζουν οι ξένοι»

«Όταν ήμουν στο Λονδίνο ως ψηφιακός νομάς τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα. Εδώ τα πράγματα είναι απλοποιημένα και η Θεσσαλονίκη είναι κατάλληλη για έναν ψηφιακό νομά. Το λέω και στους συνεργάτες μου. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο για καλοκαιρινές διακοπές, όπως νομίζουν. Έχουμε τα πάντα εδώ. Οδηγείς 40 λεπτά ανατολικά και είσαι στη θάλασσα για μπάνιο. Και από την άλλη πλευρά πας στα βουνά και σε χιονοδρομικά κέντρα που πολλοί ψηφιακοί νομάδες δεν ξέρουν ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα και η πληθώρα επιλογών στη Θεσσαλονίκη».

Πέρα όμως από την πληθώρα επίλογών που προφέρει η πόλη, η υπεύθυνη για τους ευρωπαϊκούς συνεργάτες της CISCO θεωρεί ότι πλεονέκτημα για την Θεσσαλονίκη είναι και οι μικρές αποστάσεις που χρειάζεται να διανύσει κάποιος για να εξυπηρετηθεί, εξοικονομώντας πολύτιμο προσωπικό χρόνο για τον ίδιο και την οικογένειά του καθημερινά.

Καθημερινά, συνήθως, η κ. Ζαραλίδου δουλεύει απόγευμα με την ομάδα της που είναι στην Αμερική και την Ευρώπη. Από τις 4 και μετά είναι online και επικοινωνεί με συναφέλφους της. «Όλοι συνεργαζόμαστε online. Μιλάω με άτομα που έχουν εμπειρίες από όλα τα μέρη του κόσμου. Και μου αρέσει πολύ να μπορώ να ανταλλάσσω εμπειρίες με αυτούς». Όσο για τα αντίθετα ωράρια σε σχέση με την Ελλάδα, αυτά δεν την ενοχλούν καθόλου γιατί δεν βρίσκεται μακριά από το σπίτι της, ούτε και χρειάζεται να ταξιδέψει μακριά από την οικογένειά της. Υπάρχουν, όμως, και στιγμές, όπως λέει, που της λείπει να πάει σε ένα γραφείο να δει πελάτες και συνεργάτες. «Αυτό το κομμάτι με το περιβάλλον του γραφείου μου λείπει. Να πάμε για ένα καφέ ή για ένα φαγητό με συναδέλφους»

Κωνσταντίνος Ζέρβας στο ethnos.gr: Η Θεσσαλονίκη έχει το ιδανικό σχήμα, το ιδανικό μέγεθος, τους ιδανικούς ανθρώπους για να πετύχει

Σχολιάζοντας στο ethnos.gr την έρευνα της Instant Offices η οποία κατατάσσει τη Θεσσαλονίκη ως τρίτη καλύτερη πόλη για τους ψηφιακούς νομάδες διεθνώς για το 2022 ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας εξηγεί ότι είναι μια πόλη που έχει ιδανικό συνδυασμό.

«Καλό κλίμα - ασφάλεια - ποιότητα ζωής - χαλαρούς ανθρώπινους ρυθμούς - είναι πόλη σχετικά οικονομική με παγκόσμια στανταρτς - βελτιώνουμε τις υποδομές και ετοιμαζόμαστε για το μεγάλο ψηφιακό άλμα με εξασφαλισμένα 20 εκ. ευρώ για να την κάνουμε smart city. Οι εργαζόμενοι αυτοί αναζητούν: ζωντανή κοινωνική ζωή, διακριτή πολιτιστική ταυτότητα, ζωντανό «κέντρο πόλης», πόλη ανοιχτή, φιλική, φιλόξενη και ανεκτική. Όλα αυτά τα έχει η Θεσσαλονίκη σε υπερθετικό βαθμό. Είναι αυτό που λέω ότι "η Θεσσαλονίκη έχει το ιδανικό σχήμα, το ιδανικό μέγεθος, τους ιδανικούς ανθρώπους για να πετύχει’» σημείωσε ο κ. Ζέρβας.

Η αγορά των ψηφιακών νομάδων

Η αγορά των ψηφιακών νομάδων είναι πολλά υποσχόμενη με την Ελλάδα να διεκδικεί μερίδιο, προσφέροντας κίνητρα για να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους. Μάλιστα, σύμφωνα με συμπέρασμα έρευνας που διεξήγαγε προσφάτως το ΜΙΤ, αν η Ελλάδα κατάφερνε να προσελκύσει 100.000 ψηφιακούς νομάδες σε μία χρονιά και αυτοί παρέμεναν εδώ για 6 μήνες, το όφελος θα μπορούσε να φτάσει το 1,6 δισ. ευρώ ετησίως.

Σε μια έρευνα που έκανε πρόσφατα το ΜΙΤ υπήρχε η εκτίμηση πως αν η Ελλάδα κατάφερνε να προσελκύσει 100.000 ψηφιακούς νομάδες σε μία χρονιά και αυτοί παρέμεναν εδώ για 6 μήνες, το όφελος θα μπορούσε να φτάσει το 1,6 δισ. ευρώ ετησίως. Ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στα έσοδα που αποφέρει μία εβδομάδα παραμονής 2,5 εκατομμυρίων «κλασικών» τουριστών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεσσαλονίκηειδήσεις τώραΚωνσταντίνος Ζέρβαςεργαζόμενοι