Ελλάδα|14.10.2022 16:25

Αλέξανδρος Νικολαΐδης: Γέμισε λουλούδια το γυμναστήριο του - Θλίψη στο πανελλήνιο για την απώλεια

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Αλέξανδρος Νικολαΐδης - Eurokinissi
Αλέξανδρος Νικολαΐδης - Facebook
Αλέξανδρος Νικολαΐδης - INTIME
Αλέξανδρος Νικολαΐδης - INTIME
Αλέξανδρος Νικολαΐδης - Facebook
Αλέξανδρος Νικολαΐδης - Facebook
Αλέξανδρος Νικολαΐδης - Facebook
Αλέξανδρος Νικολαΐδης - Facebook
Αλέξανδρος Νικολαΐδης - ΙΝΤΙΜΕ

Σοκαρισμένοι, με πόνο βουβό, συγγενείς, φίλοι, συναθλητές του, μαθητές του αλλά και πολλοί κάτοικοι της Πολίχνης σπεύδουν από το πρωί της Παρασκευής, από τότε που έγινε γνωστός ο χαμός του Ολυμπιονίκη του Τάε Κβον Ντο, Αλέξανδρου Νικολαΐδη και αφήνουν λίγα λουλούδια έξω από το γυμναστήριο του, στην Πολίχνη του Δήμου Παύλου Μελά. Δεκάδες είναι τα μηνύματα των πολιτικών, των συναθλητών του αλλά και του υπόλοιπου κόσμου που με συγκίνηση τον αποχαιρετούν, εκφράζοντας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Αδυνατούν να πιστέψουν ότι ο πανύψηλος Ολυμπιονίκης του μαχητικού αθλήματος, ο οποίος τις περισσότερες φορές με μεγάλη ευκολία νικούσε στα ταπί τους αντιπάλους του, έπεσε νικημένος από τον θάνατο και «έσβησε» στα μόλις 42 του χρόνια από μία σπάνια μορφή της επάρατου νόσου.

Σε αυτό το γυμναστήριο μέχρι πριν από λίγο καιρό ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης μάθαινε τα «μυστικά» του Τάε Κβον Ντο σε μικρούς αθλητές, χωρίς να τους αφήσει να καταλάβουν στο παραμικρό ότι εκείνος δίνει τη δική του μάχη με την αρρώστια.


Να σημειωθεί ότι μεταξύ των αθλητών – μαθητών του ήταν και τα δύο του παιδιά. Η 5,5 ετών κορούλα του και ο 3,5 γιος του.

Έξω από την πόρτα του γυμναστηρίου αναγράφεται ότι ο χώρος θα παραμείνει κλειστός μέχρι τη Δευτέρα.

Την ίδια στιγμή, μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες έξω από το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Πολίχνης, το οποίο φέρει το όνομα του Αλέξανδρου Νικολαΐδη. Εντός του γηπέδου έχει κρεμαστεί και ένα πανό με στεφανωμένη τη μορφή του Αλέξανδρου Νικολαΐδη και μία ελληνική σημαία. Στο πανό αναγράφεται «στο γήπεδο που έχει το όνομά σου θα σε θυμόμαστε για πάντα».

Η εξόδιος ακολουθία του Ολυμπιονίκη θα τελεστεί το Σάββατο, στις 4:00 το μεσημέρι, στον ιερό ναό του Τιμίου Προδρόμου, στη Νεάπολη και ο ενταφιασμός του θα γίνει στο Φίλυρο, τόπο κατοικίας του εν ζωή, με την οικογένειά του.

Το αντίο του πολιτικού κόσμου στον Αλέξανδρο Νικολαΐδη

«Έφυγε σήμερα από κοντά μας ένας σπουδαίος άνθρωπος. Στη σύντομη ζωή του πρόλαβε να κάνει περισσότερα και σημαντικότερα από τον καθένα μας. Σήκωσε ψηλά την ελληνική σημαία στους Ολυμπιακούς, μα ακόμη πιο ψηλά τα όμορφα ιδανικά της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης στους αγώνες της ζωής. Καλό σου ταξίδι Αλέξανδρε», σημειώνει σε ανάρτησή του στο Facebook ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Κ. Μητσοτάκης: Σκληρή απώλεια - Ήταν ένας πρωταθλητής της ζωής

Τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο του πρώην εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και δις αργυρό ολυμπιονίκη, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. «Εκφράζω την οδύνη όλων μας για την τόσο σκληρή απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαΐδη. Ήταν ένας πρωταθλητής της ζωής, της έδωσε νόημα ακόμη και με τα λόγια που μας άφησε φεύγοντας από αυτή. Ήταν ένας ευγενικός πολιτικός αντίπαλος, τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στην παράταξη που υπηρέτησε με συνέπεια»

Οικονόμου: Η κληρονομιά που αφήνει στα παιδιά του και όλους μας είναι τεράστια

«Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης ανέβηκε στον Όλυμπο του αθλητισμού και συμπεριλαμβάνεται στο Πάνθεο του Ολυμπισμού. Ένας άνθρωπος που δεν σταμάτησε ποτέ να μάχεται για τα πιστεύω του, τον άνθρωπο και τη ζωή. Ένας μαχητής με πάθος, που ακόμα και την ύστατη στιγμή συγκλονίζει με το τελευταίο μήνυμα που μας άφησε. Ένα μήνυμα βαθιά ανθρώπινο, που η αλήθεια του δεν αφήνει κανέναν απροβλημάτιστο και ασυγκίνητο. Ένα μήνυμα για τα πραγματικά σπουδαία σε αυτή τη ζωή. Η κληρονομιά που αφήνει στα παιδιά του και όλους μας είναι τεράστια. Συλλυπητήρια στους οικείους του. Αιώνια η μνήμη του» δήλωσε για τον θάνατό του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

ΣΥΡΙΖΑ: Αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αποχαιρετά σήμερα με βαθιά οδύνη και συντριβή τον Ολυμπιονίκη, αγωνιστή Αριστερό και αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου, Αλέξανδρο Νικολαΐδη.

Ο Αλέξανδρος αποτέλεσε μέλος της ομάδας που δημιουργήθηκε το 2020 με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα και με τις γνώσεις, την αυτοπεποίθηση και την ευγένειά του συνέβαλε με το δικό του ξεχωριστό τρόπο στον καθημερινό πολιτικό αγώνα. Είχε προηγηθεί η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών όπου ξεχώρισε με την παρουσία του, όπως άλλωστε έκανε σε όλες τις μάχες που έδωσε στη ζωή του.

Από τη Θεσσαλονίκη όπου έμενε, και παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε, δεν έχασε ποτέ τη διάθεσή του να ανταποκρίνεται δημιουργικά και με κέφι για ζωή στα καθήκοντα και στις επαφές με τους συνεργάτες του.

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης υπήρξε ένας αριστερός, δημοκρατικός πολίτης από το χώρο του αθλητισμού που ήξερε να παίρνει πάντα θέση στα δημόσια πράγματα, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό ή προσωπικό κόστος. Ως προοδευτικός άνθρωπος είχε έννοια για την πατρίδα του, να επικρατήσουν νέες ιδέες μακριά από τα στερεότυπα χρόνων, που να εμπνέουν τους νέους ανθρώπους.

Ως αθλητής ανέβηκε στο βάθρο του Ολυμπιονίκη δύο φορές, ενώ το 2008 ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος αθλητής από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου.

Η τελευταία δημόσια παρακαταθήκη του είναι σίγουρα ο αποχαιρετισμός του, όπου κι εκεί ακόμα είχε έννοια να προσφέρει μεγαλόψυχα στον συνάνθρωπό του.

Ως συνεργάτης, το κενό που αφήνει πίσω του είναι δυσαναπλήρωτο. Ως άνθρωπος, για όλους εμάς, θα είναι αναντικατάστατος. Αποτελεί για εμάς ένα παράδειγμα ανθρωπιάς, ευγένειας και περηφάνιας.

Θα τον θυμόμαστε πάντα με τα τελευταία του λόγια: «Αν σωθεί έστω ένα παιδί, θα αξίζει κάθε κλωτσιά που έχω φάει στο κεφάλι, κάθε κάταγμα στα πόδια μου. Αυτό είναι το αποτύπωμα που θέλω να αφήσω στην κοινωνία, αυτή είναι η κληρονομιά που θέλω να μείνει στα παιδιά μου».

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια στη σύζυγό του, τα μικρά παιδιά του, την υπόλοιπη οικογένειά του και τους φίλους του.

Νέα Δημοκρατία: Μας γεμίζει θλίψη η απώλειά του

«Η απώλεια του Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαϊδη, αναπληρωτή εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μας γεμίζει θλίψη. Ο Αλέξανδρος τίμησε το εθνόσημο, πρωταγωνίστησε στον αθλητισμό και κατάφερε να έχει σημαντική κοινωνική και πολιτική δράση. Στην οικογένειά του και στο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια», αναφέρει σε ανακοίνωση του το γραφείο τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Άδωνις Γεωργιάδης: Συγκλονίστηκα

«Πραγματικά από καρδιάς θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του. Συγκλονίστηκα, δεν είχα ιδέα ότι ήταν τόσο βαριά ασθενής και εδώ μέσα συχνά διαφωνούσαμε για τις πολιτικές μας διαφορές, που μοιάζουν τόσο ασήμαντες όμως μπροστά στον θάνατο ενός νέου ανθρώπου. Καλό ταξίδι», σημειώνει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

ΚΚΕ: Έδωσε με αξιοπρέπεια τη μάχη με την ασθένειά του

«Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για την πρόωρη απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, πολυνίκη αθλητή του Τάε Κβον Ντο, Ολυμπιονίκη στους αγώνες της Αθήνας και του Πεκίνου και αναπληρωτή εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης έδωσε με αξιοπρέπεια τη μάχη με την ασθένειά του, όπως μαχητικός υπήρξε στο αγώνισμά του και την πολιτική και κοινωνική του δράση.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και όλους τους οικείους του», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

Θάνος Πλεύρης:Το σθένος του ήταν τεράστιο

«Θέλω να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια και τους οικείους του Αλέξανδρου Νικολαΐδη. Το σθένος με το οποίο αντιμετώπισε την ασθένεια του ήταν τεράστιο» έγραψε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης για τον θάνατο του Ολυμπιονίκη.

Συλλυπητήρια και από Δένδια και Βαρβιτσιώτη: Μας προκαλεί θλίψη

«Ο θάνατος του Ολυμπιονίκη και αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Νικολαΐδη, προκαλεί θλίψη σε όλους μας, ανεξάρτητα από κομματική ένταξη», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter. «Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

«Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης ήταν ένας μεγάλος αθλητής που σήκωσε την Ελλάδα ψηλά και πάλεψε μέχρι τέλους με γενναιότητα», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε ανάρτησή του στο twitter. «Συλλυπητήρια στους οικείους του».

Με στίχους του Ελύτη το συγκινητικό αντίο της συζύγου του

Με ένα απόσπασμα από το «Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη αποχαιρέτησε τον σύντροφο της ζωής της Αλέξανδρο Νικολαΐδη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 43 ετών από μια σπάνια μορφή καρκίνου, η σύζυγός του, Δώρα Τσαμπάζη.

Συγκεκριμένα ανέβασε το εξής απόσπασμα: «Ποιός μιλεί στα νερά και ποιός κλαίει – ακούς; Ποιός γυρεύει τον άλλο, ποιός φωνάζει – ακούς; Είμ’ εγώ που φωνάζω κι είμ’ εγώ που κλαίω, μ’ ακούς. Σ΄αγαπώ, σ’ αγαπώ, μ’ ακούς».

Η ανακοίνωση του ΑΠΘ

Βαθιά θλίψη και οδύνη για την απώλεια ενός διακεκριμένου μέλους της οικογένειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη, εκφράζουν οι πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος. :

«Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης ήταν απόφοιτος της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου μας. Σπουδαίος αθλητής της χώρας μας, έδωσε κάθε μάχη της ζωής του με ήθος, σεμνότητα και ευγένεια. Η συμμετοχή και οι διακρίσεις του στις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις, τιμώντας το εθνόσημο, μας γέμισαν συγκίνηση και υπερηφάνεια», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΑΠΘ.

Σε αυτήν επισημαίνεται ακόμα ότι «το τελευταίο μήνυμα του Αλέξανδρου Νικολαΐδη δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο και συνιστά παράδειγμα ανθρωπιάς και προσφοράς στον συνάνθρωπο», ενώ εκφράζονται «ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώρακαρκίνοςολυμπιονίκηςγυμναστήριοΑλέξανδρος Νικολαΐδηςαθλητήςθάνατοςλουλούδια