Ελλάδα|16.10.2022 16:46

Κακοκαιρία στην Κρήτη - Meteo: Είχε προβλεφθεί εγκαίρως, με ακρίβεια - Χρειάζεται καλύτερη αξιοποίηση από την Πολιτεία

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Ως «εξαιρετικά επιτυχής» χαρακτηρίζεται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr η πρόβλεψη των μετεωρολόγων για την κακοκαιρία που χτύπησε την Κρήτη το Σάββατο προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές και τον θάνατο δύο ανθρώπων. Όπως αναφέρει το meteo.gr, οι μετεωρολόγοι ήδη από την Πέμπτη είχαν μελετήσει ότι το ίδιο φαινόμενο είχε προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην Σικελία και για αυτόν τον λόγο η κακοκαιρία αναβαθμίστηκε από Κατηγορίας 3 σε Κατηγορίας 4.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επισημαίνει μάλιστα ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη των μετρητικών συστημάτων και καλύτερη αξιοποίηση από την Πολιτεία των προγνωστικών δεδομένων που παράγονται σε επιχειρησιακή βάση.

Σημειώνεται ότι το βράδυ του Σαββάτου ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος δήλωσε από την Κρήτη ότι «οι μετεωρολόγοι δίνουμε αυτές τις ειδοποιήσεις αλλά δεν φτάνουν εκεί που πρέπει… Είχαμε προειδοποιήσει για την κακοκαιρία». Επίσης υπογράμμισε ότι «έπρεπε να υπάρχει άμεση προειδοποίηση του πληθυσμού» και πρόσθεσε ότι «η πρόγνωση από πλευράς μας ήταν άριστη».

«Ήταν γνωστό ήδη από χθες ότι θα είχαμε σήμερα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα», εξήγησε. Ερωτηθείς αναφορικά με το λόγο όπου δεν υπήρξε άμεση ενημέρωση από των πολιτών από το 112 ο μετεωρολόγος σημείωσε: «Εμείς οι μετεωρολόγοι δίνουμε αυτές τις ειδοποιήσεις αλλά δεν φτάνουν εκεί που πρέπει».

Σημειώνεται ότι από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής κ. Αρτοποιός ανέφερε κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης ότι η ένταση του φαινομένου ξεπέρασε τις προβλέψεις τον ειδικών.

Η ανάρτηση του meteo.gr για την κακοκαιρία

Το φθινόπωρο, η δραστηριότητα των βαρομετρικών χαμηλών στη Μεσόγειο είναι αυξημένη και η χώρα μας επηρεάζεται συχνά από καιρικά συστήματα που προκαλούν ισχυρές βροχοπτώσεις. Η μεγάλη διαφορά της θερμοκρασίας μεταξύ της επιφάνειας της θάλασσας και του αρκετά ψυχρότερου υπερκείμενου αέρα, δημιουργεί αστάθεια και εκδήλωση καταιγίδων κυρίως πάνω από θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

Έτσι, και στην περίπτωση των φονικών πλημμυρών στην Κρήτη το Σάββατο 15/10, η διέλευση ενός βαρομετρικού χαμηλού από τα δυτικά προς τα νοτιοανατολικά τμήματα της χώρας μας, προκάλεσε μεγάλα ύψη βροχής τα οποία είχαν εγκαίρως προβλεφθεί από τα επιχειρησιακά προγνωστικά μοντέλα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Ήδη από την Πέμπτη 13/10, το ίδιο βαρομετρικό χαμηλό προκάλεσε καταστροφές στη Σικελία, και τα ανησυχητικά προγνωστικά δεδομένα που επεξεργαστήκαμε μας οδήγησαν στην αναβάμιση της κακοκαιρίας από Κατηγορία 3 σε 4, σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται επιχειρησιακά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Οι δύο χάρτες του παρακάτω σχήματος δείχνουν το προβλεπόμενο ύψος βροχής 24ωρου σε χιλιοστά (λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο) το Σάββατο 15/10, από τα δεδομένα 2 προγνωστικών μοντέλων τα οποία χρησιμοποιεί επιχειρησιακά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr. Η αρχικοποίηση των μοντέλων έγινε περίπου 30 ώρες πριν την εκδήλωση των καταστροφικών πλημμυρών στην Κρήτη, με τα αποτελέσματα των μοντέλων να προβλέπουν εγκαίρως και με μεγάλη ακρίβεια τις περιοχές που δέχθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Η πρόγνωση καιρού δεν είναι πάντα ακριβής, στην περίπτωση όμως των καταστροφικών βροχοπτώσεων του Σαββάτου στην Κρήτη, η πρόγνωση ήταν εξαιρετικά επιτυχής.

Υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη των επίγειων μετρητικών συστημάτων (μετεωρολογικά ραντάρ και σταθμοί) και καλύτερη αξιοποίηση από την Πολιτεία των προγνωστικών δεδομένων που παράγουμε σε επιχειρησιακή βάση. Η έλλειψη συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ όλων των φορέων που εμπλέκονται στη μελέτη και πρόγνωση των έντονων καιρικών φαινομένων δημιουργεί προβλήματα στην πρόληψη και στην έγκυρη προειδοποίηση του πληθυσμού. Η λειτουργία συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης αποτελεί πλέον κυρίαρχο στόχο του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) και οφείλουμε ως Πολιτεία να οργανώσουμε και λειτουργήσουμε επιχειρησιακά τέτοια συστήματα σε τοπικό επίπεδο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρήτηειδήσεις τώρακακοκαιρίακαιρός